Specialistii sustin ca nu trebuie sa luam analgezice pentru durerile de spate

Durerile în partea inferioară a spatelui sunt adesea tratate “după ureche” cu ajutorul analgezicelor, însă studiile arată că acestea nu sunt ideale în tratarea acestor suferințe. Durerile de spate sunt foarte comune în zilele noastre, iar principalul vinovat este sedentarismul. Există trei tipuri de dureri care apar în partea inferioară a spatelui:
•    Durerile acute: durează mai puțin de 4 săptămâni
•    Durerile subactute: durează între 4 și 12 săptămâni
•    Durerile cronice: durează mai mult de 12 săptămâni

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Tratamentul pentru durerile din partea inferioară a spatelui este prescris în funcție de tipul durerilor, dar și de durata acestora. Specialiștii sunt de părere că persoanele care suferă de dureri acute și subacute de spate nu ar trebui să urmeze un tratament medicamentos, care este recomandat numai în cazul durerilor cronice. Totuși, mulți dintre cei care suferă de dureri de spate au tendința de a lua medicamente, care nu fac altceva decât să creeze o dependență care să înrăutățească situația.

Pentru a preveni dependența de medicamente atunci când te confrunți cu dureri, ideal este să încerci terapii alternative dacă nu suferi de dureri cronice, situație în care tratamentul medicamentos este obligatoriu.

Remedii pentru durerile din partea inferioară a spatelui

•    Terapia cu căldură (comprese calde)
•    Acupunctura
•    Masajul
•    Kinetoterapia
•    Yoga
•    Tai-chi
•    Psihoterapie

Cele mai comune medicamente pentru durerile de spate

Atunci când suferă din cauza durerilor din partea inferioară a spatelui, oamenii au tendința de a lua, fără a se consulta cu medicul în prealabil, medicamente pe care le au la îndemână. Printre acestea se află medicamentele pe bază de substanțe precum:
•    Acetaminofen
•    Ibuprofen
•    Diclofenac
•    Nabumeton
•    Naproxen
Aceste medicamente pot avea reacții adverse precum: probleme renale, hemoragii stomacale și intestinale sau pot chiar să favorizeze apariția unui atac de cord. În plus, un studiu recent arată că gestionarea durerii cu steroizi și medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul, poate transforma, de fapt, o boală acută într-o afecțiune cronică 1. Cercetătorii de la Universitatea McGill au început să identifice markeri moleculari în sânge care să prezică exact la care pacienți cu dureri s-au diminuat rapid și care s-au confruntat în continuare cu dureri. Oamenii de știință au analizat probe de sânge de la 98 de persoane când s-au plâns pentru prima dată că au avut dureri de spate și din nou la trei luni după ce durerea a debutat.

Cei care au spus că durerea lor a dispărut au avut o inflamație rapidă și intensă atunci când durerea era acută. Markerii inflamației au scăzut apoi în următoarele trei luni. Cei a căror durere a persistat nu au avut o astfel de reacție inflamatorie. 

Cercetătorii au replicat, de asemenea, descoperirile la șoareci, comprimând nervii sciatici ai animalelor pentru a produce dureri de spate și de picioare sau injectând nervii sciatici cu un iritant. Când au blocat răspunsul imun al animalelor cu dexametazonă, un steroid utilizat în mod obișnuit pentru a trata durerile de spate, durerea a devenit cronică.

Apoi, cercetătorii au vrut să vadă dacă durerea cronică a rezultat din suprimarea durerii sau din suprimarea inflamației. Așa că le-au administrat unor șoareci un antiinflamator pe bază de rețetă, diclofenac. Alți șoareci au primit unul dintre alte trei medicamente analgezice sau pentru ameliorarea durerii - gabapentină, morfină și lidocaină. Doar cu diclofenac durerea a persistat, devenind cronică.

Aceste rezultate i-au determinat pe oamenii de știință să se întrebe dacă și pacienții care au luat antiinflamatoare nesteroidiene cum ar fi ibuprofenul pentru a-și calma durerile de spate au fost, de asemenea, mai predispuși să dezvolte dureri cronice.

Așa că au studiat 2.163 de persoane cu dureri acute de spate, dintre care 461 au continuat să aibă dureri cronice. Cercetătorii au descoperit că pacienții care au luat un antiinflamator nesteroidian au avut riscuri aproape duble de a dezvolta dureri de spate cronice față de cei care au luat alt tip de medicamente. 

Pentru a preveni problemele medicale, este recomandat să discuți cu medicul tău dacă urmezi un tratament cu asemenea medicamente pentru mai multe zile.  

De ce să nu iei analgezice pentru durerea de spate 

Medicamentele analgezice nu sunt ineficiente atunci când vine vorba despre calmarea durerii de spate, însă specialiștii susțin că ar trebui să încercăm să remediem durerile folosind alte metode, iar medicamentele să fie ultima soluție la care să apelăm. 

Durerea este un mijloc prin care organismul transmite semnalul că există o problemă, iar medicamentele analgezice maschează durerea, nu îi tratează cauza. Un studiu realizat în anul 2015 de către cercetătorii de la Universitatea Bangor din Marea Britanie a analizat efectul pe care tratamentele pentru durere îl au asupra durerilor cauzate de nervul sciatic. Concluzia studiului a fost următoarea: opioidele nu sunt eficiente atunci când vine vorba despre calmarea durerilor în partea inferioară a spatelui. Printre substanțele opioide se află: tramadolul, codeina, morfina, naloxonul ori oxicodona.

