Sportul si hepatita C: activitati recomandate

Oboseala, stresul si articulatiile dureroase sunt consecintele infectarii cu virusul hepatic C. Poti combate aceste simptome facandu-ti un obicei din a practica sport.

Probabil ca, atunci cand te simti epuizat, sportul este ultimul lucru pe care ai vrea sa il faci, insa activitatile fizice te incarca cu energie, te ajuta sa ai un somn odihnitor, iti imbunatatesc anduranta, te elibereaza de stres si anxietate, iti fortifica musculatura si iti schimba starea de spirit.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Specialistii sustin ca o persoana care sufera de hepatita de tip C ar trebui sa practice cel putin 30 de minute de exercitii de intensitate moderata pe zi, timp de 5 zile pe saptamana.  Pentru inceput insa, 10 minute pe zi sunt suficiente pentru a obisnui organismul cu activitatea fizica.

Un alt avantaj al practicarii sportului consta in eliberarea de endorfine si serotonina, hormoni responsabili pentru starea de bine. Avand in vedere ca unele medicamente prescrise pentru tratarea hepatitei C au ca reactii adverse starile depresive, eliberarea de “hormoni ai fericirii” este mai mult decat binevenita.

Cele mai benefice activitati fizice pentru persoanele care sufera de hepatita C

Exercitiile in aer liber – aceste exercitii sunt benefice pentru ca pun organismul la treaba, dar si pentru ca sunt realizate in aer liber si asigura o oxigenare mai buna. Plimbarile in ritm alert, inotul, mersul pe bicicleta si aerobicul de intensitate medie sunt activitati pe care le poti practica in aer liber, in special in timpul sezonului cald.

Exercitiile de forta – exercitiile cu greutati sunt si ele recomandate persoanelor diagnosticate cu hepatita C intrucat tonifica si fortifica totodata musculatura, scazand riscul de osteoporoza, intarind articulatiile si imbunatatind postura corpului.

 

 

Exercitiile de stretching – activitatile precum pilates sau yoga, care pun accentul pe stretching, sporesc flexibilitatea si sunt extrem de benefice pentru persoanele care sufera de pe urma infectarii cu virusul hepatic C.

Activitatile fizice care pun accentul pe legatura dintre minte-emotii-trup – orice miscare fizica are un efect si asupra mintii intrucat corpul si mintea sunt interconectate, insa exista anumite practici care sunt special concepute pentru a intensifica aceasta legatura. Yoga este una dintre aceste practici. Sistemul indian vechi de mii de ani pune accentul atat pe miscare, prin posturile fizice numite asane, cat si pe tehnici de respiratie, meditatie si relaxare. Apeleaza la un instructor la inceput pentru a nu risca sa te accidentezi. Odata ce stapanesti notiunile de baza, poti practica yoga singur, acasa, oricand iti doresti.

T’ai Chi este o alta practica care lucreaza corpul, dar si mintea. Originile t’ai chi-ului sunt chineze, iar aceasta practica face parte din artele martiale. Este o activitate fizica care nu solicita foarte tare corpul, deci nici articulatiile. In t’ai chi se pune accentul pe echilibrarea celor doua elemente esentiale: yin – yang. Un studiu publicat in anul 2003 in Jurnalul de Medicina Psihosomatica a dovedit ca aceasta practica poate creste imunitatea atunci cand organismul are de-a face cu o infectie. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Hidratarea este extrem de importanta in timpul practicarii activitatilor fizice, asa ca nu uita sa bei suficienta apa inainte, dar si in timpul si dupa practicarea sportului.

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0