Hepatita C - evoluție și posibile complicații

Hepatita C, afectiunea cauzata de virusul hepatic C, este o boala inflamatorie a ficatului. Un procent de maximum 30% dintre cei infectati cu virusul hepatic C il elimina pe cont propriu in faza acuta a bolii, iar ceilalti dezvolta forma cronica a bolii.

Hepatita C cronica este o afectiune ce poate evolua, pe termen lung si netratata corespunzator, in ciroza hepatica sau cancer la ficat. Un procent de 5-20% dintre cei care au hepatita cronica dezvolta ciroza in 20 de ani de la infectarea cu virusul hepatic C.

Evolutia hepatitei C, precum si riscul de complicatii depinde de modul si rapiditatea cu care este afectat ficatul.

Cum se trateaza hepatita C

In ultimii ani s-au dezvoltat o serie de tratamente noi, mult mai eficiente decat cele vechi in tratarea hepatitei C. Aceste tratamente antivirale impiedica virusul sa se multiplice si totodata il elimina treptat din organism. Specialistii dezvolta in continuare noi terapii de vindecare pentru heptita C.

Dupa realizarea unui tratament antiviral, se fac analize pentru ca medicii sa fie siguri ca virusul a fost eliminat cu succes.

Terapiile mai vechi pentru tratarea hepatitei C erau pe baza de injectii cu ribavirina si medicatie orala. Tratamentele noi contin agenti antivirali si sunt mai eficiente si mai bine tolerate de organism. Ratele de vindecare ale acestora pot ajunge pana la 95%. Reusita tratamentului depinde de genotipul virusului hepatic C, dar si de daunele aduse deja ficatului de acest virus.

Succesul tratamentului depinde si de genotipul virusului hepatic C. Genotipurile reprezinta variatiile virusului care au evoluat de-a lungul anilor. Unele genotipuri sunt mai greu de tratat decat altele. Cele mai comune genotipuri sunt 1A si 1B, regasindu-se la peste 70% dintre pacientii diagnosticati cu hepatita C.

 

 

Evolutia si complicatiile hepatiei C

Ciroza si cancerul la ficat cauzeaza 1-5% dintre decesele provocate de hepatita C. Optiunile in ceea ce priveste tratarea acestor afectiuni sunt limitate.

Hepatita C cronica evolueaza in ciroza hepatica in 20-30 de ani de la infectare. Hepatita C evolueaza in ciroza in 5-20% cazuri. Netratata corespunzator, ciroza poate cauza insuficienta hepatica sau, pe termen mai lung, cancer la ficat.

Tratarea cirozei si a cancerului la ficat necesita, in general, transplant de fiat. Transplantul de ficat poate vindeca atat ciroza, cat si cancerul la ficat.

Studiile facute in domeniu au dovedit faptul ca terapia cu interferon poate imbunatati conditia pacientului in caz de cacer la ficat.

In multe cazuri, din pacate, hepatita C nu este diagnosticata timpuriu intrucat nu prezinta simptome care sa trimita pacientul la medic decat atunci cand se afla in stadiu avansat. Cu cat este depistata si diagnosticata mai devreme, cu atat sansele ca pacientul sa se vindece ori sa reduca daunele aduse ficatului sunt mai mari.

Exista o serie de factori care accelereaza degradarea ficatului in caz de hepatita C, crescand riscul de aparitie a complicatiilor, precum si de deces. Este vorba despre: consumul de alcool, afectiuni asociate precum diabetul de tip 2, hepatita B sau HIV, precum si infectarea la o varsta inaintata cu virusul hepatic C.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0