10 semne care îți arată că ai probleme în căsnicie

Rata divorțurilor a crescut simțitor în ultimii ani, iar studiile arată că, de cele mai multe ori, cele care iau decizia de a pune capăt unei relații sunt femeile. Desigur, fiecare cuplu de cursă lungă întâmpină probleme și are certuri; cu toate acestea, sunt câteva semne într-o căsnicie care pot indica faptul că o despărțire este iminentă.

O căsnicie este un parteneriat care se poate consolida de-a lungul timpului sau care, dimpotrivă, poate ajunge să nu mai funcționeze. Având în vedere că este alcătuită din două persoane, fiecare cu individualitatea ei, oricare dintre aceste persoane sau ambele pot evolua diferit și, chiar dacă în primii ani de căsnicie totul mergea minunat, în următorii lucrurile pot începe să scârțâie. Să vedem în continuare ce semne indică probleme în căsnicie și chiar o potențială despărțire.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cum știi că aveți probleme în căsnicie?

Câteva indicii vă arată că e timpul să vă reevaluați relația pentru ca aceasta să revină pe un făgaș normal - sau să se întrerupă dacă nu reușiți să vă rezolvați problemele, deoarece uneori aceasta poate fi cea mai bună soluție.

1. Nu mai sunteți o echipă

În mod normal, mariajul creează o relație solidă, puternică, în care fiecare se bazează pe celălalt. Tindeți să deveniți aceeași persoană, să fiți inseparabili, chiar dacă, bineînțeles, fiecare își păstrează anumite gânduri și activități pentru sine, cum este firesc. Dacă, însă, de la o vreme, începeți să mergeți pe căi complet separate, să vă faceți mai multe planuri independent de partener decât cu el, se arată deja un prim semn de întrebare.

2. Apare o infidelitate

Indifelitatea este cea mai comună cauză care duce la divorț. Dacă unul dintre soți a făcut un pas greșit - sau mai mulți - în acest sens, în mod cert, toate lucrurile se vor schimba în viitor. Unii aleg să nu mai trăiască în incertitudine sau, după caz, cu sentimentul de vinovăție și aleg să se separe. Alții discută problema, își recunoaște fiecare partea de vină și cuplul își reclădește relația - în multe cazuri, terapia de cuplu este de mare ajutor. 

3. Nu mai sunteți pe aceeași lungime de undă

Dacă la început aveați planuri comune, aceleași valori și aceleași idei pentru viitor, lucrurile au început să se schimbe. Dacă, brusc, unul dintre voi a încetat să își mai dorească o viață de familie liniștită și se îndreaptă spre altceva (mai multe distracții cu prietenii, mai multe călătorii neînsoțit de partener etc.) intervin și problemele și gândurile legate de despărțire. Într-adevăr, în căsnicie este nevoie și de anumite compromisuri, dar dacă de la un anumit punct începeți să nu mai fiți de acord asupra unor aspecte importante, e deja un semnal de alarmă.

4. Intervine lipsa de comunicare

Nu e nimic care să ucidă mai lent o relație decât plictiseala și lipsa de comunicare. Dacă nu mai comunicați și dacă nu mai împărțiți aceleași idei, dacă nu mai râdeți împreună, e un semn că mariajul vostru se erodează, încet-încet. Fiecare relație se bazează nu doar pe încredere și respect, ci și pe comunicare.

5. Viața intimă se strică

Ori lipsește cu desăvârșire, ori unul dintre parteneri sau poate chiar amândoi și-ar dori ca mai bine să lipsească de tot. Deși este normal ca, odată cu trecerea timpului, să nu mai existe chiar aceeași dorință ca în tinerețe, dacă atracția nu mai există deloc, acest lucru va deveni o neplăcere majoră în căsnicie.

6. Banii devin o problemă

Dacă obișnuiați să aveți un buget comun, dar de la o vreme fiecare a devenit interesat de propriile câștiguri și cheltuieli, ai în față un alt motiv de necazuri în căsnicie. Banii nu ar trebui să fie o problemă într-o relație solidă, de lungă durată, dar cel mai probabil vor deveni o problemă în cazul unui divorț.

7. Vă certați tot mai des

Fiecare cuplu își știe micile certuri, însă „la finalul zilei”, cum se spune, acestea sunt ca și uitate. Totuși, dacă certurile devin tot mai dese și nu mai aveți plăcerea de a povesti unul cu altul și a discuta normal și orice discuție naște un nou conflict, lucrurile merg, din nou, înspre o posibilă despărțire.

8. Își fac loc abuzurile

Dacă unul dintre soți îl abuzează pe celălalt, fizic sau verbal sau și, și, lucrurile sunt deja fără cale de întoarcere. Abuzul este semnul cel mai clar că abuzatorul și-a pierdut total respectul față de partener.

