Cele mai importante noutati in tehnologie si medicina viitorului, prezentate la iCEE.fest: Upgrade 100

Pe 13 si 14 iunie, la iCEE.fest: Upgrade 100, am aflat care sunt cele mai noi tendinte in medicina, in special din punctul de vedere al inovatiilor tehnologice integrate in procesele de preventie, diagnosticare si tratare. Totul se invarte in jurul realitatii virtuale si inteligentei artificiale, tehnologii ce vor schimba radical, in urmatorii ani, modul in care este practicata medicina.

Una dintre parerile care m-a impresionat si reflecta foarte mult ce cred in privinta medicinei este cea a lui Nick Guldemond, expert-cheie in sanatatea digitala si in sistemele de ingrijire integrate: "Serviciile de sanatate sunt ca o calatorie, prin care pacientul trece de cand este sanatos, pana cand sufera de o afectiune cronica. Este un proces ce se intinde pe toata durata vietii si este important sa privim experienta pacientilor de-a lungul timpului."

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Inovatiile din zilele noastre faciliteaza acest lant de servicii medicale, atat de important pentru pacienti. De la informarea corecta prin surse acreditate, asa cum este si DOC.ro, la sfaturi medicale primite usor si rapid prin intermediul telefonului, si pana la sisteme informatizate care ne permit sa ducem la bun sfarsit chiar si cele mai complexe interventii chirurgicale.

Pentru ca DOC.ro a fost prezent in cadrul conferintei si cu un corner dedicat, ne-am dorit sa le prezentam participantilor modul in care privim informarea publicului si accesul la dispozitive si servicii medicale. Alaturi de noi a fost si , un produs “Recomandat DOC”, dispozitiv inteligent ce monitorizeaza expunerea la radiatiile UV, o tehnologie noua si accesibila, pe care o putem integra in rutina noastra zilnica, si care ne salveaza de neplacerile unor arsuri solare.

  

Realitatea virtuala, o forma actuala de tratament

Walter Greenleaf, cercetator in neurostiinta si dezvoltator de dispozitive medicale la Universitatea Stanford, a vorbit in cadrul a doua prezentari extrem de interesante despre modurile in care medicina de astazi foloseste deja realitatea virtuala. Aceasta permite, cu ajutorul unor ochelari speciali, simularea unei situatii speciale pentru a plasa subiectul intr-o alta locatie, un alt mediu. De exemplu, cu ajutorul realitatii virtuale, o persoana poate vedea privelistea de pe un munte, desi se afla intr-o camera, iar creierul sau percepe imprejurimile conform simularii pe care o vede prin ochelari. Are cu adevarat senzatia ca se afla pe un munte.

Aceasta tehnologie este utilizata deja in mai multe arii de tratament, precum:

  1. Tratarea unor tulburari psihice si afective, prin expunerea pacientilor la situatiile de stres: frica de inaltime, frica de zbor, agorafobie, etc. Acestia pot exersa in acest fel cum trebuie sa reactioneze si cum isi pot controla anxietatea in astfel de situatii, traind pe cat de realist se poate senzatiile cu ajutorul realitatii virtuale.
  2. Reducerea anxietatii de anticipatie, in cazul unor pacienti programati pentru interventii chirurgicale importante si complicate. Acestia pot vedea, impreuna cu familiile lor, cum arata blocul operator, cum va decurge operatia si pot cunoaste virtual pacienti care au trecut prin aceeasi experienta.
  3. Facilitarea terapiei in autism, prin antrenarea pacientilor sa recunoasca expresiile faciale si gesturile celor cu care interactioneaza.

 

Un nou mod de a invata

Realitatea virtuala este utilizata si pentru instruirea cadrelor medicale si studentilor intr-un mod cat mai aplicat. In locul imaginilor 2D din carti si planse, tinerii medici pot vedea in 3D structura unei inimi sau a coloanei vertebrale, pentru a intelege mai simplu si mai rapid cum apar afectiunile, unde sunt localizate si cum le pot recunoaste. In multe cazuri, astfel de simulari reduc si costurile, fiindca se folosesc preponderent pacienti virtuali si cadavre electronice, in locul celor reale. Marele avantaj ramane, insa, exactitatea cu care sunt realizate aceste simulari si nivelul de detaliu care permite un proces de invatare extrem de precis.

