Cum gestionam relatia cu partenerul dupa divort, pentru a nu afecta echilibrul familiei

Divorțul este o perioadă critică în viața unui cuplu, așa că, dacă nu vrei ca această ruptură să afecteze în vreun fel echilibrul familiei voastre care include și un copil sau mai mulți, este important să încerci să rămâi în relație de prietenie cu fostul partener.

Este un lucru mai rar întâlnit ca oamenii care au fost împreună să reușească să mențină o relație de prietenie și să rămână apropiați după un divorț. Din punctul de vedere al psihologilor, însă, este important să știi cum să gestionezi relația cu fostul partener, după divorț, pentru a menține familia cât mai apropiată, atunci când aveți copii, în ciuda acestui eveniment nu de puține ori traumatizant.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

O relație civilizată după divorț nu este de domeniul fantasticului

Nu este imposibil să rămâi prieten cu fostul partener după divorț, dar acest lucru depinde de mulți factori, inclusiv circumstanțele divorțului (dacă a fost vorba de acte de violență, de situații grave care au implicat autoritățile etc., aici deja este altă discuție), nivelul de compatibilitate, maturitatea ambilor parteneri și disponibilitatea ambilor de a păstra o relație prietenoasă. 

E adevărat, în unele situații poate fi nevoie să acorzi un pic de timp pentru a te vindeca și pentru a depăși orice resentimente sau emoții negative legate de divorț înainte de a încerca să construiești o prietenie cu fostul partener. Dacă există copii implicați, însă, este important ca amândoi să cooperați cât mai bine și să vă concentrați pe binele lor.

Atenție cum vă purtați în fața copiilor!

În primul rând, copilul sau copiii trebuie ajutați să înțeleagă că, doar pentru că părinții nu mai sunt împreună și nu mai trăiesc sub același acoperiș, asta nu înseamnă că mama și tatăl lor nu vor mai putea să stea niciodată în aceeași încăpere. Chiar dacă părinții sunt divorțați, acest lucru nu înseamnă că nu pot păstra o atitudine civilizată unul față de altul, măcar când sunt copiii de față. În ciuda faptului că ați pus capăt mariajului și este o perioadă dificilă și indiferent din ce cauze v-ați despărțit (dacă nu cumva e vorba de ceva foarte grav, cum ar fi abuzurile fizice), este posibil ca după divorț să ai o relație cordială cu fostul partener.

Cum să vă purtați după divorț?

Iată câteva lucruri de care este bine să ții cont, pentru a învăța, pas cu pas, cum să gestionezi relația cu fostul soț sau fosta soție, pentru ca ruptura dintre voi să nu afecteze foarte tare viața și viitorul copiilor:

Acordă-i spațiul de care are nevoie

Orice cuplu în care foștii parteneri încă interacționează în mod regulat ar trebui să pună pe primul plan starea emoțională a celuilalt, așadar partenerii ar trebui să lase deoparte frustrările și angoasele. Chiar dacă nu mai sunteți un cuplu, este important să știi când să te îndepărtezi - ca să evitați o posibilă ceartă iscată din nimic - și când să îi lași celeilalte persoane spațiul de care are nevoie. Această regulă este valabilă în orice relație de prietenie, așa că și foștii parteneri ar putea să încerce să o aplice, pentru ca echilibrul fragil al familiei să nu fie perturbat.

Puteți face în continuare lucruri împreună, chiar dacă nu mai aveți o relație de cuplu

Faptul că petreceți timp împreună, alături de copiii voștri, este o caracteristică importantă a oricărei foste căsnicii, așa că este important să le arătați din când în când celor mici că puteți lua masa împreună într-un weekend, ca doi prieteni de-o viață, fără să vă certați sau să vă jigniți. În perioada următoare divorțului, când vă simțiți pregătiți, dacă vreți să aveți o relație sănătoasă și civilizată, puteți încerca și alte activități: să faceți shopping împreună cu copiii, să îi puteți duce pe cei mici într-un parc de distracții și așa mai departe. În cazul în care unul dintre voi sau ambii v-ați găsit noi parteneri de cuplu după divorț, e important ca aceștia să înțeleagă faptul că e nevoie ca voi doi să vă ocupați în continuare de creșterea și educația copiilor, chiar dacă nu mai sunteți împreună.

Vă puteți ajuta reciproc, la nevoie

Chiar dacă după divorț nu vă mai vedeți la fel de des ca înainte, este important să știi când să ceri ajutorul fostului partener, pentru că el este unul dintre puținii oameni care te cunoaște cel mai bine. Vor exista, de-a lungul anilor, și momente în care va trebui să vă bazați unul pe celălalt, dacă, de exemplu, unul dintre copiii voștri se îmbolnăvește, dacă fiul sau fiica voastră are probleme la școală și diverse alte situații.

