Scrub natural pentru buze: 5 retete usor de realizat

Vântul, soarele și alți factori îți usucă buzele, care se crapă, căpătând un aspect inestetic de care mai mult ca sigur îți dorești să scapi. Pentru a obține catifelare, folosește regulat un scrub de buze, urmat de un balsam hidratant.

Buzele crăpate reprezintă o problemă cu care se confruntă multe femei. Însă, dacă folosești cu regularitate un scrub de buze, celulele moarte vor fi exfoliate iar buzele tale vor fi mereu catifelate. Ideal ar fi să folosești un produs ușor abraziv, care să exfolieze buzele, dar totodată foarte hidratant, pentru ca pielea sensibilă să fie hrănită corespunzător.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Rețete de scrub de buze preparat acasă

Iată câteva idei de scruburi naturale pe care le poți face acasă din ingrediente simple. Încearcă unul dintre ele și vezi cum reacționează pielea buzelor, iar dacă nu ți se pare eficient după câteva zile, poți testa altul.

Scrub pe bază de ulei de cocos

Pentru a prepara acest scrub de buze ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • ½ lingură de ulei de cocos
  • 1 ½ lingură de zahăr
  • ¼ linguriță de esență de vanilie
  • recipient care se închide ermetic

Pune toate ingredientele într-un bol mic și amestecă-le cu ajutorul unei lingurițe. După ce s-au amestecat bine toate, depozitează amestecul într-un recipient cu capac. Folosește scrubul dimineața sau seara, masând buzele cu mișcări delicate, circulare. Clătește apoi buzele cu apă călduță și aplică un strat de balsam hidratant. Cantitatea de scrub este suficientă pentru 3-4 aplicări.

Scrub cu miere și glicerină vegetală

Pentru prepararea acestui scrub de buze extrem de hidratant ai nevoie de:

  • 1 parte de miere
  • 1 parte de glicerină vegetală
  • 1 parte de zahăr
  • 1 parte de ulei (poate fi de jojoba, de argan, de migdale sau de măsline)

Amestecă toate ingredientele într-un recipient cu capac. Aplică o cantitate mică de scrub pe buze și masează folosind mișcări delicate, preț de cel puțin 1 minut. Dacă timpul îți permite, lasă apoi scrubul pe buze încă 2 minute. Îndepărtează la final scrubul cu ajutorul unei dischete demachiante înmuiate în apă și bucură-te de buze catifelate și hidratate.

Scrub cu scorțișoară și zahăr brun

Acest scrub nu numai că îți catifelează buzele, însă le oferă și volum. Pentru a-l prepara ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 2 linguri de zahăr brun
  • ½ lingură de ulei de măsline
  • ½ lingură de miere naturală
  • ½ lingură de scorțișoară

Amestecă ingredientele și aplică apoi scrubul pe buze, folosindu-ți degetele. Masează delicat timp de 1 minut, iar celulele moarte vor fi îndepărtate cu ușurință. Clătește buzele cu apă călduță.

Scrub pe bază de ulei de migdale și mentă

Ingredientele de care ai nevoie pentru a prepara acest scrub de buze sunt:

  • 1 linguriță de miere
  • 1 linguriță de ulei de migdale
  • 1 picătură de ulei esențial de mentă
  • ½ linguriță de zahăr brun

Combină toate aceste ingrediente, pune-le într-un recipient cu capac și depozitează scrub-ul în frigider. Folosește amestecul după ce se răcește.

Scrub pe bază de cafea și cacao

Pentru a prepara un scrub de buze pe bază de cafea, cacao și ulei esențial de mentă ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 2 linguri de zahăr
  • 1 lingură de ulei de ricin
  • ½ linguriță de cacao
  • ½ linguriță de cafea măcinată
  • 3 picături de ulei esențial de mentă

Amestecă toate ingredientele și pune pasta obținută într-un recipient cu capac. Folosește scrub-ul cel puțin o dată pe zi și rezultatele se vor vedea încă de la prima utilizare. Îndepărtează scrubul cu ajutorul unui șervețel uscat, apoi hidratează buzele cu un balsam.

Sfaturi pentru îngrijirea buzelor

Pentru a păstra sănătatea și frumusețea buzelor, aceștia sunt câțiva pași importanți:

Exfoliază

Pielea uscată, moartă de pe buze se îndepărtează fie cu un scrub, așa cum am discutat mai sus, fie prin perierea buzelor cu periuța de dinți umedă, prin apăsare ușoară. Deoarece această periere poate sensibiliza buzele, nu o practica chiar înainte de a ieși din casă.

Hidratează

Spre deosebire de restul pielii, buzele au tendința de a se usca și de a se crăpa ușor, deoarece nu conțin glande sebacee. Bea, deci, suficientă apă pentru a preveni uscarea buzelor și evită să-ți lingi buzele, mai ales când ieși în frig.

