Accidentul vascular cerebral la copii: cum îl recunoști?

Accidentul vascular cerebral (AVC) se produce atunci când fluxul de sânge către o parte a creierului este obstrucționat. În consecință, creierul nu mai primește cantitatea de oxigen și nutrienții necesari unei bune funcționări. În absența oxigenului, celulele cerebrale mor în decursul a câtorva minute, ceea ce determină apariția simptomelor specifice unui AVC: senzație de slăbiciune sau leșin, amorțeală sau paralizie a feței, a brațelor sau a picioarelor. 

Accidentul vascular cerebral este o afecțiune extrem de gravă care poate provoca leziuni cerebrale de lungă durată sau chiar permanente, și, în cazurile neasistate, poate duce la moartea individului.
Accidentul vascular cerebral poate fi de două tipuri – ischemic și hemoragic. Accidentul vascular cerebral ischemic (AVCi) este consecința îngustării sau blocării complete a unei artere care vascularizează o parte a creierului. Tot în acest segment intră și tromboza venoasă cerebrală, unde un cheag de sânge format la nivelul unei vene din creier blochează circulația sângelui în zona cerebrală. Accidentul vascular cerebral hemoragic (AVCh) se produce în urma ruperii unui vas de sânge în creier, ceea ce determină deterioarea țesutului cerebral adiacent. 

Accidentul vascular cerebral la copii

AVC-ul este o afecțiune medicală relativ rară la copii. Deși, în prezent, incidența este de circa 2-13 cazuri la 100.000 de copii, numărul este în continuă creștere. În cele mai multe cazuri, accidentul vascular cerebral se petrece în primul an din viața celui mic și poate genera deficiențe neurologice considerabile, care afectează dezvoltarea psihomotorie a copilului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Există două etape diferite ale AVC-ului la copii, în funcție de momentul în care se produce. Așadar, există faza perinatală, unde accidentul vascular cerebral se produce înainte de naștere. Faza perinatală cuprinde AVC-ul fetal, cel dinainte de naștere, dar și AVC-ul neonatal, sau AVC-ul nou-născutului, care se poate produce de la naștere până la 28 de zile. La copii, riscul major de accident vascular cerebral perinatal persistă până la vârsta de un an. Cea de-a doua etapă, numită faza copilăriei, începe de la vârsta de 29 de zile și rămâne un risc până la vârsta de 18 ani. 

Cauze și factori de risc

La copii, cauzele accidentului vascular cerebral pot fi relativ diferite față de adulți, la fel și simptomele. La copiii mai apropiați de vârsta adultă, simptomele sunt similare cu cele ale adulților. Problema majoră în cazul unui AVC perinatal este absența simptomelor evidente, ceea ce poate întârzia asistența medicală și, adesea, duce la moartea celui mic.  

Astfel, în ceea ce privește tipul de accident vascular cerebral, aproximativ 80%-90% dintre cazurile de AVC perinatal se produc din cauza blocarea vaselor sangvine sau a apariției cheagurilor de sânge care obstrucționează fluxul sangvin, iar 10%-20% din cauza sângerărilor la nivelul creierului. 

AVC-ul la copii mai mari se produce, în 50% din cazuri, din cauza blocării unui vas sangvin sau din cauza formării unui cheag de sânge, iar 50% din cazuri apar din cauza sângerărilor la nivelul creierului. 

În ceea ce privește factorii de risc, în timp ce la adulți aceștia sunt bine conturați (fumatul, stresus cronic, diabetul, hipertensiunea arterială), la copii, majoritatea acestora nu sunt cunoscuți. Printre factorii de risc cunoscuți se numără: afecțiuni congenitale ale inimii și/sau ale vaselor de sânge, traumatisme cerebrale, boli ale placentei, tulburări de coagulare a sângelui, infecții virale. 

Simptome

În cazul accidentelor vasculare perinatale, cel mai frecvent simptom este criza de epilepsie. La copiii mici (începând cu vârsta de 28 de zile), alte simptome pot fi: lipsa de vitalitate, manifestată brusc, utilizarea unei singure mâini sau mișcarea unui singur picior. 

În faza copilăriei, simptomele pot fi: tulburări de vorbire, dureri de cap violente, crize de epilepsie, deficit de atenție sever, amorțeli sau chiar paralizie a anumitor membre.

În cazul în care remarcați unul sau mai multe simptome de acest fel la cel mic, este important să sunați de urgență la serviciul de ambulanță, pentru a beneficia de asistență medicală în cel mai scurt timp posibil. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
https://www.santemagazine.fr/sante/maladies/maladies-cardiovasculaires/laccident-vasculaire-cerebral-chez-lenfant-comment-le-reperer-428783
https://www.nicklauschildrens.org/conditions/cerebrovascular-accidents

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0