Semne că nu faci mișcare cât ar trebui

Constipația, durerile articulare și faptul că respiri din greu după ce mergi puțin mai repede pot fi numai câteva semne că nu faci destulă mișcare.

Activitatea fizică regulată este recomandată atât pentru persoanele sănătoase, cât și pentru cele care suferă de diferite boli cronice, doar că acestea din urmă trebuie să ceară sfatul medicului legat de ce fel de mișcare este mai bine să facă. De ce e bine să faci sport? Pentru a fi mai sănătos fizic și psihic, a avea mai multă forță și un echilibru mai bun, precum și pentru a te menține la o greutate normală (sau pentru a slăbi, dacă ești supraponderal sau obez).

Dacă nu faci suficientă mișcare, acest lucru începe să se observe mai ales pe măsură ce înaintezi în vârstă, deși chiar și tinerii care nu fac suficient sport și au o alimentație bogată în zahăr și grăsimi saturate și trans constată că se îngrașă și dezvoltă diferite probleme de sănătate. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Pentru adulți, recomandările legate de mișcare sunt următoarele: cel puțin două ore și jumătate de activitate fizică moderată spre intensă pe săptămână, împărțite în mai multe sesiuni. În funcție de programul fiecăruia, unii oameni se simt mai confortabil să facă mișcare de trei ori pe săptămână (de exemplu, luni, miercuri și vineri), câte 50 de minute. Alții preferă să facă zilnic 20-25 de minute de mișcare. 

Contează mai puțin cum îți organizezi programul de sport, important este să faci măcar aceste 150 de minute săptămânale de mișcare. Poți alege să faci plimbări în pas alert ori să mergi pe bicicletă, sau poți să mergi la sala de fitness, la un bazin de înot sau să faci gimnastică la tine acasă ori în curte. Există multe posibilități dintre care să alegi, totul este să te miști regulat. Dar dacă nu stai să numeri minutele de activitate fizică, întrebarea este: cum îți dai seama, fizic, că nu faci câtă mișcare ar trebui?

Te confrunți cu constipația

Constipația poate avea legătură cu faptul că nu mănânci suficiente fibre (pâine integrală, legume, leguminoase, fructe) sau nu bei destulă apă, însă poate fi și o consecință a faptului că nu faci câtă mișcare ar trebui. Când ai activitate fizică regulată, colonul se mișcă mai mult și golirea intestinului se face mai ușor. Și tonusul mușchilor abdominali contează pentru mișcarea eficientă a deșeurilor prin tractul digestiv. Activitatea fizică te ajută să ții constipația la distanță, mai ales pe măsură ce înaintezi în vârstă.

Îți simți articulațiile înțepenite

Articulațiile dureroase, țepene, greu de mișcat, pot fi uneori un semn de afecțiuni inflamatorii, cum ar fi poliartrita reumatoidă sau o boală autoimună. Însă, dacă nu acesta este cazul, e bine să știi că articulațiile se pot rigidiza și atunci când nu le folosești suficient. Așadar, pune-le la treabă!

Rămâi des fără suflare

Așa cum mușchii de la mâini și de la picioare, de exemplu, tind să se atrofieze dacă nu îi folosești, și mușchii care ajută plămânii să se miște în timp ce respiri își pierd puterea dacă nu faci sport. Cu cât faci mai puțină mișcare, cu atât răsufli mai greu, chiar și în timpul sarcinilor zilnice ușoare, cum ar fi legarea șireturilor sau urcatul unor trepte.

Ai o stare psihică mai proastă

Lipsa mișcării are efecte negative nu doar asupra sănătății fizice, ci și asupra celei mentale. Astfel, dacă nu faci mișcare, te poți confrunta mai des cu anxietatea sau cu simptome depresive. Exercițiile cardio, cum ar fi mersul pe jos, mersul cu bicicleta, înotul sau alergarea, îți îmbunătățesc și starea de spirit, ba chiar și stima de sine.

Simți că nu ai energie

Dacă te simți obosit deși nu ai neapărat multe motive, și aceasta poate fi o consecință a lipsei de mișcare. Exercițiile fizice ajută organismul să livreze oxigen și substanțe nutritive spre țesuturi. Dacă îți petreci cea mai mare parte a timpului stând, țesuturile nu primesc aceeași cantitate de combustibil de care au nevoie pentru a te menține energic.

Îți este greu să te menții la o greutate normală

Dacă ai prea multe kilograme față de greutatea normală, potrivită pentru înălțimea și vârsta ta, una dintre cauze este că nu te miști destul. Persoanele care nu fac mișcare au un metabolism mai lent și kilogramele se adună mai ușor. Dacă faci mișcare în mod regulat, metabolismul tău devine mai activ și începi să arzi mai multe calorii, inclusiv în repaus. Adică, cu cât ești mai activ, cu atât arzi mai multe calorii de fiecare dată când te miști, dar și când te odihnești.

Ți-e greu să adormi

Somnul prea puțin sau neodihnitor este o problemă cu care se confruntă mulți adulți, inclusiv cei sănătoși. Tulburările de somn pot fi cauzate și de obiceiuri nepotrivite înainte de culcare (cum ar fi consumul de cofeină, alcool, cine bogate sau statul cu ochii în telefon), dar și de faptul că nu faci mișcare suficientă. Dacă nu ai probleme de sănătate care să te țină treaz noaptea, cum ar fi o boală acută sau un tratament medicamentos care interferează cu somnul, poate fi vorba de lipsa de mișcare. Când ai o rutină de exerciții fizice, adormi mai repede și dormi mai adânc.

Ai o memorie mai slabă

Exercițiile fizice regulate ajută organismul să producă mai multe substanțe chimice numite factori de creștere. Acestea stimulează producția de vase de sânge în creier și, cu cât îți ajunge mai mult sânge în creier, cu atât poți gândi mai clar, îți poți aminti mai repede lucrurile pe care le ai de făcut și poți lua decizii cu o ușurință mai mare.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ai tensiunea arterială prea mare

Dacă petreci prea mult timp stând, îți crești riscul bolilor de inimă. Acest lucru este cauzat parțial de faptul că este mai probabil să ai tensiunea arterială crescută, un factor de risc important pentru probleme cardiace, cum ar fi bolile coronariene și atacul de cord.

Ai prediabet

Dacă, după ce ai făcut analizele de rutină, medicul îți spune că ai glicemia puțin crescută, și acesta poate fi un semn că nu te miști destul. Activitatea fizică te ajută să îți controlezi mai bine glicemia, iar nivelurile stabile de zahăr din sânge te feresc de pericolul diabetului de tip 2.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Lack of Physical Activity 
https://www.cdc.gov/chronicdisease/resources/publications/factsheets/physical-activity.htm
MedlinePlus - Health Risks of an Inactive Lifestyle
https://medlineplus.gov/healthrisksofaninactivelifestyle.html

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0