Somnul insuficient la varsta prescolara ar putea sa duca mai tarziu la tulburari de comportament

Un nou studiu sugereaza ca prescolarii care dorm mult prea putin ar putea ca mai tarziu sa nu reuseasca sa se concentreze, sa-si controleze emotiile si sa proceseze informatiile.

Deja la varsta de 7 ani, copiii care dorm putin inregistreaza o scadere considerabila a capacitatilor de functionare mentala si emotionala, a precizat liderul echipei de cercetare, dr. Elsie Taveras. Copiii au aratat „o capacitate mai redusa de concentrare, de control emotional si in general, o capacitate mai redusa a functiilor cognitive si mai multe probleme de comportament” sustine Taveras, seful sectiei de pediatrie generala a Massachusetts General Hospital for Children din Boston. „Daca stam sa ne gandim, acestea sunt functiile de baza in copilarie. Intr-adevar, le influenteaza rezultatele de la scoala si de acasa si relatiile cu colegii”, a mai adaugat Taveras.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Oamenii de stiinta au ajuns la aceste concluzii in urma datelor stranse in timpul Project Viva, o cercetare pe termen lung la care a participat un grup de copii, selectati inainte de nastere. Majoritatea au acum varsta de 13 ani, a mai spus Taveras. Mamele celor 1046 de copii care au participat la Project Viva au completat chestionare in mod regulat, inclusiv cat de mult dormeau copiii lor in mod regulat.

Recomandarile in materie de somn variaza in functie de varsta. Taveras sustine ca in general, copiii cu varstele intre 3 si 4 ani au nevoie de 11 ore de somn in fiecare zi. Copiii mai mici au nevoie de mai mult somn, iar copiii mai mari de mai putin. 

La varsta de 7 ani, atat mamele, cat si invatatoarele copiilor au completat un chestionar suplimentar menit sa evalueze „functiile cognitive” ale fiecarui copil. Functiile cognitive cuprind atentia si rationamentul - capacitatea creierului de a procesa informatiile primite si de a raspunde in mod corespunzator, a precizat Taveras. Cercetatorii au descoperit ca rapoartele mamelor si invatatoarelor au aratat asocieri asemanatoare intre capacitatile reduse si somnul insuficient, incepand cu varsta de 3 ani.

Studiile anterioare au demonstrat ca somnul este important pentru buna functionare a creierului si ar putea fi si mai important in dezvoltarea creierelor copiilor, a precizat Taveras. Lipsa de somn poate afecta plasticitatea creierului, adica capacitatea de adaptare in functie de influentele de mediu si experiente, a declarat dr. Judith Anne Owens, director al sectiei de medicina somnului in cadrul Spitalului Rhode Island si Spitalului de Pediatrie din Boston. De asemenea, se considera ca somnul permite eliminarea toxinelor care se acumuleaza pe parcursul zilei la nivelul creierului.

S-a demonstrat deja ca lipsa de somn afecteaza unele parti ale creierului asociate cu rationamentul si controlul emotiilor, a mai adaugat Owens. Printre acestea se numara cortexul prefrontal (care controleaza functiile executive), amigdala (care regleaza emotiile) si striatum-ul (care regleaza controlul impulsurilor). Cu toate acestea, medicul pediatru dr. Eyal Shemesh, a contestat rezultatele studiului, intrucat oamenii de stiinta s-au bazat pe rapoartele privind comportamentul si somnul copiilor primite de la parinti si invatatori.

In plus, fiind un studiu observational, nu se poate stabili o relatie directa de tip cauza-efect intre somnul si comportamentul copiilor, a precizat Shemesh, directorul sectiei de comportament si dezvoltare din cadrul departamentului de pediatrie al Centrului Medical Mount Sinai din New York. „Este posibil ca parintii cu copii considerati dificili sa sustina ca acestia nu dorm suficient”a spus Shemesh. „Nici macar nu stim daca efectul este real, si chiar daca am sti, acest studiu nu prezinta niciun motiv pentru a face recomandari clinice”.

Parintii pot sa-si ajute copiii sa doarma mai mult stabilind o rutina de somn, pentru ca acestia sa se pregatesca in mod corespunzator pentru culcare, au afirmat Taveras si Owens. Taveras sustine ca aceasta rutina poate fi foarte simpla „baie, carte, pat”, dar atat ora de culcare, cat si rutina trebuie sa fie aceeasi in fiecare seara, chiar si in weekend-uri.

Pentru a fixa ora de culcare trebuie sa va dati seama cand simte copilul nevoia sa se trezeasca si apoi sa numarati descrescator in functie de orele recomandate de somn, a precizat Owens. Taveras a mai adaugat ca draperiile inchise la culoare si o camera silentioasa ii pot ajuta pe copii sa adoarma mai usor. De asemenea, parintii trebuie sa evite sa le dea copiilor cofeina sau lapte in a doua parte a zilei.

 

 

In acelasi timp, Owens este de parere ca parintii nu ar trebui sa se ingrijoreze prea tare daca copiii lor nu dorm foarte mult.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Daca acestia se trezesc in mod spontan dimineata bine-dispusi, gata sa inceapa o noua zi si nu adorm usor in timpul zilei sau au un comportament care sugereaza ca nu dorm suficient, „atunci acest lucru ar trebui sa-i linisteasca pe parinti” sustine Owens. „Este posibil sa se incadreze in partea inferioara a graficului, dar este in regula. Functioneaza foarte bine.”

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0