Depresia - cauze, simptome și tratament

Depresia afectează tot mai mulți oameni. Fie că alegi să apelezi la un terapeut, fie că încerci să o depășești cu ajutorul familiei sau prietenilor, trebuie să știi ce presupune ea și cum poți trece cu bine peste o perioadă mai dificilă din viața ta.

Ce este depresia?

Depresia este clasificată ca o tulburare de dispoziție. Se poate manifesta prin  sentimente de tristețe, pierdere, neputinta  sau furie care interferează cu activitățile zilnice ale unei persoane. Depresia poate fi cauzată de o varietate de factori, precum mostenirea genetica, expunerea la stres sau traume din copilărie, abuzuri, dar si dezechilibre in producerea de neurotransmitatori. Efectele stresului cronic sau pe termen lung pot fi dăunătoare in sine, dar pot contribui și la depresie, Depresia vă poate afecta apetitul, obiceiurile de somn și capacitatea de concentrare. Persoanele cu depresie au adesea nevoie de ajutor profesional, cum ar fi psihoterapia și medicamente, pentru a-și reveni complet.

TESTARE PCR COVID-19

Oamenii experimentează depresia în moduri diferite. Poate interfera cu munca ta zilnică, ceea ce duce la pierderea timpului și la productivitate mai mică. De asemenea, poate influența relațiile și unele condiții cronice de sănătate.

Afecțiunile care se pot agrava din cauza depresiei includ:

•    artrită
•    astm
•    boala cardiovasculara
•    cancer
•    diabet
•    obezitate

•   dezechilibre hormonale

Depresia este considerată o afecțiune gravă care se poate agrava fără un tratament adecvat. Cei care solicită tratament văd adesea îmbunătățiri ale simptomelor în doar câteva săptămâni.

Simptome de depresie

Depresia poate fi mai mult decât o stare constantă de tristețe și poate provoca o varietate de simptome. Unele îți afectează starea de spirit, iar altele îți afectează corpul. Simptomele depresiei pot fi experimentate diferit de bărbați, femei și copii. Simptome fizice ale depresiei demonstrează că depresia nu este doar în mintea ta.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Bărbații pot avea simptome legate de:

•    Starea de spirit - furia, agresivitatea, iritabilitatea, anxietatea, neliniștea
•    Starea emoțională - sentimentul de gol, tristețe, pierderea speranței
•    Comportament - pierderea interesului, lipsa de plăcere în a face activitățile preferate, senzație de oboseală ușoară, gânduri de sinucidere, băut excesiv, consum de droguri
•    Interesul sexual - dorința sexuală redusă, lipsa performanței sexuale
•    Abilitățile cognitive - incapacitatea de concentrare, dificultăți în îndeplinirea sarcinilor, răspunsuri întârziate în timpul conversațiilor
•    Tulburările de somn - insomnia, somn neliniștit, somnolență excesivă
•    Starea fizică - oboseală, dureri, cefalee, probleme digestive

Femeile pot avea simptome legate de:

•    Starea de spirit - iritabilitate
•    Stare emoțională - sentimente de tristețe sau anxietate
•    Comportament - pierderea interesului pentru activități, retragerea din angajamentele sociale, gânduri de sinucidere
•    Abilitățile cognitive - gândirea sau vorbirea mai lentă
•    Tulburări de somn - dificultăți în a dormi toată noaptea, trezitul devreme, somnul în exces
•    Starea fizică - scăderea energiei, oboseală, modificări ale poftei de mâncare, modificări ale greutății, dureri de cap, crampe

Cauzele depresiei

Există mai multe cauze posibile ale depresiei. Cauzele frecvente includ:

Istoric de familie - ai un risc mai mare de a dezvolta depresie dacă ai antecedente familiale de depresie sau altă tulburare de dispoziție.

Traume din copilărie - unele evenimente afectează modul în care corpul tău reacționează la frică și situații stresante.

Structura creierului - există un risc mai mare de depresie dacă lobul frontal al creierului este mai puțin activ. Cu toate acestea, oamenii de știință nu știu dacă acest lucru se întâmplă înainte sau după apariția simptomelor depresive.

Condiții medicale - anumite afecțiuni pot crește riscul de depresie, cum ar fi bolile cronice, insomnia, durerea cronică sau tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD).

Consumul de droguri - un istoric al abuzului de droguri sau alcool poate crește riscul. Aproximativ 21 la sută dintre persoanele care au o problemă cu consumul de substanțe experimentează depresie.

Test de depresie

Exista mai multe teste pentru diagnosticarea depresiei. Dar medicul tău poate pune un diagnostic pe baza simptomelor tale și unei evaluări psihologice.

În majoritatea cazurilor, medicul va pune o serie de întrebări despre:

•    stări de spirit
•    apetit
•    somn
•    nivelul de activitate
•    gânduri

Deoarece depresia poate fi legată de alte probleme de sănătate, medicul poate efectua, de asemenea, un examen fizic și poate solicita teste ale sângelui. Uneori, problemele tiroidiene sau un deficit de vitamina D pot declanșa simptome de depresie.

Nu ignora simptomele depresiei. Dacă starea ta de spirit nu se îmbunătățește sau se înrăutățește, solicită ajutor medical. Depresia este o boală gravă de sănătate mintală cu potențial de complicații.

