Disfuncția erectilă: cauze și soluții

Mulți bărbați se confruntă cu problema disfuncției erectile. Consumul de alcool, medicamente sau depresia pot declanșa sau accentua aceste probleme.

Bărbații din întreaga lume cheltuiesc miliarde de dolari în fiecare an pe medicamente pentru disfuncția erectilă precum Viagra, dar acestea nu sunt soluția perfectă. Sunt ineficiente în aproximativ 30%-40% din cazuri, au un cost ridicat și produc efecte secundare, așa că te-ai putea gândi de două ori înainte să le utilizezi.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Hai să vedem care sunt principalele cauze ale disfuncției erectile și ce soluții mai există.

Ce cauzează disfuncția erectilă?

1. Depresie

Creierul este o zonă erogenă adesea trecută cu vederea. Dorința sexuală începe în mintea ta. Depresia îți poate diminua dorința și poate duce la disfuncție erectilă. În mod ironic, multe dintre medicamentele utilizate pentru tratarea depresiei pot, de asemenea, să îți suprime dorința sexuală, să facă dificilă o erecție și să întârzie orgasmul.

2. Alcool

S-ar putea să vrei să bei ceva pentru a-ți îmbunătăți dispoziția, dar ține cont că excesul de alcool poate îngreuna terminarea actului sexual. Consumul intens de alcool poate interfera cu erecțiile, dar efectele sunt de obicei temporare. Consumul moderat - unul sau două pahare de vin roșu pe zi - ar putea avea beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea riscurilor de boli de inimă. 

TESTARE PCR COVID-19

Drogurile, cum ar fi amfetaminele, cocaina și marijuana, pot provoca de asemenea probleme sexuale la bărbați.

3. Medicamente

Conținutul dulapului cu medicamente poate afecta performanțele tale în dormitor. O listă lungă de medicamente obișnuite poate provoca disfuncție erectilă, inclusiv anumite medicamente pentru tensiunea arterială, medicamente pentru durere și antidepresive. Dar nu înceta să iei un medicament fără să discuți mai întâi cu medicul tău.

4. Stres

Nu este ușor să ai chef de sex când ești copleșit de responsabilități la serviciu și acasă. Stresul își poate afecta mult mai multe părți diferite ale corpului, inclusiv penisul. Combate stresul prin modificări ale stilului de viață care asigură bunăstarea și relaxarea, cum ar fi sport regulat, somn suficient și solicitarea de ajutor profesional atunci când este cazul (psihoterapeut, psihiatru). 

5. Furie

Manifestările de furie pot face ca sângele să circule spre fața ta, dar nu spre locul în care ai nevoie atunci când vrei să faci sex. Nu este ușor să te simți romantic atunci când ești supărat, indiferent dacă furia ta se îndreaptă către partenerul tău sau nu. Furia neexprimată sau furia exprimată necorespunzător pot contribui la probleme de performanță în dormitor.

6. Anxietate

Îngrijorarea că nu vei putea face performanță în pat poate face erecția și mai greu de obținut. Anxietatea din alte părți ale vieții tale se poate resimți și în dormitor. Toate aceste îngrijorări te pot face să te temi și să eviți intimitatea. Totul se poate transforma într-un cerc vicios care pune o presiune mare asupra vieții și relației tale.

7. Kilogramele în plus

Kilogramele în plus îți pot afecta performanța sexuală și nu doar prin scăderea stimei de sine. Bărbații supraponderali au un nivel mai scăzut al hormonului masculin testosteron, care este important pentru dorința sexuală și pentru a produce o erecție. A fi supraponderal este, de asemenea, legat de tensiunea arterială crescută și de atrofierea arterelor, care pot reduce fluxul de sânge către penis.

8. Stima de sine scăzută

Când nu îți place ceea ce vezi în oglindă, este ușor să presupui că nici partenerului tău nu îi va plăcea priveliștea. O imagine de sine negativă te poate face să te îngrijorezi nu numai pentru modul în care arăți, ci și pentru cât de bine te vei comporta în pat. Această anxietate de performanță te poate face prea anxios pentru a încerca chiar să faci sex.

