Se schimba paradigma in terapia de prima linie a cancerului pulmonar?

Cancerul pulmonar se situeaza pe locul al doilea ca incidenta generala dar pe primul loc in ceea ce priveste mortalitatea prin cancer. Se estimeaza ca aproximativ 1 din 4 decese oncologice se datoreaza cancerului pulmonar. In fiecare an, decesele prin cancerul pulmonar depasesc suma deceselor datorate cancerului de colon, san si prostata laolalta.

Elementul principal care influenteaza supravietuirea in cazul cancerelor este stadiul bolii. Daca pentru stadiul I de boala supravietuirea estimata la 5 ani este in jur de 45%, in stadiul II ajunge in jur de 30%, iar in stadiul IIIa de boala la aproximativ 15%. Stadiul IIIb este stadiul local avansat, stadiu in care oportunitatea interventiei chirurgicale este imposibila. Pentru acest stadiu supravietuirea la 5 ani este in jur de 5%. In boala diseminata, sau stadiul IV de boala, supravietuirea estimata la 5 ani este sub 1%.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Este de la sine inteles ca eforturile actuale se indreapta catre programe de preventie prin politici agresive nationale si internationale impotriva fumatului dar si catre implementarea unor programe de screening coerente si viabile. Din pacate, in acest moment, nu se poate vorbi de implementarea unui asemenea program, datorita "versatilitatii" mari a acestei boli si a agresivitatii marcate a acesteia, ceea ce face ca folosirea unor examinari imagistice de genul examenulul computer tomograf sa nu surprinda in timp util o asemenea boala. In aceste conditii ramane o problema majora depistarea multor cancere pulmonare in stadiul local avansat sau metastatic, situatii cu prognostic extrem de rezervat. In aceste situatii cum oportunitatea interventiei chirurgicale iese din discutie, ramane tot greul pe "umerii" terapiei sistemice de genul chimioterapiei, terapiei tinta, acolo unde are aplicabilitate, imunoterapiei, precum si a terapiei localizate, asa cum este cazul radioterapiei. In multe situatii de boala avansata, procedurile de chimioterapie si radioterapie se combina pentru eficienta terapeutica suplimentara.

Imunoterapia, cea mai promitatoare terapie anticancer

In ceea ce priveste imunoterapia, aceasta reprezinta cea mai noua si cea mai promitatoare terapie anticancer care se bazeaza pe un concept studiat mai demult si acum reinventat, acela de punere in miscare al propriului sistem de aparare antitumorala al organismului. Daca pana recent locul imunoterapiei era in linia a 2-a, dupa esecul terapiei citostatice sau terapiei tinta, dupa caz, studiile recent publicate au propulsat imunoterapia in prima linie terapeutica si aceasta reprezinta, fara drept de apel, inceputul unei noi ere. Iar acesta este doar inceputul unei avalanse de noi date care se vor derula in lunile si anii urmatori si care vor spori intelegerea rolului imunoterapiei in abordarea cancerului pulmonar fara celule mici.

Interesant este ca studiul clinic ce a propulsat imunoterapia in prima linie a inclus pacienti cu cancere pulmonare fara celule mici atat scuamoase cat si nonscuamoase, ceea ce a insemnat o noutate absoluta prin inglobarea tumorilor scuamoase, apriori considerate mai agresive si mai rezistente la terapia clasica. Principala cerinta a fost exprimarea unui nivel crescut al PDL1 (programmed death ligand 1), proteina transmembranara care s-a presupus a juca un rol major in supresia sistemului imun in anumite situatii gen sarcina, boli autoimune sau afectiuni inflamatorii hepatice de genul hepatitei. PDL1 de pe suprafata celulei tumorale se leaga de proteina PD1 sau B7.1 de pe suprafata limfocitelor T si a limfocitelor B si induce un semnal inhibitor al proliferarii limfocitelor T. Un nivel crescut al exprimarii PDL1 pe suprafata celulelor tumorale inseamna agresivitate superioara a tumorii si risc de deces de peste 4 ori mai mare.

Per total cancere pulmonare avansate fara celule mici, exprimarea PDL1 este de aproximativ 30%.

Ce inseamna aceasta? Inseamna ca pacientii cu cancer pulmonar fara celule mici, scuamos sau nonscuamos, stadiul avansat sau metastatic, trebuie testati pentru identificarea PDL1, iar in cazul unui nivel crescut al expresiei PDL1 principala optiune terapeutica trebuie sa fie imunoterapia. In restul de 70% dintre cancerele pulmonare ramane ca baza terapeutica chimioterapia pe baza de saruri de platina sau terapia antiEGFR (Endotelial Growth Factor Receptor) acolo unde acesta este pus in evidenta. In aceste situatii, care reprezinta marea majoritate a cancerelor pulmonare fara celule mici, imunoterapia ramane optiunea de linia a 2-a. Cu toate acestea, o serie de studii preliminare atesta un beneficiu al imunoterapiei si in aceste situatii. Ramane ca studiile urmatoare sa aprofundeze datele existente si sa propuna noi optiuni eventual de asociere chimioterapie-imunoterapie sau asociere inhibitori PD1 sau PDL1 cu alti agenti imunoterapeutici. Esentiala ramane selectia optimala a pacientilor pentru fiecare dintre terapii. Aceasta inseamna biomarkeri, teste disponibile validate si accesibile si selectie riguroasa a pacientilor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Asa cum s-a evidentiat si in cazul melanomului malign metastatic sau al cancerului vezicii urinare metastatic, in cancerul pulmonar fara celule mici avansat si metastatic, cea mai nou intrata optiune terapeutica reprezentata de imunoterapie, tinde sa devina prima optiune. Aceasta este sustinuta in plus si de procentul relativ redus de efecte secundare severe, cu o rata de aproximativ 10% efecte imunomediate de grad 3 sau 4. Marea majoritate a acestora se manifesta sub forma endocrinopatiilor, pneumonitelor sau toxicitatilor cutanate.In acest fel se deschide fara urma de indoiala o noua era terapeutica iar paradigma este pe cale sa se schimbe. Trebuie doar gasiti pacientii optimi pentru aceasta terapie.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0