Glanda tiroida doare? Simptomele afectiunilor glandei tiroide

Multe afecțiuni au ca simptome durerea, de aceea te poți întreba dacă și glanda tiroidă doare atunci când nu funcționează corect. Află când apar durerile la nivelul glandei tiroide și ce afecțiuni pot indica acestea!

Cele mai cunoscute, dar și frecvente, afecțiuni ale glandei tiroide sunt hipertiroidismul și hipotiroidismul, care sunt caracterizate de un exces la hormonilor tiroidieni, respectiv de un deficit al acestora. Există însă și alte afecțiuni ale glandei tiroide, precum tiroidita de Quervain ori tiroidita subacută. 

Tiroidita constă în inflamarea, din varii motive, a glandei tiroide. În cele mai multe cazuri, aceasta nu provoacă durere ci, mai degrabă, o sensibilitate la atingere. Însă sunt și situații rare în care durerea apare că simptom al tiroiditei.

În ce situații doare glanda tiroidă?

Pe fondul tiroiditei, poate apărea un nivel prea mare sau prea mic de hormoni tiroidieni în sânge. Iată în ce tipuri de tiroidită poate să apară durerea la nivelul glandei tiroide:

Tiroidita de Quervain 

Cu toate că nu se cunosc cauzele exacte ale acestui tip de tiroidă, medicii au observat că aceasta este întotdeauna precedată de o infecție virală la nivelul căilor respiratorii superioare (de regulă apare după instalarea gripei sau oreionului). Aceasta provoacă dureri în zona glandei tiroide, însă de multe ori este confundată cu faringita, mai ales că apare adesea acompaniată de tuse. 

Pe lângă acestea, apar și simptome precum febra, durerile la nivelul maxilarului ori urechilor. Din cauza inflamației glandei tiroide, în sânge se pot elibera prea mulți hormoni tiroidieni, iar astfel apar și simptome specifice hipertiroidismului precum anxietatea, agitația, palpitațiile ori insomniile.

În general, simptomele se ameliorează și trec de la sine în câteva zile, însă apoi urmează o perioadă în care glanda tiroidă este prea lentă. La unii pacienți, după această tiroidită virală, se poate instala hipotiroidismul permanent.

Tiroidita indusă de un tratament medicamentos

Unele tratamente medicamentoase – interferonul folosit în tratarea cancerului, amiodarona administrată pentru aritmii, dar și litiul pentru tulburările bipolare - pot cauza tiroidita. Aceasta se manifestă prin durere localizată în zona glandei tiroide, dar și prin hipotiroidism sau hipertiroidism. Odată cu încetarea administrării tratamentului care a declanșat procesul inflamator, tiroidita se vindecă de la sine și tiroida nu mai doare.

Tiroidita subacută

Tiroidita subacută este rară și se manifestă prin durere și disconfort accentuat în zona glandei tiroide. Persoanele care suferă de această afecțiune au atât simptome specifice hipertiroidismului, cât și hipotiroidismului. Cu toate că este o afecțiune temporară, dacă este lăsată netratată, aceasta poate cauza daune permanente.

Infecțiile virale sunt asociate cu declanșarea tiroiditei subacute. Concret, în timp ce organismul luptă cu virusul, glanda tiroidă se inflamează și producția de hormoni este afectată. De multe ori, această formă de tiroidită apare după o infecție a tractului respirator superior (gripă, oreion).

Pe lângă durerea din zona glandei tiroide, apar și simptome precum febra, problemele la înghițire ori vocea răgușită.

Tiroidita subacută se împarte, la rândul ei, în următoarele tipuri:

Tiroidita subacută granulomatoasă

Acesta este cel mai frecvent tip de tiroidită subacută, cauzat în general de infecțiile virale.

Tiroidita postpartum

Aceasta apare la femeile care au născut de un an, dar dispare în cel mult 18 luni. Femeile care dezvoltă tiroidita postpartum au, de cele mai multe ori, o altă boală autoimună care cauzează inflamație.

