Sentimentul de rusine si izolare in cazul pacientilor cu Hepatita C

Ce spun statisticile?

Într-un studiu realizat recent de echipa condusa de Dr Maryam Alavi pe 163 de pacienti diagnosticati cu Hepatita C si netratati inca, rata de depresie a fost de 36% (57 dintre cei 163 de pacienti), iar 18% dintre ei aveau tendinte sinucigase (28 de pacienti). Aceste statistici s-au bazat pe pe scara de masurare a stresului, axietatii si depresiei (DASS).

Cei mai comuni factori de risc legati de aceste observatii au fost nesiguranta locului de munca, consumul recent de droguri injectabile si activitatea sociala limitata.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Atat pacientii cat si specialistii care ii ingrijesc recunosc ca de cele mai multe ori dificultatile psihologice sunt mai dure decat afectiunea in sine si ca povara de a suferi de o boala infectioasa, care poate evolua catre deces, are un impact major asupra pacientilor. Depresia survine in special ca urmare a izolarii sociale, venita atat din partea pacientului care doreste sa ii protejeze pe cei din jur, dar si din partea angajatorulor, familiei si prietenilor care marginalizeaza bolnavul. 

Ce pot face pacientii?

Dupa aflarea diagnosticului, este important ca pacientii sa se adreseze unei comunitati de persoane cu aceeasi afectiune si implicit aceleasi interese. Desi este o boala infectioasa si este privita cu teama, pacientul trebuie sa faca tot posibilul sa evite izolarea si sa acorde starii sale psihice la fel de multa atentie precum celei fizice.

Pe langa drumurile la specialistul in boli infectioase si cautarea febrila a unui tratament eficient, pacientul nu trebuie sa uite ca socul vestii si schimbarile prin care trece organismul ca urmare a infectiei si eventual a tratamentului, pot avea efecte importante asupra starii sale de spirit. O depresie instalata pe neasteptate il va face apatic, antisocial, anxios, ii va rapi speranta la viata si la vindecare si implicit ii va afecta si pe toti cei din jur.

Pacientii trebuie sa isi accepte diagnosticul si sa faca tot posibilul pentru a-i informa corect pe toti cei care il fac sa se simta nesigur, rusinat, exclus: Hepatita C se transmite doar prin contactul cu sangele, prin urmare apropierea, dialogul sau atingerea cu o persoana infectat nu reprezinta un risc!

Indiferent de afectiune sau problema, specialistii in psihologie spun ca primul pas catre preventia unei depresii este acceptatea situatiei problematice si discutiile deschise catre aceasta. Doar in acest mod poti privi lucrurile in detaliu, poti cere parerile altora, poti descoperi si o alta perspectiva.  De exemplu, iti poti spune povestea in cadrul unei comunitati dedicate, unde persoanele care au trecut prin aceeasi experienta sa iti poata oferi sfaturi utile. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Proiect realizat in colaborare cu 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0