Exercițiile de forță, mai utile decât cele aerobice?

Antrenamentul de forță, cum ar fi ridicarea greutăților, flotările sau săpatul în grădină, îți definește mușchii și îi ajută să funcționeze bine, fiind util și pentru menținerea flexibilității și prevenirea osteoporozei.

Diferența dintre antrenamentele de forță și cele aerobice

Cea mai mare diferență între aceste tipuri de antrenamente este modul în care îți influențează corpul. Antrenamentul de forță, cum ar fi ridicarea greutăților sau utilizarea benzilor de rezistență, îți definește mușchii și îi ajută să lucreze așa cum trebuie. Exercițiile aerobice, cum ar fi alergarea sau înotul, sunt bune pentru sănătatea inimii și îți ajută corpul să utilizeze mai bine oxigenul. Ambele tipuri de exerciții sunt utile pentru sănătatea ta generală, însă fiecare în felul lui. Dacă nu știi exact ce ți s-ar potrivi sau suferi de anumite afecțiuni, e bine să discuți cu medicul și cu un instructor de fitness pentru a primi cele mai bune recomandări de exerciții.

Antrenamentul de forță te scapă de grăsimea corporală

Dacă vrei să pierzi kilograme, exercițiile de forță te ajută să elimini grăsimea corporală și să arzi mai multe calorii. Menținerea mușchilor sănătoși poate ajuta, de asemenea, la prevenirea rănilor care pot apărea în timp ce faci exerciții aerobice, cum ar fi mersul pe jos în pas alert sau alergarea.

Prin exerciții de forță, oasele devin mai puternice

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Oasele se slăbesc pe măsură ce îmbătrânești și te poți confrunta chiar cu riscul de osteoporoză. Antrenamentul de forță poate contribui la prevenirea acestei boli sau la evitarea agravării ei. Șoldurile, coloana vertebrală și încheieturile mâinilor, adică locurile care riscă cel mai mult să fie afectate de osteoporoză, pot beneficia mai mult de pe urma antrenamentelor de forță decât a celor aerobice. 

Exercițiile de forță combat durerile de spate

Antrenamentul de forță îți pune diverși mușchi la treabă. Dacă ai dureri de spate, poți face exerciții pentru întărirea zonei lombare și abdominale, precum tragerea genunchilor la piept din poziția întins pe spate, ridicarea șoldurilor din poziția întins pe spate cu genunchii îndoiți (un fel de „podul de jos”, dar numai pentru partea inferioară a corpului) sau clasicele abdomene.

Cu antrenamente de forță, devii mai flexibil

Antrenamentul de forță menține articulațiile flexibile, lucru util în special dacă te confrunți cu artrita. Dacă îți construiești masă musculară în jurul oaselor, articulațiile își pierd rigiditatea, inflamația se micșorează și pierderea osoasă este încetinită. 

Îți scazi riscul de atac de cord

Kilogramele în plus apasă greu asupra funcțiilor inimii. Cercetările sugerează că antrenamentul cu greutăți timp de o oră pe săptămână (trei sesiuni a câte 20 de minute) poate reduce riscul de infarct și de accident vascular cerebral cu până la 70%.

Riscul de diabet zaharat de tip 2 scade cu ambele tipuri de exerciții

Se credea că exercițiile de tip aerobic sunt mai utile decât cele de forță în prevenirea diabetului de tip 2, însă studiile au arătat că acestea din urmă au și ele un rol important, deoarece ajută corpul să proceseze mai bine glucoza, stimulează metabolismul și pierderea în greutate.

Exercițiile de forță nu trebuie să-ți consume tot timpul liber pe care îl ai și le poți face foarte bine acasă. De exemplu, poți folosi două conserve de 400 g pentru a-ți întări brațele. Pur și simplu îndoaie coatele și adu conservele până la umeri și înapoi în jos de 20 de ori. Sau stai cu fața la un perete, la 2 metri distanță, sprijină-te pe el în palme și apoi împinge-te înainte și înapoi, ca la flotări, menținând picioarele drepte. Repetă de 20 de ori. 

Nu-ți plac greutățile? Încearcă yoga. Deși nu se folosește de greutăți, acest tip de mișcare reprezintă o modalitate bună de a-ți construi forța. A face yoga timp de 90 de minute, de două ori pe săptămână, timp de 8 săptămâni, stimulează forța musculară și flexibilitatea. Caută un instructor acreditat pe internet și urmărește-i videoclipurile sau seisunile live.

Combinarea antrenamentului de forță cu exercițiile de tip aerobic poate avea beneficii certe, cum ar fi un somn mai bun și îmbunătățirea sănătății mentale. Exercițiile aerobice, cum ar fi mersul pe bicicletă sau pe bicicleta staționară, înotul sau alergarea pe bandă sunt foarte bune ca încălzire înainte de exercițiile de forță. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Web MD - Benefits of Strength Training
https://www.webmd.com/fitness-exercise/ss/slideshow-benefits-strength
Healthline - Cardio vs. Weights
https://www.healthline.com/health/cardio-vs-weights

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0