Inteligenta artificiala, folosita pentru diagnosticarea cancerului pulmonar

Inteligenta artificiala poate modifica radical modul in care este diagnosticat si clasificat cancerul la plamani.

Oamenii de stiinta de la Centrul de Cercetare al Universitatii din Florida au dezvoltat un program care foloseste inteligenta artificiala pentru identificarea cancerului la plamani. Echipa de ingineri a dezvoltat un sistem care poate depista cancerul pulmonar in timpul tomografiei computerizate. Acesta poate diferentia cu o acuratete de pana la 97% adenocarcinomul pulmonar de carcinomul cu celule scuamoase – doua tipuri de cancer la plamani similare, ce sunt diferentiate cu ajutorul mai multor teste si analize.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Mai mult decat atat, acest program are abilitatea de a determina genele care sunt asociate cu cancerul la plamani. Modificarile genetice sunt cele care, de multe ori, determina aparitia cancerului, precum si evolutia acestuia.

Identificarea acestor mutatii poate fi de ajutor in stabilirea prognosticului pacientului. Asta pentru ca depistarea anumitor gene poate fi de ajutor in terapia targetata, ajutand medicul sa aleaga cel mai eficient tratament pentru fiecare mutatie genetica in parte. Sase dintre cele mai comune mutatii genetice responsabile pentru dezvoltarea cancerului la plamani pot fi identificate cu ajutorul inteligentei artificiale.

La acest moment, singura metoda de detectare a mutatiilor genetice este cea a secventierii ADN-ului, care implica o perioada de asteptare de pana la 2 saptamani.

Mai mult decat atat, inteligenta artificiala permite acestui program dezvoltat de cercetatori sa inteleaga cum vor fi structurile celulare si tesuturile afectate de o anumita mutatie genetica.

Programul dezvoltat de specialisti are abilitatea de a face diferenta dintre tesuturile pulmonare sanatoase si cele canceroase, precum si dintre celulele specifice adenocarcinomului si cele ale cancerului cu celule scuamoase, diferentiere care este dificil de realizat chiar si de catre cei mai experimentati medici.

Inteligenta artificiala nu ar trebui sa inlocuiasca medicii, ci sa ii ajute in stabilirea diagnosticului corect, intr-un timp cat mai scurt. Cercetatorii care au dezvoltat acest program sunt de parere ca medicul anatomo-patolog poate folosi inteligenta artificiala pentru a reduce riscul de erori ce se pot face in stabilirea diagnosticului. Algoritmii folositi de acest program pot asista medicul, eficientizand munca acestuia.

 

 

Cancerul la plamani este un cancer cu o rata de vindecare foarte mica, iar faptul ca este diagnosticat adesea in stadii avansate contribuie la scaderea ratei de vindecare. Inteligenta artificiala poate ajuta la identificarea cancerului la plamani in stadiu incipient, astfel incat tratamentul sa fie administrat mai devreme decat de obicei. In acest fel, sansele de vindecare ale pacientului cresc considerabil. Pe termen lung, inteligenta artificiala ar putea modifica statisticile cu privire la cancerul la plamani.

Acest tip de cancer este diagnosticat in stadiu avansat pentru ca rareori prezinta simptome in stadiile incipiente. Iar atunci cand simptomele apar, ele sunt adesea puse pe seama altor afectiuni.

Cand este simptomatic, cancerul pulmonar se manifesta prin simptome precum:

  • tuse persistenta, care nu dispare in cateva saptamani
  • tuse cu sange
  • probleme de respiratie
  • durere in piept
  • voce ragusita
  • scaderea in greutate, aparent nemotivata
  • dureri de oase
  • dureri de cap.


Persoanele care au de-a face cu asemenea simptome ar trebui sa mearga la medicul pneumolog pentru un consult amanuntit, astfel incat sa depisteze, daca este cazul, cancerul in stadiu incipient.

Principala cauza a cancerului pulmonar este fumatul, fie el si pasiv. Exista insa si situatii in care pacientul diagnosticat cu cancer nu a fumat niciodata si nici nu a fost expus fumului de tigara pentru perioade prelungite.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Studiul “Classification and mutation prediction from non–small cell lung cancer histopathology images using deep learning”, publicat in Nature Medicine, autori: Nicolas Coudray, Paolo Santiago Ocampo, Theodore Sakellaropoulos, Navneet Narula, Matija Snuderl, David Fenyö, Andre L. Moreira, Narges Razavian, Aristotelis Tsirigos

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0