Un alt studiu, publicat în Jurnalul Medical Britanic a dovedit că folosirea acetaminofenului pentru tratarea durerilor coloanei vertebrale este ineficient. În plus, cercetătorii portughezi au făcut un studiu a cărui concluzie este uimitoare: pilulele placebo reduc durerile de spate. În timpul studiului, 30% dintre persoanele care au luat medicamente placebo în cunoștință de cauză au observat o ameliorare a durerilor de spate. 

Efectele secundare ale medicamentelor pentru durere

O altă problemă a administrării medicamentelor pentru durere este că acestea au efecte secundare potențial grave. Medicii recomandă prudență atunci când iei acetaminofen în timpul sarcinii, de exemplu. Acesta poate provoca erupții cutanate, urticarie și dificultăți de respirație și, în doze mari sau frecvente, poate afecta dezvoltarea fătului. O supradoză cu acetaminofen poate duce la leziuni hepatice sau insuficiență hepatică. Este esențial să verifici și ingredientele active din alte medicamente, întrucât anumite pastile sau siropuri pot conține acetaminofen, inclusiv medicamente pentru răceală și gripă.

Printre efectele secundare ale antiinflamatoarelor nesteroidiene se numără și indigestie, diaree, dureri de cap, amețeli, reacții alergice și, în cazuri rare, probleme cu ficatul, rinichii sau inima și circulația, cum ar fi insuficiență cardiacă, atacuri de cord și accident vascular cerebral. Iar cei care iau antiinflamatoare nesteroidiene o lungă perioadă de timp riscă să se aleagă cu ulcere gastrice, care pot provoca sângerări interne și anemie.

Ce să faci dacă te confrunți cu dureri de spate?

Deși mișcarea poate fi ultimul lucru pe care dorești să-l faci în cazul unei dureri de spate, studiile au arătat în mod constant că odihna la pat întârzie recuperarea. Continuarea activităților zilnice este esențială, iar exercițiile ușoare, cum ar fi mersul pe jos sau înotul, pot fi benefice în cazul durerilor de spate. Exercițiile aerobe generează endorfine, un analgezic natural.

Exercițiile de întărire pot reduce durerea de spate cu până la 76,8 %, dar cel mai bine ar fi să ceri sfatului unui kinetoterapeut ca să fii sigur că exercițiile pe care le faci sunt benefice pentru ameliorarea durerii de spate cu care te confrunți.

În plus, cei mai mulți dintre noi butonează mult timp telefonul mobil sau alte dispozitive, așa că este ușor să uităm de importanța unei posturi bune atunci când le folosim. De aceea, încearcă mereu să ai o postură corectă când stai pe telefon sau pe tabletă. 

În cazul în care ești supraponderal, greutatea suplimentară încordează întregul corp, inclusiv partea inferioară a spatelui. Un studiu din 2021 a descoperit că creșterea în greutate la persoanele de peste 50 de ani le-a crescut semnificativ riscul de durere cronică de spate 2

Dacă te confrunți cu simptome foarte severe, cum ar fi slăbiciune musculară progresivă, alterarea funcției vezicii urinare sau a intestinului sau amorțeală în jurul organelor genitale sau anusului, acestea sunt semne care ar trebui să te trimită de urgență la medic, căci este posibil să ai nevoie de o intervenție chirurgicală.

Prevenirea durerilor de spate este mai bună decât tratamentul acestor suferințe fizice. Tratamente diferite funcționează pentru oameni diferiți, așa că nu există un „răspuns unic” pentru toată lumea. Practicarea anumitor sporturi, precum pilates și unele forme de yoga sunt destul de utile în caz de dureri de spate. În general, simptomele ar trebui să dispară în 2-4 luni. Dacă nu, atunci ar fi indicat să consulți un chirurg ortoped. Alte opțiuni de tratament în combaterea durerilor de spate sunt injecțiile și intervențiile chirurgicale.

Injecțiile epidurale pot fi injectate în partea inferioară a spatelui pentru a ajuta la reducerea inflamației și a durerii din cauza sciaticii. Aceste injecții pot ajuta la ameliorarea durerii pe termen scurt, dar efectul lor tinde să dispară în timp (aproximativ 3 luni).  Ele sunt recomandate pentru ușurarea durerii și o fac mult mai eficient decât orice combinație de analgezice. Practic, ele creează o fereastră de oportunitate pentru a permite corpului să se vindece, în timp ce simptomele sunt mult mai ușor de gestionat.

Intervenția chirurgicală este o ultimă soluție recomandată de medici pacienților cu dureri de spate, cu excepția cazului în care există paralizie iminentă și pierderea controlului intestinului sau vezicii urinare. Dacă viteza de recuperare este critică (cum se întâmplă în cazul sportivilor profesioniști), se poate opta pentru intervenția chirurgicală. În caz contrar, singurele situații în care medicii recomandă operația sunt cele în care managementul nonoperator a eșuat și/sau există o slăbiciune persistentă a mușchilor. În mod normal, specialiștii spun că majoritatea afecțiunilor spatelui se îmbunătățesc în 2-4 luni, așa că dacă în această etapă lucrurile nu s-au îmbunătățit, trebuie să consulți un medic specialist. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Acute inflammatory response via neutrophil activation protects against the development of chronic pain”, Science Translational Medicine, Marc Parisien et al. 
https://www.science.org/doi/10.1126/scitranslmed.abj9954
2 Studiul „The Relationship between Change of Weight and Chronic Low Back Pain in Population over 50 Years of Age: A Nationwide Cross-Sectional Study”, Int J Environ Res Public Health. 2021 Apr, Choung Ah Lee, Hae-Dong Jang, Ji Eun Moon, Sangsoo Han
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8069450/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0