Sportul este benefic pentru hipertensivi

Dacă ai fost diagnosticat cu hipertensiune arterială și te-ai hotărât să adopți un regim de viață sănătos, practicarea de exerciții fizice poate ajuta foarte mult, dar cu condiția să abandonezi fumatul, consumul de alcool, abuzul de cafea și de hrană ultra procesată, de tip junk food, care vine cu un aport de sodiu crescut. Să vedem în cele ce urmează cum îți este de folos sportul pentru a gestiona tensiunea arterială mare și cum să-ți faci un program de exerciții.

Hipertensiunea, cunoscută popular și sub numele de tensiune mare, poate fi controlată și cu ajutorul activității fizice aerobe, cum ar fi mersul pe jos sau înotul, dar ar trebui să fie combinată și cu exercițiile de rezistență, cum ar fi cele cu greutăți, efectuate acasă sau într-o sală de sport; pentru a fi eficiente, exercițiile ar trebui efectuate de trei ori pe săptămână, cel puțin 30 minute.

Cu toate acestea, este necesar ca, înainte de a începe un program de exerciții fizice, pacienții cu hipertensiune arterială să se sfătuiască direct cu medicul cardiolog și să facă o evaluare globală, inclusiv teste de sânge și de funcționalitate cardiovasculară, pentru a ști dacă sunt capabili să efectueze exerciții fără limitări, sau dacă există recomandări speciale mai ales cu privire la momentul în care se face administrarea medicației hipotensoare, dacă este cazul.

Înainte de fiecare antrenament, pacientul ar trebui să-și măsoare tensiunea și să înceapă să practice exercițiile numai dacă presiunea este inferioară valorii de 140 / 90mmHg. În plus, înainte de programul de exerciții, este important să se mențină o dietă lipsită de sare (sodiu), să nu se consume alimente procesate, mezeluri, chips-uri și, în unele cazuri, să se recurgă la medicația recomandată de către medic, pentru scăderea tensiunii arteriale, contribuind la menținerea presiunii în limite normale, care sunt 120 / 80 mmHg.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cum se folosește sportul pentru a controla tensiunea arterială?

Pentru a reduce în mod constant hipertensiunea, pacienții ar trebui să fie activi fizic în fiecare zi. Un mod de viață care ajută la reducerea și normalizarea ritmului cardiac crește puterea de contracție a inimii, îmbunătățește circulația periferică și ușurează respirația, prevenind dispneea de efort.

Astfel, pentru controlul hipertensiunii arteriale e indicat să fie efectuate:

  • exerciții de tip aerobic (cum ar fi mersul pe jos sau cu bicicleta, înotul, dansul) de cel puțin 3 ori pe săptămână, timp de cel puțin 30 de minute, cu intensitate ușoară până la moderată; aceste exerciții cresc capacitatea cardiorespiratorie și circulatorie;
  • exerciții anaerobe, de cel puțin două ori pe săptămână, de exemplu exerciții cu greutăți; acestea ajută la întărirea mușchilor.

Se execută câte 8‑10 exerciții, cu mai multe repetiții, între 15 și 20, dar puține serii, una sau două, de exemplu.

Este important ca persoana cu hipertensiune arterială să urmeze un plan condus de un instructor avizat de existența afecțiunii, la o sală de sport dotată cu defibrilator, dar și să se efectueze exercițiile încet și corect, cu controlul respirației, astfel încât tensiunea arterială să nu varieze prea mult în timpul exercițiului.

Mersul pe jos este una dintre cele mai ușoare și accesibile forme de exercițiu pentru hipertensivi. Mersul pe jos regulat poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea stării generale de sănătate cardiovasculară. Dacă ești în formă bună și obișnuit cu alergarea, poți face această activitate, dar trebuie să fii atent la nivelul de efort. 

Mersul pe bicicletă este o altă opțiune excelentă pentru antrenamentul cardiovascular. Poți să mergi pe bicicletă în aer liber sau să folosești o bicicletă staționară în sala de sport ori să-ți iei una acasă. Și înotul este bun pentru hipertensivi; este o activitate fizică cu impact redus asupra articulațiilor și poate ajuta la tonifierea musculaturii și la reducerea tensiunii arteriale.

De asemenea, practici precum yoga și tai chi pot ajuta și la reducerea stresului, dar și la îmbunătățirea flexibilității, ceea ce le face benefice pentru gestionarea tensiunii arteriale.

Semnele care ar trebui să întrerupă practicarea exercițiilor

Semnele care pot trăda instalarea hipertensiunii arteriale pot fi:

  • dureri de cap severe, cu amețeli;
  • vedere dublă;
  • epistaxis (sângerarea nazală);
  • tinitus (țiuitul în ureche);
  • greață.

Pentru a vedea dacă presiunea este mare, este indicat să ai cu tine aparatul pe care îl folosești în mod frecvent pentru a măsura tensiunea arterială și în cazul în care presiunea maximă, care apare prima pe monitor, este de aproape de 200 mmHg, trebuie întreruptă imediat activitatea fizică, deoarece există riscul mare de a dezvolta o problemă cardiacă. Se va relua respirația controlată, se bea un pahar de apă la temperatura camerei și pacientul trebuie să stea liniștit.

