Splenomegalia, complicatie a hepatitei C

Hepatita de tip C este o afecțiune virală a ficatului, care se declanșează în urma infectării cu virusul hepatic C (VHC). Transmiterea virusului hepatic C se face prin contactul direct cu sângele unui bolnav de hepatită C. Odată cu cronicizarea acestei boli ori cu instalarea cirozei, pot apărea o serie de complicații, printre care și splina mărită (splenomegalia). În acest articol discutăm despre splenomegalie la pacienții cu hepatita C, um se tratează această problemă și cum se poate preveni.

VHC este una dintre principalele cauze de morbiditate și mortalitate în lume în prezent, deoarece provoacă inflamație cronică progresivă și leziuni tisulare la nivelul ficatului. Procesul de fibroză hepatică are loc ca răspuns la această leziune tisulară și în cele din urmă are ca rezultat ciroza în stadiu terminal. Incidența dezvoltării cirozei la pacienții cu hepatita C este de aproximativ 20% după 20 de ani de infecție, spun oamenii de știință.

Ficatul cirotic, mai arată cercetările, provoacă diverse complicații, inclusiv decompensarea hepatică și dezvoltarea carcinomului hepatocelular. Aceste complicații sunt adesea fatale și, prin urmare, sunt esențiale diagnosticarea și tratarea precoce a VHC. Hepatita C are, de asemenea, numeroase manifestări extrahepatice. Hipertensiunea portală, care apare ca urmare a cirozei hepatice, se manifestă ca varice esofagiene, ascită și splenomegalie în diferite stadii ale bolii.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Hepatita C: drumul spre ciroză și splenomegalie

Hepatita C poate să evolueze fără să fie diagnosticată timpuriu întrucât are simptome înșelătoare, care fie sunt ignorate, fie sunt puse pe seama unor afecțiuni minore. În primele faze ale hepatitei C, ficatul are suficiente celule sănătoase pentru a își îndeplini funcțiile. În timp însă, celulele sănătoase mor și sunt înlocuite de cele afectate de virusul hepatic, așa că ficatul nu mai reușește să facă față propriilor atribuții. 

Netratată corespunzător, hepatita C poate duce la ciroză, o complicație care cauzează daune ireversibile ficatului și care poate fi chiar fatală. Mai departe, poate apărea splenomegalia sau splina mărită. Splenomegalia este un termen medical care se referă la mărirea splinei, un organ situat în partea stângă a abdomenului, sub coaste. Mărirea splinei poate varia de la ușoară la severă.

Splina este un organ care face parte din sistemul limfatic și funcționează precum o rețea de drenaj care apară organismul de infecții. Celulele albe produse în splină atacă bacteriile, elimina țesuturile moarte și agenții externi.

Splenomegalia este afecțiunea care determină creșterea în volum și în greutate a splinei. Rolul splinei în organism este de a filtra sângele pentru a distruge celulele îmbătrânite. Totodată, întrucât produce globulele albe, care au un rol important în prevenirea și tratarea infecțiilor apărute în organism, splina este importantă atunci când vine vorba despre îmbolnăviri. Greutatea ideală a splinei este de 150 de grame, însă în caz de splenomegalie aceasta depășește 500 de grame și poate ajunge chiar și la 1.000 de grame, în situații extreme.

Splenomegalia la pacienții cu hepatita C

Potrivit unui studiu recent, mai multe cercetări au arătat că virusul hepatitei C și diferitele sale genotipuri sunt o cauză predominantă și principală de ciroză și splenomegalie în diferite regiuni ale lumii. Stadiul avansat al cirozei duce la hipertensiune portală care provoacă splenomegalie.

Un total de 483 de pacienți cu hepatita C au fost incluși în acest studiu transversal descriptiv, iar rezultatele au arătat că splenomegalia a fost prezentă la 14,1% dintre pacienți. Dezvoltarea splenomegaliei a fost asociată semnificativ cu vârsta înaintată, deoarece 25,2% dintre pacienții cu vârste de peste 60 de ani au dezvoltat splenomegalie. Studiul a concluzionat că splina mărită a fost semnificativ legată de genotipurile VHC 3a, 3b și 1. Luând genotipul mixt ca referință, riscul de a dezvolta splenomegalie a fost cele mai mare la pacienții cu genotipul 3a.

Ce simte o persoană cu splina mărită?

Splenomegalia nu are simptome specifice, însă în unele cazuri poate apărea durerea abdominală vagă, însoțită de balonare. Din cauza creșterii volumului splinei pot apărea și o serie de simptome asociate precum:

  • Febra
  • Paloarea feței
  • Slăbiciunea
  • Oboseala
  • Scăderea în greutate

Tratament splenomegalie

Medicul gastroenterolog care se ocupă cu tratarea hepatitei C este cel care depistează, în general, și splina mărită. Acesta va descoperi splenomegalia fie prin palpare, fie prin analize de sânge, ecografie ori computer tomograf. În caz de splenomegalie, medicul va recomanda un tratament medicamentos pentru tratarea problemei, astfel încât intervenția chirurgicală să fie evitată. În cazurile severe, splina este îndepărtată pe cale chirurgicală.

Se recomandă evitarea activităților solicitante în caz de splină mărită, întrucât acestea pot cauza ruptura de splină, care determină pierderea unei cantități mari de sânge și poate deveni mortală. Splenomegalia netratată poate cauza apariția multor complicații, așa că trebuie tratată imediat ce este depistată.

