5 simptome digestive care nu trebuie neglijate

Stres, mese dezechilibrate, tulburări de somn. Toate sunt situații cu care se confruntă mulți români, iar consecințele nu întârzie să apară: dureri de cap, disconfort abdominal, stări de nervozitate.

Problemele gastrice reprezintă un set de afecțiuni digestive caracterizate prin constipație prelungită, gaze, reflux gastroesofagian, greață, vomă, diaree, dureri de stomac și crampe. Majoritatea persoanelor cu astfel de simptome amână vizita la medic, iar automedicația este la ordinea zilei. Însă consultul devine obligatoriu în cazul unor simptome care persistă zile în șir și nu cedează.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Iată ce ar trebui să vă trimită la cabinetul unui specialist!

Durerea abdominală

Aceasta poate fi consecința unui abuz alimentar, a unei perioade solicitante sau a unei toxiinfecții alimentare. Însă poate fi vorba și despre un ulcer, dat de infecția cu Helicobacter Pylori. Aceasta este o bacterie cu care “trăiesc” jumătate dintre oameni. Însă doar în anumite condiții poate duce la ulcer. 

Crampe severe după masă

Crampele severe sunt un semn care poate anunța o obstrucție intestinală. Aceasta este o afecțiune gravă care necesită tratament medical imediat. Crampele severe după masă sunt și un simptom clasic al sindromului de colon iritabil (IBS), o tulburare cronică. Alte simptome ale sindromului de colon iritabil includ dureri abdominale (deseori legate de mișcările intestinale), balonare, gaze, diaree sau constipație.

Dificultate la înghițire

Dacă simți că mâncarea se blochează în gât sau că te doare în timp ce coboară în gât, poate fi un semn al cancerului esofagian. Maladia este mai frecventă la adulții de peste 55 de ani și, de cele mai multe ori, afectează bărbații mai mult decât femeile, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Însă și o infecție, un ulcer sau un țesut cicatricial (care se poate dezvolta dacă ai reflux de acid cronic) pot provoca disconfort la înghițire. În plus, un număr tot mai mare de oameni sunt diagnosticați cu esofagită eozinofilă (EOE), o boală inflamatorie alergică cronică care este o cauză majoră a problemelor de înghițire. Pentru a identifica cauza problemei, gastroenterologul va introduce probabil un tub cu o cameră atașată la el în gât, într-o procedură numită endoscopie.

Arsurile în capul pieptului

Acestea apar la persoanele care se confruntă cu refluxul gastric, generat de excesul ponderal, mesele târzii, consumul de cafea, ciocolată, grăsimi și condimente iuți. Dacă senzația de arsură apare de cel puțin două ori pe săptămână, o perioadă lungă, vizita la medic se impune pentru că, în timp, acizii gastrici duc la inflamarea stomacului și duodenului și la probleme respiratorii.

Balonarea

Este de cele mai multe ori rezultatul unui abuz alimentar sau al combinațiilor culinare nefericite, dintre carne și cartofi, de exemplu. Dacă însă balonarea persistă, poate anunța afecțiuni digestive grave, care pot fi diagnosticate și neinvaziv. Un astfel de test este videocapsula endoscopică, cu ajutorul căreia medicii pot depista afecțiuni precum cancerul de colon, polipi, diverticuli sau boli inflamatorii intestinale.

Greața

Greața poate fi trecătoare, atunci când apare după o masă copioasă, un exces de alcool sau după o perioadă suprasolicitantă. Însă este un simptom comun multor boli digestive, care variază de la ulcer până la cancer. Testele medicale anuale recomandate de medic nu trebuie amânate. Chiar și cele mai grave afecțiuni digestive, depistate în stadii incipiente, pot fi tratate.

Sângerările anale

În lipsa unei diete echilibrate și a unei hidratări optime, multe persoane se confruntă cu constipația, iar eliminarea cu dificultate a scaunului poate duce la sângerări anale ușoare. Însă acestea pot fi semnul unei probleme de sănătate frecvente: hemoroizii. În funcție de stadiul lor, hemoroizii pot fi tratați cu ajutorul unor metode care nu impun spitalizare precum ligatura cu benzi elastice sau fototermocoagularea în spectru infraroșu.

Dar sângele din scaun poate fi, de asemenea, unul dintre primele simptome ale cancerului de colon, mai ales dacă este însoțit de o schimbare a obiceiurilor intestinale sau a formei scaunului. 
Deoarece cancerul de colon este mai frecvent în rândul celor peste 50 de ani, este deosebit de important ca adulții în vârstă să meargă la medic cât mai repede. Alte cauze posibile de sângerare sunt polipii de colon, bolile inflamatorii intestinale, colita și diverticuloza.

Diareea

Diaree prelungită (mai ales dacă este asociată cu febră, tuse sau pierderea gustului și a mirosului) Diareea și alte simptome gastrointestinale pot fi printre primele semne ale infecției cu COVID-19, apărând înaintea unor simptome mai bine cunoscute, cum ar fi tusea sau febra. Studiile arată că până la jumătate dintre pacienții cu COVID-19 au simptome gastrointestinale, iar aproximativ 15 până la 20% au doar simptome gastrointestinale. 