Reluarea exercițiilor trebuie să se facă doar după scăderea acestor valori, care ar trebui să fie mai mică după 30 de minute de odihnă. Dacă acest lucru nu se întâmplă, trebuie contactat medicul cardiolog curant. Nu trebuie să te forțezi să faci mai mult decât poți, pentru că nu e ca și cum ai face sport de performanță, unde e nevoie să-ți depășești limitele. Pentru tine, scopul este să apelezi la forme de mișcare potrivite, menite nu să te epuizeze și să-ți facă mai mult rău, ci să îți susțină starea de sănătate și să te ajute să combați complicațiile tensiunii arteriale.

În plus, pacienții cu hipertensiune arterială ar trebui să își măsoare întotdeauna tensiunea înainte de a începe orice activitate pentru a ști dacă sunt în măsură să realizeze exercițiile. Cum spuneam, exercițiile pot fi practicate numai în cazul în care se măsoară o presiune de sub 140/90 mmHg.

Beneficiile pe care le are sportul pentru o persoană cu hipertensiune arterială

De obicei, după practicarea exercițiilor fizice în mod regulat, tensiunea arterială scade în repaus, dar și în timpul antrenamentelor și după exercițiile fizice, chiar cu între 7 și 10 mmHg, comparativ cu valorile presiunii inițiale.

În plus, sportul este mai eficient în stadiile ușoare și moderate ale hipertensiunii arteriale, ducând de multe ori la reanalizarea schemei de tratatment de către medic, cu scăderea dozelor de medicamente hipotensoare, mai ales dacă sunt dublate de o alimentație adecvată, sănătoasă, hidratare corectă, dietă hiposodată și renunțarea totală la fumat și la consumul de alcool.

Recomandări pentru a gestiona tensiunea arterială mare

Tensiunea arterială mare este o problemă de sănătate serioasă care crește riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și alte complicații. Gestionarea tensiunii arteriale în mod eficient implică o combinație de schimbări în stilul de viață, monitorizare regulată și tratament medicamentos sub supravegherea unui medic. Iată câteva sfaturi generale pentru persoanele care suferă de hipertensiune:

Respectă indicațiile medicului

Dacă ai fost diagnosticat cu hipertensiune, ți se pot prescrie medicamente sau alte măsuri, în funcție de valorile tensiunii și de alți factori individuali. Dacă ți s-au recomandat medicamente pentru a controla tensiunea arterială, asigură-te că le iei conform instrucțiunilor și nu oprești tratamentul și nici nu-ți modifici dozele fără a discuta cu medicul.

Învață să faci schimbări pozitive în stilul de viață

  • În alimentația de zi cu zi, pune accentul pe legume și fructe proaspete, pâine integrală, carne slabă și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi. Redu consumul de sare, zahăr și grăsimi saturate.
  • Menținerea unei greutăți sănătoase sau pierderea în greutate dacă ești supraponderal poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale.
  • Activitatea fizică regulată, cum ar fi mersul pe jos, alergatul, înotul sau mersul pe bicicletă, poate contribui la reglarea tensiunii arteriale.
  • Redu sau evită consumul de alcool în exces.
  • Fumatul crește tensiunea arterială și riscul de boli cardiovasculare, deci te-ar ajuta să renunți la acest viciu.

Străduiește-te să gestionezi stresul

Tehnicile de gestionare a stresului, cum ar fi yoga, exercițiile de respirație și activitățile recreative (cititul, dansul, pictura, drumețiile etc.), pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale.

Monitorizează tensiunea arterială

Un tensiometru pe care îl ai în casă este util pentru a-ți monitoriza regulat tensiunea arterială și pentru a înțelege cum se modifică valorile când faci schimbări în stilul de viață și cum reacționează tensiunea la tratamentul prescris de medic.

Menține un jurnal al tensiunii arteriale

Notarea regulată a valorilor tensiunii arteriale poate ajuta medicul să urmărească eficacitatea tratamentului și să facă ajustări dacă este necesar.

În concluzie, în ce privește sportul ca instrument de gestionare a tensiunii arteriale, indiferent de tipul de exercițiu pe care îl alegi, este important să începi încet și să-ți asculți corpul. Evită exercițiile prea intense și fii atent la semnele de disconfort sau de suprasolicitare. De asemenea, asigură-te că faci încălzire și răcire înainte și după exerciții pentru a evita accidentele.

Nu mai puțin important, discută cu medicul curant înainte de a începe un program de exerciții și urmează recomandările sale pentru a te asigura că ești cât mai în siguranță în contextul tensiunii arteriale ridicate. Urmează indicațiile acestuia și în ce privește tratamentul medicamentos, alimentația și alte obiceiuri sănătoase pentru a avea o calitate a vieții cât mai bună în ciuda hipertensiunii.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Blood Pressure UK - Exercise, physical activity and your blood pressure
https://www.bloodpressureuk.org/your-blood-pressure/how-to-lower-your-blood-pressure/healthy-living/exercise-physical-activity/
Cleveland Clinic - How Exercise Helps Lower Blood Pressure and 8 Activities To Try
https://health.clevelandclinic.org/exercises-to-lower-blood-pressure/


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0