Simptome in hipoglicemie

Hipoglicemia reprezintă o scădere sub valorile normale a concentrației de glucoză din sânge, iar această scădere poate avea mai multe simptome. Învață cum să le recunoști rapid, dar și cum să eviți neplăcerile cauzate de fluctuațiile glicemiei, mai ales dacă suferi de diabet.

Hipoglicemia are loc atunci când concentrația de glucoză din sânge scade mai jos de valoarea de 72mg/dl. Chiar dacă mulți dintre noi cred că diabetul este o problema legată doar de concentrația prea mare a glucozei din sânge, există și un "revers" al medaliei, în sensul că medicamentele pe care le iau persoanele care suferă de diabet pot cauza o scădere bruscă a zahărului din sânge (hipoglicemie), iar acest lucru poate deveni periculos pentru sănătatea pacientului.

Ce este hipoglicemia?

Potrivit specialiștilor, hipoglicemia are loc atunci când nivelul glucozei prezente în sânge scade mai jos de 72mg/dl. Glicemia este cantitatea de glucoză aflată în sânge, iar valoarea ei diferă în funcție de anumiți factori. De exemplu, dacă o măsurăm dimineață, pe stomacul gol, valoarea normală a glicemiei este între 70 și 100 mg/dl (la o persoană sănătoasă). În plus, glicemia poate varia pe parcursul zilei, iar uneori poate să scadă sub valoarea normală, care se manifestă printr-o serie de simptome.

De ce e bine să cunoaștem simptomele hipoglicemiei?

Pentru o persoană sănătoasă, o scădere bruscă a concentrației de glucoză din sânge poate trece uneori neobservată. Însă este extrem de important că persoanele care suferă de diabet să fie conștiente de semnele timpurii ale hipoglicemiei, deoarece dacă le recunosc rapid, vor putea readuce la normal nivelul zahărului din sânge.

De asemenea, este important ca și familia, cât și prietenii apropiați să cunoască semnele hipoglicemiei, în cazul în care pacientul cu diabet nu își recunoaște la timp simptomele, pentru a putea acorda ajutor de urgență.

Care sunt simptomele unui episod de hipoglicemie?

Principalele simptome asociate cu hipoglicemia sunt: transpirația, oboseala și senzația de amețeală. De asemenea, simptomele în caz de hipoglicemie pot fi ușor de recunoscut:

  • persoana este palidă;
  • apare senzația de slăbiciune;
  • apare senzația de foame;
  • persoana are un puls mai mare decât în mod normal, adică inima îi bate de mai multe ori într-un minut;
  • vederea este încețoșată;
  • persoana poate avea stări de confuzie;
  • pot apărea convulsiile;
  • persoana poate suferi o pierdere a conștienței (a stării de conștientă);
  • în cazuri extreme, pacientul intră în comă.

Care sunt cauzele care determina instalarea hipoglicemiei?

Deși tratamentul medicamentos este principalul factor care este de vină pentru instalarea hipoglicemiei în rândul persoanelor cu diabet, există un număr mare de alți factori care pot crește riscul că hipoglicemia să apară în orice moment.

Factorii legați de un risc crescut de hipoglicemie sunt: o doză prea mare dintr-un medicament (insulină sau tablete care au scopul de a reduce concentrația de glucoză din sânge), mesele principale amânate sau luate cu întârziere, exercițiile fizice solicitante, consumul de alcool.

Cum este diagnosticată hipoglicemia?

Hipoglicemia este detectată prin măsurarea concentrației de zahăr (glucoză) din sânge, cu ajutorul unui glucometru. Orice valoare mai mică de 72mg/dl indică faptul că persoana are hipoglicemie. E bine de reținut că testele de urină nu detectează hipoglicemia.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Cum poți preveni hipoglicemia diabetică

Monitorizează-ți regulat glicemia, în funcție de ce îți recomandă medicul

În funcție de recomandările medicului tău, dacă suferi de diabet, îți poți verifica și înregistra nivelul zahărului din sânge de câteva ori pe săptămână sau de câteva ori pe zi. Monitorizarea atentă și regulată, la anumite intervale de timp, este singura modalitate de a te asigura că nivelul zahărului din sânge rămâne în intervale normale și nu riști o hipoglicemie.

Fă sport la minimum 30 de minute după ce ai mâncat

Fă sport după ce au trecut 30 de minute sau 1 oră după masă. Verifică-ți glicemia înainte și după ce ai făcut exerciții fizice și discută cu medicul tău ce tipuri de modificări poți face, dacă observi modificări care îți perturbă starea.

Nu sări peste mesele principale și ai grijă să iei gustări, dacă simți nevoia

Dacă iei insulină sau medicamente orale recomandate pentru diabet, fii organizat în ceea ce privește cantitatea pe care o mănânci și orarul meselor și gustărilor. Măsoară medicamentul cu atenție și ia-l la timp. Ia medicamentele și administrează insulina conform recomandărilor medicului tău.

Dacă faci mai mult efort fizic, poate fi nevoie să îți ajustezi mesele sau să iei gustări în plus, pentru a-ți menține glicemia în limitele recomandate.

Nu bea niciodată pe stomacul gol, dacă consumi un pahar de alcool

Consumul de alcool pe stomacul gol poate provoca hipoglicemie. Alcoolul poate provoca, de asemenea, hipoglicemie chiar și la câteva ore mai târziu, ceea ce face monitorizarea glicemiei și mai importantă.

Notează-ți episoadele de hipoglicemie și informează-ți medicul

O monitorizare constantă te poate ajuta, atât pe tine, cât și pe echipa de medici care are grijă de tine să identificați tiparele care contribuie la hipoglicemie și să găsiți modalități de a le preveni.

IMPORTANT! Nu te urca la volan când ai un nivel scăzut de zahăr din sânge

Poate fi foarte periculos să conduci în timpul unui episod de hipoglicemie, însă se pot întâmpla situații neprevăzute și trebuie să iei imediat măsuri, pentru a nu-ți risca viața și pentru a nu-i pune în pericol pe ceilalți. Dacă te afli în trafic și începi să ai simptome de hipoglicemie, ieși de pe drum sau trage pe dreapta, verifică-ți  glicemia și mănâncă un aliment cu zahăr sau bea o băutură cu zahăr.

Așteaptă cel puțin 15 minute, verifică-ți din nou glicemia și repetă acești pași dacă este necesar. Mănâncă o sursă de proteine și carbohidrați (cum ar fi biscuiți cu unt de arahide sau brânză și biscuiți) înainte de a conduce mai departe. Fii întotodeauna pregatit.

Păstrează o sursă de zahăr, cum ar fi tabletele de glucoză, în mașină în orice moment, pentru situații de urgență.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  1. American Diabetes Association. Standards of medical care in diabetes — 2020. Diabetes Care
  2. Low blood glucose (hypoglycemia). National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases
  3. Low blood sugar (hypoglycaemia)

Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0