9. S-a stins plăcerea de a ajunge acasă

Dacă în mod normal abia așteptai să termini ce ai de făcut la serviciu sau în alte activități pe care le aveai în afara domiciliului și să mergi acasă să îți vezi jumătatea, dar în ultima vreme te regăsești stând peste program la birou în mod intenționat sau plănuind ieșiri de seară cu prietenii, fără să îți incluzi jumătatea, undeva este o problemă.

10. Nu mai există timp împreună, ca o familie

Dacă ați ajuns să nu mai petreceți împreună evenimente importante, precum aniversări în familie sau sărbători, ori mers împreună la evenimente speciale ale rudelor sau ale prietenilor, și acesta este un semn de probleme în căsnicie.

Cum se pot rezolva problemele apărute într-o căsnicie?

Rezolvarea problemelor într-o căsnicie implică o comunicare deschisă și sinceră, strădanie de înțelegere reciprocă, unele ajustări comportamentale și eforturi constante din partea ambilor parteneri. Nu trebuie să te pierzi ca individ într-o relație de cuplu, însă e important să știi când să lași de la tine și când să te concentrezi pe partener.

Comunicarea deschisă poate fi uneori foarte dificilă, însă este esențială. Contează enorm să vă exprimați gândurile, sentimentele și nevoile într-un mod clar și respectuos. La fel, ascultarea atentă a partenerului și evitarea judecăților premature pot îmbunătăți înțelegerea reciprocă. Poate fi greu, dar încercați să vă puneți în locul partenerului și să înțelegeți punctul lui de vedere, pentru că atunci când reușești să te pui în pielea unui om acest aspect poate facilita rezolvarea conflictelor, creând în același timp o legătură mai puternică între cei doi.

În relațiile sănătoase, este important ca fiecare partener să fie dispus să negocieze și să facă unele compromisuri, găsind împreună soluții care să satisfacă ambele părți și să nu implice sacrificii majore. Este foarte important să nu simțiți că faceți cine știe ce sacrificii, pentru că altfel veți tinde să adunați resentimente și să izbucniți la un moment dat - sau, mai rău, să rupeți relația direct.

În loc să folosiți acuze și critici când sunteți supărați, încercați să vă exprimați nevoile și sentimentele mai cu diplomație. Nu dați vina pe celălalt „Tu mereu faci... ești... etc.” Spuneți mai degrabă cuvinte precum „Mă simt neglijat când...” sau „Aș avea nevoie de la tine să... crezi că putem vorbi despre asta?” Foarte important, nu amenințați cu o despărțire dacă e doar o amenințare goală, pentru că s-ar putea să se întoarcă împotriva voastră.

Este posibil ca unele probleme în căsnicie să apară atunci când așteptările unui partener sau ale ambilor nu sunt realiste sau nu sunt comunicate. Și aici ajungem iar la comunicare, pentru că e nevoie să vorbiți unul cu altul în mod deschis. De asemenea, faceți eforturi constante pentru a vă petrece timp de calitate împreună, dar și separat, pentru că e important să existe un echilibru.

În cazul în care, orice ați face, nu puteți rezolva problemele singuri, deși vă iubiți și ați vrea să rămâneți împreună, nu strică să căutați ajutor de la un consilier marital sau terapeut de cuplu. Aceștia vă pot oferi un cadru neutru de discuții și instrumente pentru a vă îmbunătăți relația. Încercați să vă păstrați respectul reciproc, chiar și în mijlocul unei dispute, să evitați atacurile personale și să mențineți o atitudine constructivă. Gândiți-vă că ar trebui să fiți voi doi împotriva problemei care necesită rezolvare, nu fiecare dintre voi împotriva celuilalt.

Chiar și cu terapie de cuplu, unele căsnicii tot se vor destrăma pentru că amândoi partenerii vor reuși să ajungă la concluzia că e cea mai bună soluție. Vor înțelege că drumul lor împreună s-a terminat, fie pentru că nu au fost niciodată potriviți unul pentru altul și nu au avut o viziune comună, fie pentru că au evoluat diferit și noile lor euri nu se mai potrivesc unul cu altul. Dacă ne gândim logic, nu este imposibil ca un el și o ea la 20 și ceva de ani să se potrivească în gândire, în valori și în acțiuni, iar aceleași persoane, ajunse să spunem la 50 și ceva de ani să constate că nu mai sunt cine erau și nu își mai doresc aceleași lucruri. Orice despărțire este dificilă, mai ales dacă e o vorba de o căsnicie care a durat mulți ani și mai ales dacă există și copii implicați, însă, uneori, o despărțire civilizată, asumată de ambii parteneri, poate fi soluția potrivită pe termen lung pentru fiecare dintre ei.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Marriage - 25 Common Marriage Problems Faced by Couples & Their Solutions
https://www.marriage.com/advice/relationship/8-common-problems-in-married-life/
Psychology Today - Marriage Problems? Here's an 8-Step Rescue Plan 
https://www.psychologytoday.com/intl/blog/resolution-not-conflict/201303/marriage-problems-heres-8-step-rescue-plan


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0