Timpul de calitate petrecut in familie: cum sa renuntati la telefon, tableta si televizor

Dispozitivele electronice sunt o mare "ispita" pentru cei mici si pentru adolescenti si poate ca uneori ai senzatia ca fiul sau fiica ta petrece prea mult timp cu ochii la un ecran, fie ca vorbim despre smartphone, tableta sau televizor. Insa de multe ori, adultii si parintii pica in aceeasi capcana si devin - fara sa isi dea seama - dependenti de tehnologie.

Astazi incercam sa deslusim ce inseamna, cu adevarat, timpul de calitate petrecut in familie si ne propunem sa aflam cateva trucuri care va ajuta atat pe voi, ca parinti, cat si pe copiii vostri sa renuntati macar pentru o perioada scurta din zi la smartphone, tableta, laptop, televizor ori jocuri video.

Influenta parintilor asupra timpului pe care copiii il acorda tehnologiei

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Oamenii de stiinta aduc in discutie folosirea dispozitivelor si a surselor de media de catre parinti. Ei spun ca faptul ca parintii folosesc tehnologia ar putea fi un factor-cheie ce determina folosirea tehnologiei de catre copii. Un studiu* realizat pe 2300 de parinti cu copiii cu varste intre 0 si 8 ani indica faptul ca timpul petrecut de parinti utilizand televizorul, computerul, telefoanele inteligente si tabletele a fost asociat cu "timpul petrecut de micutii lor in fata unui ecran". Prin urmare, parintii ar trebui sa incerce sa le ofere celor mici un model in acest sens.

Iata cateva strategii simple pe care le puteti pune in aplicare, treptat, pentru a reduce timpul petrecut folosind telefonul, tableta ori televizorul:

Opriti toti notificarile dupa o anumita ora

Faptul ca va verificati notificarile de pe telefon se transforma, de fapt, intr-o sesiune de navigat pe internet? Mai mult, ai observat ca nu doar tu faci asta, ci si copiii tai? Este usor ca atentia sa va fie atrasa de social media printr-o simpla alerta. Puteti incerca sa dati "disable" tuturor notificarilor care nu sunt necesare, macar intr-un anumit interval orar stabilit impreuna cu toti membrii familiei. Un alt truc: sa dati dispozitivul pe "mute", ca sa nu mai auziti alertele audio, iar in acest fel nu veti mai avea tendinta de a va verifica telefoanele ori de cate ori se aude o notificare.

Nu folositi telefonul pe post de ceas desteptator

Oricat ar parea de tentant sa faceti asta, sfatul psihologilor este sa nu va luati smartphone-ul in dormitor. Gandeste-te ca si voi, ca parinti, pe masura ce va setati alarma la telefon pentru ca ceasul sa sune a doua zi, va verificati si alte aplicatii din smartphone chiar inainte de culcare. Iar copiii vostri vor fi tentati sa faca acelasi lucru daca li se permite accesul cu telefonul in dormitor. Tentatia este mare si dimineata, pentru ca multi dintre noi isi verifica telefonul imediat ce s-au trezit.

Stabiliti perioade in care veti sta cu totii departe de device-uri, in fiecare zi

Atunci cand va aflati toti sub acelasi acoperis, cand copiii nu mai sunt la scoala, iar voi ati venit de la serviciu, puteti instaura o regula (votata tot de voi), care presupune ca timp de un anumit numar de ore, sa nu stati cu ochii in telefon, tableta sau televizor.

Le puteti explica celor mici ori adolescentilor ca nu aveti nevoie de telefon la masa, cand mancati, nici in baie, nici cand stati in cada si nici cand va uitati impreuna la un serial sau la un film ori atunci cand cititi o carte.

Incercati sa stabiliti in ce perioade, din timpul zilei, nu veti folosi deloc smartphone-ul, tableta, laptopul ori televizorul. De pilda, va puteti seta telefoanele pe "modul avion" in prima ora cand sunteti acasa, dupa serviciu. Veti fi ocupati pregatind cina cu cei mici, petrecand timp de calitate cu familia sau pregatindu-va sa iesiti in oras.

Este util sa va antrenati ca sa aveti perioade "fara acces la tehnologie"

Daca orice alte trucuri pe care le-ati incercat nu au functionat si ai observat ca tot petreceti foarte mult timp cu ochii in telefon, tableta sau televizor, atunci este util sa apelati la alte masuri.

Psihologii spun ca o modalitate simpla este sa va antrenati pe voi si pe copiii vostri, facand "pauze" de la sursele de tehnologie si de la diverse dispozitive electronice. De pilda, puteti stabili o regula care spune ca tableta nu va fi folosita mai tarziu de ora 21.00 sau ca televizorul nu va fi pornit mai tarziu de ora 22.00, in cazul in care cei mici trebuie sa se trezeasca dimineata foarte devreme, pentru a merge la scoala.

Timpul petrecut in familie este un timp de calitate

Iata cateva sugestii daca vrei ca micutii tai sa aiba parte de mai mult timp de calitate in familie:

  • Nu mai e un secret ca adolescentii si copiii vor ca parintii sa le acorde toata atentia. Cand vorbesc cu tine, priveste-i si implica-i mai mult in conversatie, arata-le ca esti interesat de ceea ce au de spus.
  • Ascultati muzica voastra preferata. In unele seri, dupa serviciu si dupa scoala, puteti incerca sa ascultati un CD cu melodiile voastre preferate. Nu picati in alte "capcane" si nu stati cu ochii in smartphone, cautand muzica pe internet.
  • Intreaba-i pe copii ce isi doresc. Au chef sa se joace baschet si locuiti la curte? Atunci fa-ti putin timp pentru a arunca mingea la cos.
  • Stabiliti niste traditii noi pentru familia voastra. De pilda, puteti alege o anumita zi din saptamana, cum ar fi vinerea, in care mancati pizza ori puteti alege o zi in care sa mergeti in fiecare saptamana la patinoar, de pilda, sambata.
  • Considera ca familia este echipa voastra, a tuturor. Da-le tuturor - partenerului si copiiilor - anumite sarcini casnice si dupa ce le-ati impartit, le puteti indeplini impreuna.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

* Studiul "Family Digital Literacy Practices and Children’s Mobile Phone Use", publicat in 2016 in Frontiers in psychology, autori: Melody M. Terras, Judith Ramsay.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0