Ce este codul (scorul) BI-RADS si ce arata la o mamografie ori ecografie mamara

Când medicul specialist în radiologie și imagistică medicală interpretează o mamografie ori efectuează o ecografie mamară, el stabilește un scor care este folosit pentru a comunica pacientei ceea ce a descoperit în urma investigației la sân. În cele ce urmează ți-am pregătit câteva informații despre acest scor denumit BI-RADS.

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de malignitate la femei și unul dintre cele mai des întâlnite trei tipuri de cancer la nivel mondial, împreună cu cancerul pulmonar și de colon. Cercetările științifice arată că aproximativ una din opt femei (aproximativ 12%) din SUA și țările europene se confruntă cu această boală cândva în timpul vieții. Rata generală de prevalență și rata mortalității cancerului de sân au crescut în țările în curs de dezvoltare.

Detectarea timpurie a cancerului la sân este esențială

În acest context al creșterii prevalenței cancerului de sân, se recomandă ca femeile să apeleze la metodele de detectare precoce a acestei maladii, precum ecografia și mamografia, în funcție de indicațiile medicului. 

Recomandările Experților DOC

Dacă în timpul unei ecografii mamare sau a unei mamografii, medicul a descoperit sau nu ceva anormal la sâni ori dacă este vorba de un aspect inofensiv sau grav sunt doar câteva exemple de informații rezumate într-un singur număr, numit scor BI-RADS sau cod BI-RADS. Acest acronim vine din limba engleză, de la denumirea „Breast Imaging Reporting and Database System”. 

Ce rol are scorul BI-RADS?

BI-RADS este un sistem de evaluare pe care medicii specialiști în radiologie îl folosesc pentru a descrie rezultatele unei mamografii ori ecografii mamare. Scorul sau codul BI-RADS îi ajută pe medici să comunice pacientei rezultatele mamografiei ori ecografiei mamare și să stabilească un tratament. Important de reținut este faptul că scorul BI-RADS nu oferă un diagnostic.

Ce reprezintă fiecare categorie a scorului BI-RADS?

Acest sistem este folosit pentru a împărți rezultatele normale și anormale în anumite categorii, care sunt numerotate de la 0 la 6.

Scor BI-RADS 0

Un scor egal cu 0 la o ecografie mamară sau la o mamografie indică un test incomplet. Este posibil că imaginile obținute în timpul investigației să fi fost dificil de interpretat. Un cod BI-RADS 0 necesită investigații suplimentare și imagini suplimentare, pentru ca medicul să poată efectua o evaluare finală. Dacă o pacientă a primit un scor BI-RADS 0, trebuie să se asigure că va efectua investigații imagistice noi, cum ar fi o altă mamografie sau o ecografie mamară.

Scor BI-RADS 1

Acest scor indică vești bune. Înseamnă că rezultatele mamografiei sunt negative, ceea ce arată că nu au fost descoperite semne evidente ale cancerului la sân. Pacienta ar trebui să continue să își facă investigații de rutină, la intervale regulate de timp.

Scor BI-RADS 2

Și acest scor înseamnă că mamografia ori ecografia mamară este normală, fără semne aparente de cancer, însă alte lucruri descoperite de medic (cum ar fi chisturile benigne sau anumite formațiuni benigne, deci necanceroase) sunt descrise în raportul respectiv. Pacienta va fi îndrumată să continue să meargă la controale de rutină.

Scor BI-RADS 3

Un scor BI-RADS 3 implică faptul că rezultatele mamografiei ori ecografiei mamare sunt probabil normale, însă există un risc de 2% să fie vorba de cancer. În acest caz, medicii recomandă un control de follow-up, peste 6 luni, pentru a se dovedi că rezultatele sunt cele ale unei formațiuni benigne. Pacienta va trebui să meargă în mod regulat la medic pentru investigații, până când rezultatele ei se îmbunătățesc și până când anomaliile de la sân s-au stabilizat.

Scor BI-RADS 4

Un astfel de scor sau cod indică o anomalie sau o descoperire care prezintă suspiciuni. În acest caz, există un risc de cancer de 20-35%. Pentru a confirma dacă este o masă malignă (canceroasă), medicul va trebui să efectueze o biopsie, pentru a se analiza o mică mostră de țesut mamar.

Există 3 subcategorii ale codului BI-RADS 4, care sunt:

  • BI-RADS 4A - există o suspiciune redusă de malignitate;
  • BI-RADS 4B - există o suspiciune moderată de malignitate;
  • BI-RADS 4C - există o mare suspiciune de malignitate.

Oamenii de știință estimează că valoarea predictivă pozitivă (riscul real de cancer) al unei mamografii cu scor BI-RADS 4 este în jur de 20-40%.

Scor BI-RADS 5

Un cod BI-RADS 5 indică o suspiciune mare de cancer. În acest caz, există un risc de cel puțin 95% de cancer mamar. O biopsie este recomandată pentru a se confirma rezultatele și pentru a se determina care sunt următorii pași în ceea ce privește tratamentul pacientei.

Scor BI-RADS 6

Un cod BI-RADS 6 se poate primi doar după ce pacienta a efectuat o biopsie și a primit diagnosticul de cancer mamar. Această categorie și rezultatele obținute la investigațiile imagistice sunt folosite pentru comparație, pentru ca medicul să vadă cum răspunde cancerul la tratamentul necesar (chimioterapie, intervenție chirurgicală sau radioterapie).

Newsletter DOC dedicat

Pe scurt, categoriile pentru scorul BI-RADS sunt:

0 - investigație incompletă;
1 - negativ;
2 - descoperirea unor formațiuni benigne;
3 - formațiuni probabil benigne;
4 - sunt descoperite anomalii care prezintă suspiciuni;
5 - medicul are o suspiciune extrem de mare că este o formațiune malignă (canceroasă);
6 - pacienta a fost supusă intervenției de biopsie, și s-a dovedit că tumora este malignă.

La cât timp se recomandă ecografia de sân?

Ecografia de sân este una dintre cele mai simple metode de diagnosticare a afecțiunilor sânului, o metodă neinvazivă, nedureroasă, și ale cărei rezultate se primesc pe loc. Ecografia anuală este recomandată în mod special femeilor cu vârste între 30 și 40 de ani. După 40 de ani, medicul poate recomanda să se efectueze într-un an mamografie, în anul următor ecografie și tot așa.

La cât timp se face o mamografie?

După vârsta de 40 de ani, se recomandă efectuarea unei mamografii o dată la doi ani. Mamografia poate fi indicată și mai devreme de 40 de ani, dacă femeia are un istoric de cancer la sân în familie (mama, sora, etc.). Mamografia poate depista cancerul ductal, adică cel mai des întâlnit tip de cancer mamar, încă din stadiul 0. De reținut că ecografia și mamografia nu se exclud una pe alta, fiind mai degrabă complementare.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Cancer Society – Understanding Your Mammogram Report
https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/screening-tests-and-early-detection/mammograms/understanding-your-mammogram-report.html
Springer Open - A review of various modalities in breast imaging: technical aspects and clinical outcomes
https://ejrnm.springeropen.com/articles/10.1186/s43055-020-00175-5
Studiul „A review of various modalities in breast imaging: technical aspects and clinical outcomes”, apărut în Egypt J Radiol Nucl Med 51, 57 (2020). https://doi.org/10.1186/s43055-020-00175-5, autori: Iranmakani, S. et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0