"Un element cheie al invatarii eficiente este simularea cat mai realista a unei situatii", spune Anna Stoilova, in legatura cu avantajele realitatii virtuale spre deosebire de invatarea pe manechine speciale pentru acordarea primului ajutor. Resuscitarea este doar un exemplu de actiuni medicale ce pot fi insusite mai rapid si mai usor si pot fi perfectionate cu ajutorul tehnologiilor de simulare prin realitate virtuala. Anna Stoilova este fondatoare a companiei Dual Good Health, ce pune la dispozitia companiilor ce furnizeaza servicii medicale si nu numai, cursuri care simuleaza situatii reale.

Jocurile video si inteligenta robotilor, ajutoare pentru medici

Asa cum pentru multi dintre noi realitatea virtuala reprezinta o forma de divertisment, desi iata ca aceasta tehnologie are beneficii reale pentru viata noastra, o schimbare similara de abordare are loc in cazul jocurilor video. Am aflat in cadrul conferintei cum cateva jocuri create special pentru tratarea unor tulburari psihice sunt in curs de aprobare de catre FDA. Stim de altfel ca jocurile pe computer au o influenta foarte mare asupra psihicului persoanelor, efect de care medicii au decis ca ar fi benefic sa profite, pentru a obtine rezultate pozitive. Jurriaan van Rijswijk lucreaza in cadrul Fundatiei Games for Health Europe la o serie de astfel de jocuri video, ce vor fi incluse in protocoalele de terapie pentru diverse afectiuni.

Inteligenta artificiala sau AI, altfel spus capacitatea de invatare a computerelor, este o tehnologie ce sta la baza dispozitivelor si robotilor ce pot comunica, au cunostinte, pot pune intrebari si pot analiza datele. Cunostintele pe care se bazeaza aceste “minti virtuale” sunt stocate in baze de date imense, numite in termeni tehnici Blockchain. Zain Rana, fondator al proiectului Pharmeum, a spus despre Blockchain ca este tehnologia care ajuta medicina moderna sa colecteze si stocheze date importante despre pacienti si care faciliteaza utilizarea dosarelor medicale electronice, accesul facil la medicatie si servicii de sanatate, pentru reducerea erorilor medicale, a treia cauza de mortalitate la nivel mondial: "Urmatorii 5 sau 10 ani for trece prin schimbari dramatice cu ajutorul acestei tehnologii". Practic, datorita acestei baze de date care cunoaste atat de multe lucruri despre noi, medicii vor putea sa stie in doar cateva secunde de ce afectiuni suferim, ce istoric medical avem si ce tratamente urmam, pentru a evalua simptomele noastre luand in calcul toate aceste variabile.

In aceeasi idee, inteligenta artificiala va putea usura in viitor munca medicilor, parcurgand o serie de etape initiale, ce tin mai degraba de birocratie sau recomandari de baza, pentru ca medicul sa se poata concentra asupra pacientului si problemelor vitale ale acestuia. Exista deja proiecte ce au testat, de exemplu, utilitatea AI in procesele de triaj din sectiile de primiri urgente ale spitalelor, unde, de obicei, asistentele si medicii se confrunta cu un volum extrem de mare de cazuri.

Sistemele de monitorizare online, viitorul unei populatii ce imbatraneste

"La fiecare trei secunde, un nou caz de dementa este diagnosticat, undeva in lume. Cat dureaza sa clipesti de doua ori." - Ruxandra Mocanu, despre afectiunile din ce in ce mai frecvente, odata ce populatia lumii imbatraneste. Sunt necesare solutii pentru o ingrijire adecvata a unor astfel de categorii de pacienti, pentru care nu vor exista suficienti tineri ingrijitori.

The Human Link este solutie digitala, bazata pe dispozitive inteligente, destinata familiilor si cadrelor medicale ce au in grija pacienti cu Alzheimer. Batranii sunt monitorizati permanent, fara a-si pierde independenta – pot iesi sa se plimbe, sa isi viziteze prietenii, iar cei dragi stiu tot timpul unde se afla.

De altfel, dispozitivele inteligente pe care multi le purtam la mana, pe piele sau in geanta ne ajuta sa monitorizam mai mult decat locul unde ne aflam. Cu doar o atingere de ecran stim ce puls avem, daca am dormit bine, cata miscare mai trebuie sa facem in ziua respectiva sau daca am uitat sa ne luam medicamentele in urma cu doua ore.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Viitorul nu trebuie sa ne sperie, ci sa ne ofere speranta ca in curand vom putea sa vindecam afectiuni incurabile sau sa usuram viata unor pacienti pentru care fiecare zi este o noua provocare.

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1