Aspecte clinice si de microscopie ale ficatului gras nonalcoolic si prognosticul acestei afectiuni

Steatoza hepatica reprezinta acumularea de grasimi la nivelul ficatului. Steatoza poate cauza complicatii in asociere cu obezitatea ori cu alte afectiuni hepatice de care pacientul sufera.

Steatoza hepatica poate fi simpla, insa in timp aceasta evolueaza, determinand aparitia inflamatiei. Inflamatia prelungita determina aparitia fibrozei, care la randul ei poate evolua, in ani de zile, in ciroza. Daca boala de ficat gras este reversibila, e important de mentionat ca nici fibroza hepatica, dar nici ciroza, nu pot fi vindecate. In cazul cirozei, care e ultima faza a bolii hepatice, transplantul de ficat reprezinta singura metode de vindecare a steatozei hepatice.

Aspecte clinice

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ficatul gras nonalcoolic este o tulburare metabolica ce reprezinta un spectru de afectiuni, variind de la steatoza fara afectare specifica, la steatoza hepatica nonalcoolica si la ficatul gras nonalcoolic asociat cirozei.

Factorii de risc sunt obezitatea centrala, hiperglicemia, diabetul tip 2, hipertensiunea arteriala si hipertrigliceridemia. Pacientii sunt in general asimptomatici, dar ajung la evaluare din cauza unor analize modificate, cum ar fi transaminazele, fosfataza alcalina, au o hepatomegalie ce trebuie investigata ori datorita unor combinatii ale acestora. Steatoza hepatica nonalcoolica ramane un diagnostic de excludere, dupa ce au fost luate in discutie alte boli hepatice.

Diagnosticul diferential al steatozei hepatice nonalcoolice trebuie sa includa: hepatitele autoimune, hepatita C, ciroza biliara primitiva.

Aspecte microscopice

Diagnosticul de steatoza hepatica nonalcoolica nu este dependent de un singur aspect histologic. Mai degraba, aceasta implica o evaluare globala a mai multor caracteristici independente. Criteriile minimale general acceptate pentru diagnosticul de steatoza hepatica nonalcoolica sunt steatoza, degenerarea grasa si inflamatia lobulara. Steatoza este predominant macroveziculara, cu inflamatie lobulara si balonizarea hepatocitelor.

Prognosticul

Prognosticul pe termen lung al ficatului gras nonalcoolic depinde de aspectul histologic la prezentare. Totusi, progresia in stadiu de fibroza poate sa fie asociata cu parametri clinici precum diabetul, obezitatea si cresterea rezistentei la insulina. Datele sugereaza ca inflamatia portala cronica poate fi asociata cu aspecte clinice si patologice ale progresiei steatozei hepatice nonalcoolice, inclusiv fibroza avansata.

 

 

Cum se diagnosticheaza ficatul gras nonalcoolic

Examinarea fizica, anamneza si istoricul medical sunt cele care pot ridica suspiciunea de steatoza hepatica. Medicul va palpa zona ficatului, astfel incat sa observe daca ficatul este marit.

Analiele de sange pot fi facute pentru depistarea inflamatiei la nivelul ficatului. Nivelul transaminazelor AST ori ALT poate ajuta medicul sa depisteze steatoza hepatica alcoolica.

Testele de imagistica precum ecografia, tomografia computerizata ori RMN-ul sunt, de asemenea, ustensile utile medicului in stabilirea diagnosticului de steatoza hepatica.

Insa diagnosticul cel mai corect de boala de ficat gras nonalcoolic este stabilit in urma realizarii biopsiei hepatice, care analizeaza la microscop tesutul ficatului.

Tratarea bolii de ficat gras nonalcoolic

Rolul tratamentului pentru ficatul gras este acela de a reduce riscurile la care e expus ficatul la nivelul caruia s-au format depozite semnificative de grasimi. In cazul unei boli hepatice alcoolice, consumul de alcool este complet interzis, insa in caz de steatoza hepatica nonalcoolica, e permisa o cantitate redusa de bauturi alcoolice precum vinul ori berea.

Tratament medicamentos nu exista inca pentru aceasta afectiune, insa e important ca nivelul de colesterol, precum si cel de zahar din sange sa fie mentinute in limitele normale, chiar daca asta implica administrarea unui tratament medicamentos.

In cazurile pacientilor cu obezitate morbida este eficienta si interventia chirurgicala bariatrica.

Steatoza hepatica poate fi prevenita prin adoptarea unui stil de viata sanatos, cu o dieta echilibrata si saraca in grasimi nesanatoase, precum si cu sesiuni zilnice de sport. Dieta care include alimente de tip fast-food favorizeaza evolutia steatozei hepatice, de aceea e complet interzisa acestor pacienti.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0