Simptome mai puțin cunoscute ale colitei ulcerative

Dacă ai fost diagnosticat cu colită ulcerativă sau prezinți câteva simptome gastrointestinale supărătoare, trebuie să știi care sunt simptomele care fac diferența și care pot marca începutul unui nou puseu al bolii.

Cu toții am avut episoade de probleme intestinale. Diareea și constipația nu ar trebui să atragă semnale de alarmă, atâta timp cât apar doar periodic. Dar ce se întâmplă când apar și alte simptome, aparent fără legătură cu sistemul digestiv?

Cum știi dacă ai colită ulcerativă?

Colita ulcerativă se prezintă drept o boală inflamatorie cronică a intestinului, marcată de mici ulcerații pe mucoasa intestinală din zona inferioară, în special în apropierea rectului. De aceea mai poartă numele de rectocolită sau colită ulceroasă. Cele mai grave simptome care apar la început sunt diareea sau constipația cronice, scaunul cu sânge și mucus, crampele abdominale persistente și nevoia constantă de a merge la toaletă. 

[{ads-colita-first}]

Specialiștii nu cunosc cu exactitate cum sau de ce apare colita ulcerativă. Se presupune că ar avea o bază autoimună, dar și factorii ereditari și factorii de mediu, precum stresul sau  consumul exagerat de zahăr sau de alcool, au o influență clară. Fiind o boală cronică fără cauze cunoscute, colita ulcerativă are perioade de remisiune urmate de puseuri. La unii pacienți, pot trece câteva luni sau chiar câțiva ani între aceste etape. 

Simptome că se apropie un nou puseu de colită ulcerativă

Pornind de la presupunerea că baza colitei ulcerative este o afecțiune autoimună, specialiștii au observat o serie de simptome, comorbidități și complicații care nu au legătură cu colonul. Astfel de simptome au fost raportate la 6 - 47% dintre pacienții diagnosticați cu colită ulcerativă.1

Simptome bucale

Similar cu ulcerațiile intestinale, atunci când colita ulceroasă redevine activă pot să apară și ulcerații bucale, numite afte bucale sau stomatite aftoase. Acestea pot afecta limba, cerul gurii, obrajii, buzele sau gingiile, dar ar trebui să dispară de la sine în 7-14 zile. Cea mai comună metodă de tratament este crearea unei bariere superficiale dintr-o substanță gelatinoasă (de obicei glicerină boraxată) care să nu permită extinderea ulcerației prin vătămări viitoare.

Simptome oftalmice

Când există o inflamație în corp, se pot realiza reacții în lanț care determină inflamarea altor organe. Când irisul, tractul uveal sau sclera se inflamează, poartă numele de irită, uveită, respectiv sclerită. Acestea se manifestă ca ochi înroșiți și dureroși, lăcrimare, sensibilitate la lumină și vedere încețoșată. Simptomele se pot ameliora cu picături oftalmice recomandate de medicul oftalmolog sau de la sine, după remisiunea afecțiunii.

Simptome cutanate (ale pielii)

Inflamația intestinală se poate manifesta în corp chiar și prin cel mai mare organ, pielea. Pacienții cu colită ulcerativă pot prezenta simptome cutanate, precum eritem nodos sau chiar gangrenă. Eritemul este un tip de inflamație a țesutului subcutanat care apare pe gambe (de cele mai multe ori) și are un aspect de noduli roșii, dureroși la atingere. Gangrena este un caz mult mai grav și mai rar, în care nodulii inflamați devin ulcerații dureroase de țesuturi moarte, care se extind progresiv.

Simptome musculare și scheletale

Artrita și poliartrita seronegative apar tot în urma inflamației din corp. Fiindcă aceste afecțiuni au baza autoimună comună cu colita ulcerativă, tratamentul poate fi ori simptomatic, ori de inhibare a răspunsului imun. Pe lângă acestea, o altă afecțiune corelată cu colita ulcerativă este artrita coloanei, care poartă numele de spondilită anchilozantă, și poate duce la daune ireversibile ale articulațiilor. În cazuri mai grave, sacroileita, artrita zonei sacrale a coloanei, poate duce la pierderea mobilității.

În unele cazuri, poate să apară hipocratism digital, o condiție în care degetele devin umflate și diforme. În termeni medicali, poartă numele de osteoartropatie hipertrofică, și este ușor de recunoscut după falangele și unghiile aproape sferice. Pe lângă malabsorbția de nutriente cauzată de colita ulcerativă, alte cauze ale acestei afecțiuni ar putea fi bolile de inimă, cancerul pulmonar sau o serie de alte boli autoimune.

Când este cazul să mergi la medic

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Mergi la medic dacă unul sau mai multe dintre aceste simptome se manifestă brusc, fără alte cauze aparente, fie că ai fost sau nu diagnosticat cu colită ulcerativă. Dacă prezinți și simptome gastrointestinale (diaree cronică sau constipație, senzația constantă de nevoie la toaletă, sânge și mucus în scaun), poate fi vorba de un nou puseu al colitei ulcerative. Numai medicul gastroenterolog poate oferi un diagnostic clar și un plan de tratament adecvat.


 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:

  1. Studiul ”Ulcerative Colitis: Diagnosis and Treatment”, publicat în jurnalul American Academy of Family Physicians, 2007, autori: Robert C. Langan, MD; Patricia B. Gotsch, MD et. al.
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0