Chiar dacă nu mai sunteți căsătoriți, ar trebui să rămâneți în relații suficient de bune încât să vă puteți baza unul pe celălalt, să puteți cere sfaturi unul de la celălalt, să vă ajutați cu anumite probleme și situații, chiar dacă nu aveți aceeași părere despre un anumit lucru. Nu este nicio rușine în a-i cere ajutorul fostului partener după divorț atâta vreme cât vă stabiliți împreună limitele.

Nu uita cât de importantă este familia (pentru amândoi)

Dacă vă numărați printre cuplurile norocoase, veți vedea că divorțul vostru nu va duce la destrămarea completă a familiei și la producerea altor rupturi. Este important ca, în ciuda divorțului prin care ați trecut, să puteți menține o relație de prietenie și să vă reuniți, din când în când, cu părinții voștri sau alte rude, pentru ca cei mici să aibă o relație normală cu partenerul care nu mai locuiește sub același acoperiș cu ei și cu bunicii și alte rude din partea de familie a acestuia.

Da, este nevoie de puțin efort din partea ambilor parteneri

Există nenumărate exemple de părinți divorțați, din întreaga lume, care au reușit, în ciuda despărțirii, să rămână în relații civilizate după divorț. Asta înseamnă că este, într-adevăr, posibil să menții o relație bună cu fostul partener de viață, dacă amândoi sunteți dispuși să munciți în acest sens. Este nevoie de un efort suplimentar pentru a gestiona relația și ar trebui să știți amândoi că nu va fi întotdeauna ușor, însă merită efortul de a rămâne prieteni și de a menține o viață de familie pe cât este posibil de echilibrată pentru copiii voștri.

Cum să reduceți suferința copiilor după divorț?

Divorțul părinților poate fi o experiență dificilă pentru copii, dar există modalități de a le reduce suferința și de a-i ajuta să facă față schimbărilor. 

  • Vorbiți cu copiii despre divorț într-un mod potrivit vârstei și nivelului lor de înțelegere. Asigurați-i împreună că nu este vina lor și că ambii părinți îi iubesc în continuare. Dacă nu știți cum e mai bine să faceți, întrebați un consilier psihologic, care vă poate ghida în acest aspect.
  • Păstrați un mediu stabil și cât mai liniștit în jurul copiilor. Indiferent de situația dintre voi, evitați confruntările și certurile în fața lor. Gândiți-vă că nu le faceți niciun bine dacă strigați unul la altul și vă aruncați răutăți unul altuia de față cu ei, dimpotrivă.
  • Fiecare părinte va încuraja o relație sănătoasă între copii și celălalt părinte, nu îl va vorbi pe acela de rău, va facilita vizitele și nu va întrerupe contactele. Protejați-i pe cei mici de detaliile conflictelor dintre voi doi, deoarece nu este vina lor pentru situația în care vă aflați.
  • Păstrați o rutină stabilă și predictibilă pentru copii, menținând regulile și obiceiurile familiare pe cât posibil, chair dacă cei mici vor locui și la un părinte, și la celălalt, după un program stabilit. Sigur că mai pot apărea decalări de program, dacă unul dintre voi are ceva neprevăzut în viață (o delegație la muncă, un părinte bolnav etc.), de aceea e bine să fiți pregătiți și pentru situații care vă scot din rutină și să reacționați cu calm.
  • Dacă este necesar (de exemplu, copilul se închide în el sau începe să nu mai învețe sau plânge mereu etc.), e important să căutați consiliere pentru copii sau terapie familială, pentru ca aceștia să aibă un spațiu sigur și neutru în care să își exprime emoțiile. La fel, dacă voi doi nu știți cum să relaționați normal unul cu altul după divorț în așa fel încât să nu afectați copiii, e bine să cereți ajutorul unui psiholog.
  • Încurajați exprimarea emoțiilor. Ajutați-i pe cei mici să-și exprime emoțiile și să înțeleagă că este normal să se simtă triști, supărați sau confuzi. Colaborați unul cu altul pentru a asigura coerența în educația copiilor și evitați să folosiți copiii ca pe un mijloc de a transmite mesaje negative către celălalt părinte.
  • Asigurați-vă și unul, și altul, că vă îngrijiți și de propria bunăstare emoțională și mintală. Dacă sunteți tracasați, epuizați de oboseală, nervoși etc., luați măsurile necesare pentru a vă echilibra. Părinții echilibrați emoțional pot oferi o susținere mai eficientă pentru copiii lor, mai ales după un divorț.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
HelpGuide - Co-Parenting and Joint Custody Tips for Divorced Parents
https://www.helpguide.org/articles/parenting-family/co-parenting-tips-for-divorced-parents.htm
Womans Divorce - Staying Friends After a Divorce
https://www.womansdivorce.com/friends-after-a-divorce.html


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0