Diareea este simptomul gastrointestinal cel mai frecvent raportat, urmat de greață/vărsături și dureri abdominale. Un singur episod de diaree poate să nu însemne nimic, dar dacă ai trei sau patru pe zi și durează două zile, este indicat să mergi la un consult medical.  

Dacă nu este COVID-19, diareea prelungită ar putea semnala un alt tip de infecție sau o afecțiune subiacentă, cum ar fi colita ulcerativă sau sindromul de colon iritabil.

Pierdere în greutate inexplicabilă (mai ales dacă este însoțită de dureri abdominale)

Pierderea în greutate atunci când nu ți-ai schimbat dieta sau rutina de antrenament este un simptom comun al multor boli grave, inclusiv cancerul. Majoritatea oamenilor se îngrașă pe măsură ce îmbătrânesc, deoarece metabolismul lor încetinește. Dacă slăbești fără prea mult efort, este cazul să ajungi de urgență la medic. 

Consultă un specialist dacă ai scăzut cu 5% sau mai mult din greutatea corporală în decurs de șase până la 12 luni. Deși este un simptom al anumitor tipuri de cancer, un studiu mai vechi a constatat că la pacienții de peste 65 de ani, o astfel de scădere în greutate se datorează adesea altor cauze, cum ar fi ulcerul peptic, boala celiacă, boala inflamatorie intestinală sau un tiroidă hiperactivă.

Constipație cronică sau prelungită (în special dacă ai dureri)

Aproape toată lumea se confruntă cu crize ocazionale de constipație, iar studiile arată că aceasta este în mod special răspândită în rândul adulților în vârstă. Constipația este de obicei definită ca trei sau mai puține scaune pe săptămână.  Constipația poate fi cauzată de o mare varietate de probleme, inclusiv anumite medicamente, o dietă săracă în fibre și afecțiuni medicale cum ar fi sindromul colonului iritabil, probleme cu tiroida, diabet sau, în cazuri rare, cancer colorectal.

Din fericire, rata de supraviețuire pentru cancerul de colon este extrem de mare, dacă este depistat devreme. Specialiștii recomandă ca, după vârsta de 50 de ani, oricine să-și facă o colonoscopie de rutină.

Conform unui studiu recent, colonoscopia a fost asociată cu o reducere cu 61% a mortalității prin cancer colorectal 1. Colonoscopiile ajută la diagnosticarea cancerului de colon foarte devreme sau ajută la identificarea polipilor precancerosi pentru îndepărtare pentru a preveni ca aceștia să devină o problemă.

Arsuri la stomac frecvente, severe sau care se agravează

Ocazional, arsurile la stomac - o senzație de arsură, inconfortabilă în piept - sunt frecvente în rândul adulților în vârstă și, de obicei, pot fi tratate cu medicamente fără prescripție medicală. Dar dacă arsurile la stomac apar deseori și se agravează sau dacă nu cedează deși pacientul ia medicamente, este posibil să fie vorba despre boala de reflux gastroesofagian (GERD). Aceasta este o tulburare în care valva dintre stomac și esofog nu se închide corect. Lăsată netratată, boala de reflux gastroesofagian poate duce la complicații, inclusiv eroziunea sau îngustarea esofagului sau o afecțiune precanceroasă numită esofogul Barrett. În cazuri rare, arsurile la stomac severe pot indica și o afecțiune mai gravă, cum ar fi cancerul esofagian sau o hernie hiatală.

Abdomen umflat

Nu este neobișnuit să te simți balonat după ce iei o masă copioasă. Dar există o diferență între balonare și distensie, o creștere reală a dimensiunii abdominale măsurate. În cazul în care îți vezi literalmente burta umflată și simptomul persistă după ce ai avut suficient timp pentru a digera o masă, poate fi un semn că se formează exces de lichid sau gaz în intestinul subțire ca urmare a unei obstrucții, inflamații, creșteri bacteriene sau o boală gastrointestinală.

Cunoaște-te mai bine

Te simți sătul chiar și după ce ai mâncat puțin

Dacă te simți plin chiar dacă nu ai mâncat mult, cea mai frecventă cauză este gastropareza, o afecțiune în care alimentele rămân în stomac mai mult decât ar trebui. Aceasta apare de regulă ca un efect secundar pe termen lung al COVID-19. Gripa, intervențiile chirurgicale la stomac și diabetul pot declanșa, de asemenea, această afecțiune. Deși se poate rezolva de la sine, medicul îți poate prescrie medicamente care vor stimula stomacul să se contracte și să accelereze digestia. Dacă nu este gastropareza, alte cauze care pot da senzația de sațietate un ulcer, o obstrucție sau o tumoare.

Pentru a scădea riscul de boli grave ale aparatului digestiv, medicii recomandă o dietă bogată în pește, legume, fructe, semințe și cereale integrale, consumul optim de apă și sportul, făcut cel puțin 20 de minute în fiecare zi.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „„Colonoscopy and Colorectal Cancer Mortality in the Veterans Affairs Health Care System”, Annals of Internal Medicine, 2018, Charles J. Kahi, Heiko Pohl, Laura J. Myers, Dalia Mobarek
https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M17-0723
The American Association of Retired Persons - 10 Stomach Symptoms You Should Never Ignore
https://www.aarp.org/health/conditions-treatments/info-2020/stomach-symptoms/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0