Ce se intampla cu articulatiile tale cand faci sport?

Sportul face parte dintr-un stil de viata sanatos si suntem incurajati sa facem miscare inca din copilarie si pana tarziu in viata. Se intampla, insa, uneori, sa suferim de dureri articulare sau musculare dupa ce facem sport, iar in majoritatea cazurilor este vorba de o suprasolicitare articulara, musculara, sau o afectiune cronica ce pana in acel moment nu dadea simptome. Sanatatea articulatiilor este esentiala pentru ca noi sa putem duce o viata activa, iar pentru a le putea ingriji asa cum trebuie, este util sa intelegem ce se intampla cu articulatiile noastre in timp ce facem sport. 

Presiunea pe care o suporta articulatiile

Sportul implica o serie de muscari repetitive ce lucreaza anumite grupe musculare si sistemul cardiovascular. In functie de tipul sportului si de suprafata pe care se desfasoara, se adauga factori ce tin de intensitatea miscarilor, impactul inregistrat la contactul cu solul, greutatile folosite, etc. Toti acesti factori influenteaza modul in care sportul afecteaza articulatiile noastre. De exemplu, chiar si golful, un sport pe care nu l-ai considera atat de periculos din punctul de vedere al accidentarilor, poate da dureri de coate, gat, spate, incheieturi ale mainilor si chiar degetelor. Cauza sunt miscarile repetitive si pozitiile fixe pe care le adopta jucatorii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Alergarea, fotbalul si rubgy sunt considerate sporturi cu un impact sporit asupra articulatiilor, favorizand uzura acestora, durerea si chiar leziunile. Sunt afectate in special gleznele, genunchii, dar si soldurile. Exista anumite persoane care acuza dureri daca alearga pe anumite suprafete foarte dure, precum asfaltul, insa nu resimt aceste dureri daca impactul cu solul este atenuat de o banda speciala pentru alergare, precum pistele de atletism. In aceeasi idee, incaltamintea adecvata poate preveni durerile de genunchi sau sold, asigurand o pozitie corecta a talpii.

Tenisul este un alt exemplu de sport cu un impact sporit asupra articulatiilor, de data aceasta cele ale mainilor. Epicondilita este doar una dintre afectiunile frecvente, la care se adauga dureri la nivelul umerilor si chiar spatelui. 

Problemele apar si in sala de fitness, in special in lipsa unei incalziri adecvate a articulatiilor sau a fortarii acestora prin ridicarea unor greutati mult prea mari, intr-o pozitie incorecta. Articulatiile si muschii functioneaza impreuna pentru a sustine activitatea pe care o initiem. Daca muschii nu reusesc sa faca fata presiunii, aceasta este transmisa si catre articulatie.

Specialistii ne atrag atentia ca secretul consta in respectarea regulilor. Daca facem sport corect, nu exageram, ne ascultam corpul si tinem cont de sfaturile antrenorilor, riscurile scad. Intr-un studiu publicat in anul 20131, desfasurat pe un grup de peste 75.000 de alergatori, cercetatorii au aflat, in ciuda credintei populare, ca alergatul nu creste riscul de osteoartrita (numita si artroza). Este important, insa, ca acestia sa poarte incaltaminte adecvata, sa paseasca corect, sa se incalzeasca inainte de efort.

https://www.health-shop.com/RO/unocardio-sports/?utm_source=doc_advertorial&utm_medium=banner&utm_campaign=UnoCardioSports_Active2019

Atentionari speciale pentru persoanele supraponderale

Un studiu publicat in anul 20162 confirma faptul ca un indice de masa corporala (IMC) peste medie, care indica supraponderalitate sau chiar obezitate, cresc riscul de boli reumatice, in special artroza la nivelul genunchiului si soldului. Explicatia sta, in primul rand, in faptul ca picioarele si articulatiile de la nivelul acestora poarta, pe tot parcursul zilei, greutatea intregului corp. Cu cat aceasta este mai mare, cu atat presiunea pe articulatii creste. 

Un alt factor pe care nu il putem ignora este favorizarea proceselor inflamatorii din organism. Supraponderalitatea ingreuneaza procesele din intregul organism, de la circulatia sangelui, pana la digestie. De aceea, procesele inflamatorii de la nivelul articulatiilor pot fi amplificate fiindca organismul nu reuseste, pur si simplu, sa isi regleze procesele pentru a functiona in parametri optimi.

Cum iti protejezi articulatiile

Dezvolta-ti masa musculara

Pentru ca muschii sustin si ajuta articulatiile, o masa musculara dezvoltata va preveni durerile articulare. Poti opta, pentru inceput, pentru exercitii bazate pe greutatea propriului corp, precum genuflexiunile si flotarile. Ulterior, cand acestea incep sa ti se para simple, adauga greutati precum gantere, cu o crestere graduala a dificultatii.

Nu uita sa ceri sfatul unui specialist daca simti orice fel de durere sau disconfort, pentru a te asigura ca nu gresesti printr-o pozitie incorecta a membrelor sau spatelui.

Ia suplimente cu rol preventiv, care reduc durerea si inflamatia

Suplimentele alese inteligent pot ajuta articulatiile printr-un aport de nutrienti ce mentin mobilitatea si elasticitatea acestora, reducand in acelasi timp inflamatia si durerea. Priveste acest obicei mai degraba ca pe un act de preventie decat de tratare, si beneficiile nu vor intarzia sa apara. Cauta suplimente cu glucozamina, sulfat de condroitina, colagen si acid hialuronic, sau poti incerca extracte inovatoare precum extractul din membrana de coaja de ou, NEM, care este o sursa naturala pentru astfel de nutrienti. Iti poate fi de folos si un aport de acizi grasi Omega 3, datorita efectului lor puternic antiinflamator.

In aceasta perioada beneficiezi de 20% reducere la achizitia nutraceuticului UnoCardio Sports, folosind codul special ACTIVE2019.

Nu uita niciodata de incalzire

Inainte de orice forma de miscare, chiar daca este vorba doar de o alergare usoara sau un meci de volei pe plaja impreuna cu copiii, asigura-te ca iti incalzesti corpul macar 2-3 minute. Sunt utile miscarile usoare care acopera mai multe grupe musculare, precum aplecarile (picioare, spate, abdomen) sau rotirile de brate (brate, umeri, spate).

Sporturi recomandate persoanelor cu dureri articulare

Daca suferi de dureri articulare, in special in zona genunchilor si soldurilor, iti recomand sa te concentrezi pe urmatoarele sporturi, cu un impact mai scazut asupra acestor articulatii:

  • inot
  • yoga
  • tai chi
  • vaslit
  • mersul pe bicicleta pe suprafete plane
  • mersul pe jos.

 

Evita sporturile care implica sarituri, miscari bruste, antrenamentele cu greutati fara supravegherea unui antrenor sau kinetoterapeut.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

1. Effects of running and walking on osteoarthritis and hip replacement risk, 2013

2. Association between overweight and obesity and risk of clinically diagnosed knee, hip, and hand osteoarthritis: a population-based cohort study, 2016

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0