Testele de fertilitate s-ar putea simplifica, devenind neinvazive [studiu]

Perspectiva unui test neinvaziv al rezervei ovariene este un pic mai aproape, sugerează un review al Societății Europene pentru Reproducere Umană şi Embriologie, care arată că măsurarea unui hormon de fertilitate poate fi făcută cu exactitate dintr-un eșantion de păr uman.

Hormonul anti-Mullerian - sau AMH - a devenit un marker-cheie în evaluarea modului în care femeile pot răspunde la tratamentul pentru fertilitate. Hormonul este produs de celulele mici care înconjoară fiecare ovul pe măsură ce se dezvoltă în ovar și este astfel văzut ca o măsură a rezervei ovariene. 

Deși studiile nu au corelat nivelurile de AMH cu o șansă fiabilă de naștere (și nici cu prognozarea apariției menopauzei), măsurarea AMH a devenit un marker intrinsec în evaluarea modului în care o pacientă va răspunde la stimularea ovariană pentru fetilizarea in vitro - ca răspuns normal, răspuns slab (cu puține ovule) sau un răspuns exagerat cu multe ovule și risc de sindrom de hiperstimulare ovariană.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

AMH se măsoară în prezent în serul prelevat dintr-o probă de sânge extrasă intravenos. Este vorba, deci, de o măsurătoare făcută într-un moment scurt în timp și relativ invazivă. Acum, însă, un nou studiu prezentat în cadrul reuniunii anuale online a ESHRE a testat cuantificarea AMH din părul uman și a descoperit că este vorba nu doar un test mai puțin invaziv, ci și de o reprezentare mai adecvată a nivelului de hormoni.

Studiul, care se află încă în desfășurare, raportează în prezent rezultatele a 152 de femei de la care s-au recoltat probe de păr și sânge în timpul vizitelor la spital. AMH măsurat în ser de la aceleași persoane a fost utilizat pentru a asigura un grup de control, la fel și o numărătoare ecografică a foliculilor în curs de dezvoltare în ovar ca o măsură suplimentară a rezervei ovariene.

Nivelurile de AMH „relevante biologic” au fost detectate cu succes în probele de păr, nivelurile scăzând odată cu vârsta pacientei, așa cum era de așteptat. Deoarece rezerva ovariană scade odată cu vârsta, la fel se întâmplă și cu nivelul de AMH. S-a observat, de asemenea, că testul firelor de păr a fost capabil să detecteze o gamă largă de niveluri de AMH la persoane dintr-o cohortă de vârstă similară, ceea ce sugerează o precizie mai mare decât dintr-o singură probă de sânge. 

Hormonii se acumulează în păr de-a lungul unor luni, în timp ce nivelurile hormonale din ser se pot schimba de la o oră la alta. Acest lucru înseamnă că părul, după cum explică autorii studiului, este un mediu care poate acumula biomarkeri pe parcursul mai multor săptămâni, în timp ce serul este o matrice acută care reprezintă doar nivelurile actuale. În timp ce nivelurile de hormoni din sânge pot fluctua rapid ca răspuns la stimuli, nivelurile de hormoni măsurate în păr ar putea fi o reprezentare mai corectă a nivelului hormonal al persoanei.

Printre celelalte avantaje ale unui test de păr, autorii notează că nivelurile de hormoni sunt evaluate non-invaziv, ceea ce reduce stresul de testare și oferă o analiză mai puțin costisitoare. Testarea se poate face fără a vizita o clinică și, prin urmare, face acest tip de test disponibil pentru o gamă mai largă de femei.

Cum părul oferă o privire asupra acumulării de hormoni pe termen lung, această măsurare poate permite o mai bună înțelegere a nivelului hormonal al unui individ spre deosebire de analizele de sânge, care pot măsura nivelului hormonilor doar la momentul testării.
AMH a avut până acum un rol important - deși uneori controversat - în medicina de reproducere. Astfel, în timp ce rolul său de măsură a rezervei ovariene în predicția răspunsului la stimularea ovariană pentru fertilizare in vitro pare acum neîndoielnic, au existat îndoieli cu privire la aplicarea sa mai largă ca măsură a fertilității feminine la nivelul populației generale.

Cum se poate stimula fertilitatea

Ai mai multe șanse să rămâi însărcinată dacă tu și partenerul tău aveți amândoi o stare bună de sănătate. Afecțiuni precum diabetul, astmul, obezitatea pot scădea șansa unei sarcini. Însă modificarea modului de viață poate îmbunătăți șansele unei femei de a rămâne însărcinată și de a avea o sarcină sănătoasă. Astfel, pentru a stimula fertilitatea, se recomandă:

Obținerea unei greutăți sănătoase. Prea multă sau prea puțină grăsime corporală poate duce la cicluri neregulate și la afectarea capacității de a concepe. Greutatea este considerată sănătoasă dacă indicele de masă corporală (IMC) este cuprins între 20 și 25. Femeile al căror IMC este mai mare de 30 sau sub 19 pot avea greutăți în a rămâne însărcinate. Dacă IMC-ul partenerului este mai mare de 30, fertilitatea lui este probabil să fie mai mică decât în mod normal.

Ai grijă la ce medicamente iei. O serie de medicamente eliberate pe bază de rețetă, dar și unele care se pot cumpăra fără rețetă interferează cu fertilitatea masculină și cu cea feminină, așa că e bine să discuți cu medicul de familie despre ce poți lua și ce nu în pregătirea unei sarcini. De folos ți-ar putea fi și unele suplimente pentru echilibrare hormonală și îmbunătățirea fertilității, precum cele care conțin acid folic, seleniu, coenzima Q10, vitamina E, catechine din extract de ceai verde, acid glicirizic din extract din rădăcina de lemn dulce.

Evitarea alcoolului și fumatului. Dacă plănuiești o sarcină, cea mai sigură abordare este să nu bei deloc alcool pentru a menține riscurile pentru dezvoltarea viitorului copil la un nivel minim. Partenerul nu ar trebui să exagereze cu consumul de alcool, deoarece acest lucru poate afecta calitatea spermei. În plus, fumatul, inclusiv fumatul pasiv, poate reduce fertilitatea la femei. Există, de asemenea, unele cercetări care au asociat fumatul cu o calitate mai slabă a spermei.

Profită de perioada de ovulație. Este cel mai probabil să rămâi gravidă dacă faci sex într-una sau mai multe zile de ovulație, când ovarele eliberează un ovul (se recomandă calcularea atentă a perioadei de ovulație, care are loc de obicei la aproximativ 14 zile după prima zi a ciclului menstrual). Un ovul trăiește 12 până la 24 de ore după eliberare. Pentru a rămâne însărcinată, spermatozoizii trebuie să fertilizeze ovulul în acest timp. Sperma poate trăi până la 7 zile în interiorul corpului. Pentru șanse mai mari de succes, ar trebui să ai contact sexual o dată la 2-3 zile pe parcursul întregii luni, deci nu doar la ovulație.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
European Society of Human Reproduction and Embryology - ESHRE Meeting 2020
https://www.eshre.eu/ESHRE2020
NIH - Serum anti-Mullerian hormone (AMH) concentration has limited prognostic value for density of primordial and primary follicles, questioning it as an accurate parameter for the ovarian reserve
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32143774/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0