Tiroidita subacută limfocitară

Aceasta apare tot după naștere; în primele 3 luni de la naștere apare hipertiroidismul, urmat apoi de hipotiroidism, care persistă câteva luni.

Indiferent de bolile de care suferi, precum și de vârstă sau de sex, este important să mergi la medic imediat ce apar simptome care pot trăda afecțiuni ale glandei tiroide. Cu cât este diagnosticată mai devreme, cu atât mai bine va reacționa organismul la tratament și starea se va îmbunătăți. Unele tipuri de tiroidite pot fi vindecate, în timp ce altele nu, important este însă că tratamentul îmbunătățește calitatea vieții pacientului în ambele situații.

Ce simptome are o persoană cu alte afecțiuni ale tiroidei?

Când e vorba de alte afecțiuni ale tiroidei, cum ar fi hipotiroidismul sau hipertiroidismul, durerea de tiroidă nu este prezentă. Află în cele ce urmează ce simptome au acestea.

Simptome hipotiroidism

Simptomele hipotiroidismului se dezvoltă în timp, în unele situații chiar de-a lungul mai multor ani. Acestea pot include:

  • Senzație de oboseală
  • Amorțeală și furnicături la nivelul mâinilor
  • Constipație
  • Acumularea de kilograme în plus
  • Dureri în întregul corp 
  • Colesterol mărit
  • Simptome de depresie
  • Incapacitatea de a tolera temperaturile scăzute
  • Piele uscată și păr uscat și aspru
  • Scăderea interesului sexual
  • Menstruații frecvente și abundente
  • Modificări fizice la nivelul feței (pleoape căzute, umflarea ochilor și a feței)
  • Voce mai joasă și mai răgușită
  • Ceață mintală

Simptome hipertiroidism

Hipertiroidismul are multe simptome care pot afecta întregul organism. O persoană poate avea doar unele dintre aceste simptome, multe dintre ele apărând în același timp. Semnele hipertiroidismului pot include:

  • Palpitații
  • Senzație de tremurat
  • Pierdere în greutate
  • Creșterea apetitului
  • Diaree și mișcări intestinale mai frecvente
  • Tulburări de vedere
  • Piele subțiată, caldă și umedă
  • Modificări menstruale
  • Transpirație excesivă și intoleranță la căldură
  • Probleme de somn
  • Umflarea și mărirea gâtului de la glanda tiroidă mărită (gușă)
  • Căderea părului și modificarea texturii părului 
  • Ochi exoftalmici (în boala Graves)
  • Slăbiciune musculară

Statistici boli tiroidiene

Aproape o treime din populația lumii trăiește în zone cu deficit de iod, dar problema este emergentă și în țările industrializate. În zonele unde aportul de iod nu este problematic, majoritatea persoanelor cu tulburări tiroidiene au boli autoimune, variind de la hipotiroidismul atrofic primar la tiroidita Hashimoto până la tireotoxicoza cauzată de boala Graves. 

Prevalența hipotiroidismului spontan este între 1 și 2% și este de zece ori mai frecventă la femei decât la bărbați. Prevalența hipertiroidismului la femei este între 0,5 și 2%, boala fiind de zece ori mai frecventă la femei decât la bărbați. Studiile epidemiologice sugerează că 1% dintre bărbați și 5% dintre femei au noduli tiroidieni detectați clinic și că frecvența crește odată cu vârsta și în populațiile unde deficitul de iod este prezent. 

În zonele în care aportul de iod nu este problematic, hipotiroidismul congenital afectează aproximativ un nou-născut din 3500–4000 de nașteri, valoarea screening-ului pentru hipotiroidismul congenital fiind de necontestat.
 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MedlinePlus - Thyroid Diseases
https://medlineplus.gov/thyroiddiseases.html
Springer Link - Epidemiology of Thyroid Disorders 
https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-319-72102-6_6
Studiul „Epidemiology of Thyroid Disorders” apărut în The Thyroid and Its Diseases. Springer, Cham, 2019, https://doi.org/10.1007/978-3-319-72102-6_6, autor: Mark P. J. Vanderpump

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0