Simptome ale cancerului tiroidian pe care nu trebuie sa le ignori

Majoritatea cazurilor de cancer tiroidian sunt diagnosticate din întâmplare, în momentul în care medicii fac analize și teste pentru alte probleme de sănătate. Iată ce simptome are cancerul tiroidian și ce noutăți aduc cercetările recente despre această boală.

Tiroida este o glandă în formă de fluture, situată la baza gâtului. Cauzele cancerului tiroidian nu sunt clare pentru comunitatea medicală, însă, indiferent de acestea, boala este vindecabilă dacă este descoperită în stadiu incipient. Așadar, e important pentru oricine să știe care sunt semnele pe care organismul le transmite care ar putea indica un cancer tiroidian.

Nodulii de la nivelul glandei tiroide sunt destul de greu de observat, însă cu puțină atenție vei putea să remarci mici indicii. Persoanele cu probleme ale tiroidei ori cu istoric în familie trebuie să fie, în mod deosebit, atente la detalii.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Tipuri de cancer tiroidian

Există 4 tipuri principale de cancer tiroidian:

  • carcinomul papilar – cel mai frecvent tip, reprezentând aproximativ 8 din 10 cazuri; de obicei afectează persoanele sub 40 de ani, în special femeile;
  • carcinomul folicular – reprezintă până la 1 din 10 cazuri și tinde să afecteze adulții de vârstă mijlocie, în special femeile;
  • carcinomul medular tiroidian – reprezintă mai puțin de 1 din 10 cazuri; spre deosebire de celelalte tipuri, se poate moșteni în familii;
  • carcinomul tiroidian anaplazic – cel mai rar și cel mai grav tip, reprezentând aproximativ 1 din 50 de cazuri; afectează de obicei persoanele cu vârste de peste 60 de ani.

Carcinoamele papilare și foliculare sunt uneori cunoscute drept cancere tiroidiene diferențiate, care tind să fie mai ușor de tratat decât celelalte tipuri.

Simptome ale cancerului tiroidian care trebuie să te trimită la medic

Ratele de incidență ale cancerului tiroidian au crescut în multe zone ale lumii, dar, cu toate acestea, ratele mortalității au rămas stabile, mai mici. Acest tipar epidemiologic a fost în mare parte atribuit unui efect de supradiagnostic.

La nivel global, în 2020, numărul de cazuri noi de cancer tiroidian estimat de GLOBOCAN (Global Cancer Observatory) era de aproximativ 449.000 la femei și 137.000 la bărbați, ceea ce corespundea unor rate de incidență standardizate pe vârstă de aproximativ 10,1 la 100.000 de femei și 3,1 la 100.000 de bărbați.

Iată ce semne pot indica un cancer tiroidian:

O umflătură la nivelul gâtului

Femeile pot observa prezența unui nodul în timp ce se machiază, iar bărbații atunci când se bărbieresc. Nu trebuie să intri în panică dacă observi un asemenea nodul, mai bine de 90% dintre aceștia sunt de natură benignă, însă cel mai bine e să mergi la medic pentru diagnostic odată ce l-ai identificat.

Voce răgușită

Ai remarcat în utlima vreme că vocea ți s-a schimbat, devenind răgușită? Ei bine, trebuie să știi că nervul laringeu recurent, care controlează mușchii ce deschid corzile vocale, este amplasat în vecinătatea glandei tiroide. În cazuri foarte rare, nodulii de natură cancerigenă pot afecta acest nerv, determinând schimbarea vocii.

Tuse cronică

Un mic procent dintre pacienții cu cancer tiroidian dezvoltă o tuse cronică inexplicabilă, care nu vine la pachet cu simptome de răceală. Așadar, dacă tușești și nu ai alte simptome, iar tusea este seacă, nu productivă, e indicat să mergi cât mai curând la un control endocrinologic.