Dacă nu este tratată, complicațiile pot include:

•    creșterea sau pierderea în greutate
•    durere fizică
•    probleme de consum de substanțe
•    atacuri de panică
•    probleme în relații
•    izolare sociala
•    gânduri de sinucidere
•    automutilare

Tratament pentru depresie

A trăi cu depresie poate fi dificil, dar tratamentul te poate ajuta să îți îmbunătățești  calitatea vieții. Discută cu medicul tău despre posibilele opțiuni.

De obicei, se combină diverse tratamente medicale și terapii, ca de exemplu: 

Medicamente - Medicul tău îți poate prescrie antidepresive, anxiolitice, antipsihotice. Fiecare tip de medicament utilizat pentru tratarea depresiei are beneficii și riscuri potențiale.

Psihoterapie - Discutarea cu un terapeut te poate ajuta să înveți cum să faci față sentimentelor negative. De asemenea, poți beneficia de sesiuni de terapie de familie sau de grup.

Terapia cu lumină - Expunerea la doze de lumină albă te poate ajuta să îți reglezi  starea de spirit și să ameliorezi simptomele depresiei.

Terapii alternative - Poți apela la acupunctură sau meditație. Unele suplimente pe bază de plante sunt, de asemenea, utilizate pentru tratarea depresiei, cum ar fi sunătoare, SAMe și ulei de pește.

Exerciții fizice - Sunt suficiente 30 de minute de activitate fizică, între 3 și 5 zile pe săptămână. Exercițiile fizice pot crește producția de endorfine din corp, care sunt hormoni care îți îmbunătățesc starea de spirit.

Evită alcoolul și drogurile - Consumul de droguri te poate face să te simți mai bine pe termen scurt. Dar, pe termen lung, aceste substanțe pot agrava simptomele depresiei și anxietății.

Ai grijă de tine - De asemenea, poți ameliora simptomele depresiei, având mai multă grijă de tine. Ai grijă să te odihnești și să te alimentezi corespunzător. 

Tratamente naturale pentru depresie

Tratamentul tradițional al depresiei folosește o combinație de medicamente eliberate pe bază de rețetă și consiliere. Dar există și tratamente alternative sau complementare pe care le poți încerca.

•    Suplimente

Sunătoare - Studiile sunt mixte, dar acest tratament natural este utilizat în Europa ca medicament antidepresiv. În Statele Unite, nu a primit aceeași aprobare.

S-adenozil-L-metionină (SAMe) - Acest compus a arătat în studii limitate că poate reduce simptomele depresiei. Efectele au fost observate cel mai bine la persoanele care iau inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS), un tip de antidepresiv tradițional.

5-hidroxitriptofan (5-HTP) - 5-HTP poate crește nivelul serotoninei din creier, ceea ce ar putea reduce simptomele. Corpul tău produce această substanță chimică atunci când consumi triptofan, un element constitutiv al proteinelor.

Acizi grași Omega-3 - Aceste grăsimi esențiale sunt importante pentru dezvoltarea neurologică și sănătatea creierului. Adăugarea de suplimente omega-3 în dietă poate ajuta la reducerea simptomelor depresiei.

•    Uleiuri esențiale

Ghimbir sălbatic: Inhalarea acestui ulei cu parfum puternic poate activa receptorii serotoninei din creier. Acest lucru poate încetini eliberarea hormonilor care induc stresul.

Bergamotă: Acest ulei esențial citric s-a dovedit că reduce anxietatea la pacienții care așteaptă o intervenție chirurgicală. Același beneficiu poate ajuta persoanele care suferă de anxietate ca urmare a depresiei, dar nu există cercetări care să susțină această afirmație.

Alte uleiuri, cum ar fi mușețelul sau uleiul de trandafir, pot avea un efect calmant atunci când sunt inhalate. Aceste uleiuri pot fi benefice în timpul utilizării pe termen scurt.

•    Vitamine

Vitamina B: B-12 și B-6 sunt vitale pentru sănătatea creierului. Când nivelurile de vitamina B sunt scăzute, riscul de apariție a depresiei poate fi mai mare.

Vitamina D: numită și "vitamina soarelui", deoarece expunerea la soare o furnizează corpului, vitamina D este importantă pentru sănătatea creierului, a inimii și a oaselor. Persoanele care sunt deprimate sunt mai susceptibile de a avea un nivel scăzut al acestei vitamine.

Te poti vreodată vindeca de depresie?


În timp ce depresia poate fi tratată și simptomele pot fi ameliorate, depresia nu poate fi „vindecată” complet. În schimb, remiterea este scopul. Nu există o definiție universal acceptată a remisiunii, deoarece variază pentru fiecare persoană si conjunctura in care traiesc. Oamenii pot avea în continuare simptome sau tulburări de funcționare cu remisie, iar psihoterapia de sustinere, remediile naturale, o viata sociala echilibrata, dieta sanatoasa, miscarea, masajul, relaxarea periodica   trebuie sa devina reguli de viata  de zi cu zi pentru a impiedica instalarea episoadelor majore de depresie.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.healthline.com/health/depression#causes
https://www.nhs.uk/mental-health/conditions/clinical-depression/overview/
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/depression


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0