Boala Legg-Calve-Perthes : cauze, simptome, diagnostic și tratament

Boala Legg-Calve-Perthes, cunoscută și ca osteocondrita capului femural, boala Perthes sau Legg Perthes, este o afecțiune temporară care apare la copiii sub 10 ani și care se manifestă prin întreruperea irigației cu sânge a capului femural (partea superioară, rotundă, a femurului). În consecință, capul femural poate necroza (necroză ischemică a epifizei femurale superioare), iar zona afectată suferă de inflamație și iritație acute.  

Pe măsură ce boala avansează, organismul va absorbi celulele moarte și le va înlocui cu celule osoase noi. Aceste noi celule vor restructura capul femural, dar rezultatul poate fi unul nedorit, caracterizat prin diformitatea osului care va duce, în cele din urmă, la dezvoltarea altor complicații osoase, precum artrita. În majoritatea cazurilor, un singur șold este afectat, cu o incidență scăzută (aproximativ 12%) de cazuri în care ambele capete femurale sunt cuprinse de boală. De asemenea, este de menționat faptul că, în majoritatea acestor cazuri, afecțiunea nu se manifestă în același timp la ambele șolduri. 

Cauze și simptome

Din păcate, boala Perthes este o afecțiune idiopatică, prin urmare nu s-a stabilit, până în prezent, o cauză certă a declanșării sale. De asemenea, boala Perthes este deosebit de rară, cu o incidență de 1 la 12,000 de copii. Un aspect notabil este faptul că incidența este mai crescută în rândul băieților decât a fetelor. Cu toate acestea, cazurile manifestate la fete sunt de o severitate crescută. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Boala Perthes se manifestă la copiii între 4 și 10 ani, iar, în ceea ce privește simptomatica, primul semn al instalării afecțiunii este mersul șchiopătat al copilului, care poate fi sau nu însoțit de durere locală, la nivelul osului femural, al genunchiului sau al coapsei. Șoldul afectat poate deveni rigid și dureros la apăsare. Durerea se poate intensifica pe parcursul activităților fizice, pentru ca apoi să se diminueze pe perioada de repaus. 

Stadiile bolii Perthes

Această afecțiune se manifestă printr-o degenerescență în stadii a capului femural, acestea fiind 4 la număr:

  • Stadiul necrozei – faza inițială, în care irigarea cu sânge se întrerupe la nivelul epifizei femurale superioare. Totodată, se declanșează inflamația, ca răspuns al sistemului imunitar, și, după caz, durerea. Porțiuni ale capului femural se necrozează, ceea ce duce la deformarea osului. Stadiul necrozei poate dura între 1-2 luni până la 1 an.
  • Stadiul fragmentării – se produce în stadiul avansat al bolii, în care organismul începe să absorbă celulele moarte și să le înlocuiască cu celule osoase noi. Tot în această etapă, capul femural începe să își redobândească forma rotundă. Stadiul fragmentării se produce, de regulă, în decursul a 1-3 ani. Este important de reținut că, pe parcursul acestei perioade, șoldul poate fi, în continuare, afectat de iritație și durere.
  • Stadiul reosificării – În această etapă, capul femural este în plin proces de refacere, ceea pe poate dura între 1 și 3 ani.
  • Stadiul remodelării – este etapa vindecării, în care capul femural este complet restructurat. Procesul de vindecare poate dura câțiva ani.

Diagnostic și tratament

Cu cât este diagnosticată mai devreme boala Perthes, cu atât șansele de recuperare corectă sunt mai mari. Așadar, un diagnostic complet va include un consult fizic, alături de radiografie și analiza imagistică de tip RMN sau CT, precum și o serie de analize de sânge, pentru depistarea infecției la nivelul capului femural. În cazul unui diagnostic nefavorabil, copilul va fi nevoit să renunțe la activități sportive și la orice fel de efort care implică piciorul afectat. De multe ori, se va recurge la un sistem de susținere – orteze, cârje sau scaun cu rotile.

În ceea ce privește tratamentul, acesta este condiționat de severitatea bolii și de stadiul avansării acesteia, precum și de condiția generală de sănătate a celui mic. Așadar, se poate recurge la alternativa nechirurgicală, sau la cea chirugicală, după caz.

Opțiunea non-invazivă poate consta în repaus, kinetoterapie și fizioterapie specială pentru această afecțiune. Alternativa operației se impune atunci când boala se află într-un stadiu avansat sau alternativa nechirugicală nu a fost de succes. Intervenția chirurgicală presupune rezecția părților de os afectate și realinierea osoasă cu ajutorul unor șuruburi. Această procedură poartă numele de osteotomie. După intervenție, se va impune un tratament de recuperare, pentru refacerea integrală a musculaturii atrofiate în urma perioadei lungi de repaus. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie :
Orthokids – Perthes disease
http://orthokids.org/Condition/Legg-Calve-Perthes-Disease
Boston Childrens Hospital - Legg-Calve-Perthes Disease
http://www.childrenshospital.org/conditions-and-treatments/conditions/l/legg-calve-perthes-disease

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0