Dificultăți la înghițire

Nodulii de dimensiuni mari de la nivelul glandei tiroide pot să cauzeze dificultăți la înghițire. Dacă se ajunge într-o asemenea situație, riscurile ca nodulul să fie de natură malignă sunt foarte mari. Dificultățile la înghițire pot fi cauzate și de cancerul la gât, însă medicul va fi în măsură să identifice natura și localizarea problemei.

Respirație îngreunată

Cancerul tiroidian poate îngreuna respirația, declanșând senzația de sufocare.

Durere la nivelul urechii

Durerile de ureche te vor duce, mai degrabă, cu gândul la o infecție, nicidecum la cancer tiroidian. Ei bine, durerile de intensitate medie de la nivelul urechii pot fi cauzate și de o tumoră la nivelul glandei tiroide. Nervul vag este responsabil pentru răspândirea durerii către ureche.

Durere în gât

Majoritatea formațiunilor canceroase de la nivelul glandei tiroide nu sunt dureroase. În cazuri foarte rare, însă, nodulii pot cauza dureri în partea din față a gâtului, poate chiar și în sus, către ureche.

Femeile care au trecut de menopauză au un risc mai mare să dezvolte acest tip de cancer, comparativ cu bărbații. Cum spuneam, cancerul tiroidian poate fi vindecat dacă este diagnosticat și tratat corespunzător, de aceea, dacă observi unul sau mai multe dintre semnele de mai sus, care ar putea indica prezența bolii, programează-ți un consult medical.

Cum se tratează în prezent cancerul tiroidian?

Cancerul tiroidian papilar și folicular sunt ambele cancere cu creștere lentă, care, de obicei, nu se răspândesc în altă parte a corpului. Cancerul folicular tiroidian este mai puțin frecvent, majoritatea persoanelor diagnosticate cu cancer tiroidian având cancer tiroidian papilar, care de obicei poate fi vindecat printr-o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta întreaga tiroidă. Uneori, în cazul în care cancerul papilar tiroidian este mai avansat, pacienții vor primi și tratament cu iod radioactiv . 

Deoarece prognosticul pentru cancerul tiroidian papilar în stadiu incipient este unul foarte bun, oamenii de știință au încercat să afle dacă unii pacienți pot primi în siguranță o intervenție chirurgicală mai puțin extinsă, deci dacă s-ar putea să nu le fie îndepărtată glanda tiroidă în întregime. Acest lucru i-ar scuti pe acești pacienți de nevoia de a lua hormoni de înlocuire a tiroidei pentru tot restul vieții. 

Astfel, opțiunile de tratament pentru cancerul tiroidian ar putea include:

O lobectomie

Lobectomia este un tip de intervenție chirurgicală care îndepărtează jumătate din glanda tiroidă, lăsând cealaltă jumătate pentru a produce în continuare hormoni tiroidieni. Acest tip de intervenție chirurgicală este deja folosit pentru persoanele cu cancere papilare de dimensiuni reduse. 

Descoperirile sugerează că unele persoane cu aceste tipuri de cancer, care au dimensiuni între 1 și 4 cm și nu s-au răspândit la ganglionii limfatici, pot opta și pentru această intervenție chirurgicală. Cercetătorii continuă să studieze dacă mai multe persoane cu cancer papilar tiroidian ar putea beneficia de această operație pentru a evita îndepărtarea întregii tiroide.

Amânarea intervenției chirurgicale

Alte cercetări au arătat că majoritatea persoanelor cu cancer tiroidian papilar foarte mic - mai puțin de 1 centimetru - nu au nevoie de nici un tip de intervenție chirurgicală imediat. Aceștia pot fi monitorizați în siguranță cu ecografii periodice și pot fi operați numai în cazul în care cancerul începe să crească.

Un tip rar de cancer tiroidian numit cancer tiroidian medular începe în celulele tiroidiene care produc un hormon numit calcitonină. Iodul radioactiv nu este eficient pentru aceste tipuri de cancer. Terapiile țintite, cum ar fi vandetanib și cabozantinib pot fi utilizate dacă boala reapare după intervenția chirurgicală sau dacă s-a răspândit în altă parte a corpului (metastazată). Cercetătorii caută în continuare medicamente mai eficiente pentru tratamentul cancerului medular tiroidian.