9. Libidoul scăzut

Libidoul scăzut nu este același lucru cu disfuncția erectilă, dar mulți factori care împiedică o erecție pot, de asemenea, să îți diminueze interesul pentru sex. Stima de sine scăzută, stresul, anxietatea și anumite medicamente îți pot reduce dorința sexuală. Când toate aceste îngrijorări sunt legate de a face dragoste, interesul tău pentru sex poate scădea.

10. Starea de sănătate

Multe condiții de sănătate diferite pot afecta nervii, mușchii sau fluxul sanguin necesar pentru a avea o erecție. Diabetul, hipertensiunea arterială, întărirea arterelor, leziunile măduvei spinării și scleroza multiplă pot contribui la disfuncția erectilă. Operația pentru tratarea problemelor de prostată sau vezică poate afecta, de asemenea, nervii și vasele de sânge care controlează o erecție.

Cum se rezolvă problemele de erecție

Poate fi jenant să vorbești cu medicul tău despre viața ta sexuală, dar este cel mai bun mod de a te trata și de a reveni la intimitatea cu partenerul tău. Medicul poate identifica sursa problemei și îți poate recomanda intervenții în stilul de viață, cum ar fi renunțarea la fumat sau pierderea în greutate. Alte opțiuni de tratament pot include medicamente, tratamente hormonale, un dispozitiv de aspirație care ajută la crearea unei erecții sau consiliere. Poți consulta un sexolog sau psiholog, dacă episoadele sunt izolate, urolog sau internist dacă situația persistă. 

Trei experți în sănătate masculină - dr. Alexander W. Pastuszak, Urolog și profesor asistent la Universitatea din Utah, dr. Bradley Anawalt, endocrinolog și șef de medicină la Universitatea din Washington, și dr. Hunter Wessells, șef al catedrei de urologie la Universitatea din Washington - îți recomandă câteva variante prin care îți poți rezvolva problema. 

Stai departe de suplimentele pentru erecție

„Bărbații ar trebui să fie atenți la acestea. Majoritatea nu au dovezi clare că funcționează și există o mulțime de formulări cu afirmații false. Substanțele naturale din suplimente pot fi periculoase și pot provoca reacții adverse. Deoarece suplimentele nu sunt reglementate, unele au substanțe toxice sau necomestibile” - Dr. Alexander W. Pastuszak

Fii atent la terapia cu testosteron

 „Terapia cu testosteron este eficientă numai pentru bărbații cu deficit de testosteron și orice efect asupra funcției sexuale pentru bărbații cu producție normală de testosteron se datorează unui efect placebo. Terapia cu testosteron va îmbunătăți funcția sexuală în decurs de 3-4 luni, dacă va avea vreun efect, dar aveți grijă să vi se prescrie testosteron și nu capsule de pe internet, unde puritatea medicamentului este incertă” - Dr. Bradley Anawalt

O pompă pentru penis ar putea face diferența

„Pompele pentru penis sunt o opțiune rezonabilă de tratament și sunt disponibile fără prescripție medicală. Rezultă o erecție bună, dar necesită o bandă elastică dură care să fie plasată la baza penisului pentru a menține erecția” - Dr. Alexander W. Pastuszak

Implanturile de penis pot fi o soluție permanentă

„Implanturile sunt probabil cel mai eficient tratament pentru disfuncția erectilă, deoarece oferă erecții extrem de eficiente, spontane și viguroase. Deși implanturile sunt dispozitive mecanice și pot eșua, ele sunt într-adevăr o alegere excelentă de tratament. Aproape toți bărbații sunt candidați, deși unii nu pot tolera intervenția chirurgicală sau anestezia. Există întotdeauna riscuri pentru orice procedură. În cazul implanturilor, există de obicei dureri postoperatorii. Celelalte riscuri majore ale implanturilor includ eșecul dispozitivului și infecția, ambele necesitând re-operare pentru a repara sau înlocui dispozitivul. Bărbații care au funcții erectile care pot fi îmbunătățite cu medicamente sau injecții ar trebui să știe că, odată ce au un implant, nu mai pot avea erecții naturale vreodată și vor fi întotdeauna dependenți de implant” - Dr. Alexander W. Pastuszak


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5027992/ Erectile dysfunction

https://www.clevelandclinicmeded.com/medicalpubs/diseasemanagement/endocrinology/erectile-dysfunction/ Erectile Dysfunction


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0