Pacienții a căror splină este îndepărtată pe cale chirurgicală trebuie să acorde o mai mare atenție prevenirii unor afecțiuni, întrucât lipsa splinei crește vulnerabilitatea organismului în fața bacteriilor și virusurilor. De multe ori, acești pacienți sunt sfătuiți să facă o serie de vaccinuri pentru reducerea riscului de îmbolnăvire.

Tratarea hepatitei C

Tratamentul hepatitei C poate îmbunătăți starea de sănătate a pacientului și poate contribui la reducerea dimensiunii splinei. Medicamentele antivirale cu acțiune directă sunt tratamentele actuale de primă linie pentru hepatita C. Aceste medicamente au o rată foarte mare de succes în eradicarea virusului hepatitei C din organism și încetinirea sau stoparea deteriorării hepatice.

Monitorizarea medicală

Pacienții cu hepatita C și splenomegalie trebuie monitorizați îndeaproape de un medic. Procedurile de imagistică medicală, cum ar fi ecografia sau tomografia computerizată, pot fi utilizate pentru a evalua dimensiunea splinei și pentru a monitoriza schimbările în timp. Medicul va decide frecvența și tipul de monitorizare necesar.

Tratamentul simptomelor provocate de splenomegalie

În unele cazuri, splenomegalia poate provoca simptome, cum ar fi durere abdominală sau disconfort, iar în astfel de situații, medicul poate prescrie medicamente pentru ameliorarea durerii sau poate recomanda alte măsuri pentru gestionarea simptomelor.

Managementul complicațiilor

Uneori, splina mărită poate duce la complicații, cum ar fi anemia sau trombocitopenia (număr scăzut de trombocite în sânge). În aceste cazuri, medicul poate sugera tratamente specifice pentru a gestiona aceste complicații.
Intervenție chirurgicală

În cazurile severe sau complicate de splenomegalie, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta parțial sau complet splina. Această procedură se numește splenectomie. Cu toate acestea, splenectomia este rară și se va lua în considerare doar dacă alte tratamente nu sunt eficiente sau există riscuri semnificative pentru sănătate.

Remedii naturiste

Adoptarea unei alimentații hrănitoare poate contribui la menținerea unei stări de sănătate generale mai bune și poate ajuta la gestionarea simptomelor asociate cu splenomegalia. Pacientul ar beneficia de pe urma consumului unei varietăți de alimente bogate în nutrienți, cum ar fi fructe proaspete, legume crude și gătite simplu, carne slabă, inclusiv pește, ouă, tofu și cereale integrale. 

De asemenea, evitarea alcoolului și renunțarea la fumat pot contribui la menținerea sănătății sistemului circulator și pot ajuta la reducerea riscului de complicații legate de splenomegalie. Și anumite plante, cum ar fi păpădia și coada-șoricelului, au fost folosite în trecut pentru a ajuta la gestionarea unor simptome asociate cu splenomegalia, dar este nevoie să se discute în prealabil cu medicul despre potențiala urilizare a acestor remedii.

Ce alte complicații poate avea hepatita C?

Hepatita C poate duce la o serie de complicații serioase, în special atunci când infecția persistă pe termen lung. Complicațiile bolii pot varia de la afectarea ficatului până la probleme de sănătate mai generale. Iată câteva dintre complicațiile posibile ale hepatitei C:

Ciroză

Ciroza este o complicație severă a hepatitei C, caracterizată prin cicatrizarea extinsă a țesutului hepatic. Pe măsură ce ficatul este afectat de infecția cronică cu hepatita C, acest organ devine incapabil să își îndeplinească funcțiile normale. Ciroza poate progresa treptat și poate duce la insuficiență hepatică.

Insuficiență hepatică

În stadiile avansate ale cirozei, funcția hepatică poate deveni grav afectată, ceea ce duce la insuficiență hepatică. Insuficiența hepatică este o afecțiune severă care poate necesita transplant de ficat.

Cancer hepatic

Persoanele cu hepatita C cronică au un risc crescut de a dezvolta cancer hepatic, în special hepatocarcinom. Cancerul hepatic este o complicație gravă și potențial mortală a hepatitei C.

Cancer extrahepatic

În unele cazuri, hepatita C poate crește riscul de a dezvolta cancer în alte organe, cum ar fi limfomul non-Hodgkin sau cancerul de plămâni.

Boală renală

Hepatita C poate afecta rinichii și poate contribui la dezvoltarea bolilor renale, cum ar fi glomerulonefrita membranoasă.

Crioglobulinemie

Crioglobulinemia este o afecțiune asociată cu hepatita C în care se produc crioglobuline (proteine anormale în sânge) care pot provoca leziuni la nivelul vaselor de sânge, manifestându-se prin erupții cutanate, dureri articulare și simptome de vasculită.

Complicații cardiovasculare

Persoanele cu hepatita C cronică au un risc crescut de boli cardiovasculare, cum ar fi ateroscleroza și hipertensiunea arterială.

Complicații hematologice

Hepatita C poate afecta numărul și funcția celulelor sanguine, ceea ce poate duce la probleme precum trombocitopenia (număr scăzut de trombocite), anemia și tulburări de coagulare.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Hepatitis C
https://www.cdc.gov/hepatitis/hcv/index.htm
NCBI - Splenomegaly
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430907/
NCBI - Study of the Effect of Different Hepatitis C Virus Genotypes on Splenomegaly
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7526956/
Studiul „Study of the Effect of Different Hepatitis C Virus Genotypes on Splenomegaly”, apărut în Cureus. 2020 Aug; 12(8): e10164. Published online 2020 Aug 31. doi: 10.7759/cureus.10164, autori: Muhammad Junaid Azhar et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0