Cancerul tiroidian anaplazic este rar, dar este cel mai agresiv tip de cancer tiroidian și unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer în general. Din punct de vedere istoric, puțini oameni cu această boală trăiesc mai mult de un an de la diagnosticare. Boala se dovedise rezistentă la toate terapiile testate, dar cercetările din ultimii ani au făcut ca Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) să aprobe combinația a două medicamente, mesilat de dabrafenib și trametinib pentru cancerele tiroidiene anaplazice care au o anumită mutație în gena BRAF. 

Aproximativ un sfert dintre cancerele tiroidiene anaplazice poartă această mutație. Oamenii de știință caută în prezent și alte mutații în cancerul tiroidian anaplazic care ar putea fi vizate cu medicamentele existente.

Ce noutăți aduc studiile științifice despre cancerul tiroidian?

Oamenii de știință își îndreaptă în continuare cercetările spre a afla care persoane cu cancer tiroidian pot alege în siguranță tratamente mai simple pentru boala lor, pentru a minimiza efectele secundare. De asemenea, spun aceștia, mai sunt necesare cercetări pentru a găsi noi tratamente pentru tipuri mai rare, dar mai agresive de cancer tiroidian. 

De exemplu, pentru persoanele cu cancer tiroidian sau pulmonar ale căror tumori conțin modificări specifice ale unei gene numite RET s-a descoperit în ultimii ani o opțiune de tratament prin utilizarea medicamentului selpercatinib. Medicamentul acționează prin blocarea activității proteinelor RET.

Aprobarea medicamentului s-a bazat pe un studiu în care acesta a micșorat tumorile la mai mult de jumătate dintre pacienții cu cancer pulmonar și tiroidian cu alterare RET avansată, în multe cazuri timp de 6 luni sau mai mult. Selpercatinib, luat sub formă de pastilă, pare să aibă mai puține efecte secundare decât medicamentele mai vechi care blocau activitatea RET.

Prognosticul pacientului cu cancer tiroidian

Aproximativ 9 din 10 persoane sunt în viață la 5 ani de la diagnosticul de cancer tiroidian, multe dintre acestea fiind vindecate și având o durată de viață normală. Prognosticul variază, însă, individual, în funcție de tipul de cancer tiroidian și de cât de devreme a fost diagnosticat. În prezent, perspectiva este:

  • Mai mult de 9 din 10 persoane cu carcinom papilar trăiesc la cel puțin 5 ani de la diagnosticare;
  • Mai mult de 9 din 10 persoane cu carcinom folicular trăiesc la cel puțin 5 ani de la diagnosticare;
  • Mai mult de 7 bărbați din 10 și aproximativ 9 din 10 femei cu carcinom tiroidian medular sunt încă în viață la cel puțin 5 ani după diagnostic;
  • Aproximativ una din 10 persoane cu carcinom tiroidian anaplazic mai este în viață la cel puțin 5 ani după diagnostic.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The Lancet - The epidemiological landscape of thyroid cancer worldwide: GLOBOCAN estimates for incidence and mortality rates in 2020
https://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587(22)00035-3/fulltext
Studiul „The epidemiological landscape of thyroid cancer worldwide: GLOBOCAN estimates for incidence and mortality rates in 2020”, apărut în The Lancet Diabetes & Endocrinology, VOLUME 10, ISSUE 4, P264-272, APRIL 01, 2022, DOI:https://doi.org/10.1016/S2213-8587(22)00035-3, autori: Margherita Pizzato et al.
The New England Journal of Medicine - Efficacy of Selpercatinib in RET-Altered Thyroid Cancers
https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa2005651
Studiul „Efficacy of Selpercatinib in RET-Altered Thyroid Cancers”, apărut în N. Engl. J. Med. 2020; 383:825-835, DOI: 10.1056/NEJMoa2005651, autori: Lori J. Wirth et al.
NIH - Advances in Thyroid Cancer Research
https://www.cancer.gov/types/thyroid/research


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1