Protejează

Buzele reprezintă un loc comun pentru apariția cancerului de piele, așa că este important ca, atunci când ieși din casă, fie că este însorit sau înnorat, să aplici un balsam sau un ruj cu factor de protecție solară. Dacă stai mai mult afară, produsul trebuie reaplicat la fiecare două ore, mai ales dacă ai mâncat sau băut ceva. 

Atenție la produsele de îngrijire și machiaj

Caută balsamuri și rujuri cu cât mai puține chimicale – ideal ar fi ca măcar pentru zona buzelor să folosești cosmetice organice, fără ingrediente nocive.

Ce ingrediente e bine să conțină un balsam de buze?

Există o varietate de ingrediente folosite în balsamurile de buze; dar, pentru a avea parte de o îngrijire cât mai bună pentru pielea buzelor, caută ca în balsamul pe care ți-l iei să existe unul dintre următoarele: 

Ulei de ricin

Uleiul de ricin pătrunde în piele mai bine decât alte uleiuri vegetale, și are acordul dermatologilor ca ingredient care ajută la calmarea buzelor crăpate, potrivit Academiei Americane de Dermatologie (AAD). 

Miere

Mierea este considerată un umectant, ceea ce înseamnă că atrage umezeala. Ca ingredient pentru balsamul de buze, mierea poate ajuta la exfolierea buzelor și la menținerea pielii hidratată și sănătoasă.

Lanolină

Lanolina este un tip de ceară secretată de animalele care au lână, cum ar fi oile. Poate calma buzele iritate, deoarece ajută la sigilarea umidității. Deși lanolina are calități hidratante, se estimează că 1,2% până la 6,9% din populația generală este alergică la această substanță. Dacă folosești un balsam cu lanolină și te alegi cu o erupție cutanată, roșeață sau arsură, oprește utilizarea produsului.

Unt de shea și unt de cacao

Untul de Shea și cel de cacao sunt ambele tipuri naturale de grăsimi care provin din arborele de shea și, respectiv, din boabele de cacao. Aceste unturi ajută buzele să păstreze umiditatea și contribuie la vindecarea buzelor crăpate. 

Tocoferol (vitamina E)

Vitamina E este un antioxidant care a fost folosit în produsele cosmetice de cel puțin 50 de ani. Antioxidanții sunt substanțe care ajută la prevenirea sau întârzierea deteriorării celulelor și sunt benefice pentru îngrijirea pielii. 

Oxid de zinc și dioxid de titan

La fel ca pielea din restul zonelor, și cea de pe buze este sensibilă la soare, iar o expunere prea lungă la soare puternic poate cauza crăparea. Oxidul de zinc și dioxidul de titan sunt frecvent întâlnite în cremele de protecție solară atât pentru piele, cât și pentru buze, deoarece ajută la blocarea razelor UV. 

Acestea contribuie și la prevenirea anumitor pre-cancere ale buzei, cum ar fi cheilita actinică, și a cancerelor de piele, cum ar fi carcinomul cu celule scuamoase. Deoarece razele UV pot declanșa, de asemenea, un episod de herpes labial la persoanele care sunt predispuse la acestea, utilizarea unui balsam de buze cu protecție solară va ajuta la prevenirea episoadelor acute. Se recomandă aplicarea unui balsam de buze cu un SPF de 30 sau mai mare înainte de a ieși din casă.

Ce ingrediente să eviți într-un balasam de buze?

Așa cum există ingrediente benefice pe care să le cauți într-un balsam de buze, la fel există și unele pe care e bine să le eviți.

Parabenii

Metilparabenul, butilparabenul, propilparabenul, butilparabenul, izobutilparabenul (practic orice ingredient care se termină în -paraben), sunt potențiali perturbatori endocrini având în vedere capacitatea lor de a imita estrogenul, ceea ce poate duce la creștere a riscului de cancer de sân. De asemenea, pot duce la dezvoltarea melanomului malign - o formă de cancer de piele.

Petrolatum

Petrolatum este fabricat din rafinarea petrolului, iar procesul de rafinare implică produse toxice, dure, care pot contamina produsul în timpul producției. Acest lucru îl face un perturbator endocrin legat de cancerul de sân. O altă îngrijorare este că această substanță stimulează absorbția altor ingrediente toxice. 

Hidroxianisol butilat (BHA) și hidroxitoluen butilat (BHT)

Utilizați în general pe post de conservanți în balsamurile de buze, compușii butilați au fost corelați cu probleme de sănătate, cum ar fi cancerul și tulburările endocrine.

Fenol/mentol, alcool

Balsamurile de buze sunt menite să hidrateze și să hrănească, însă ingrediente precum fenolul și mentolul (utilizate inițial în exfoliantele de buze, unde își aveau rostul) îți usucă pielea și pot să o irite, îndepărtând straturile exterioare și expunând buzele direct la factorii de mediu.  

Parfum și arome

Producătorii au voie să includă orice ingredient sub denumirea de „parfum” sau „aromă” pentru a proteja secretele comerciale. Însă, sub aceste denumiri se ascund de obicei ingrediente numite ftalați; aceștia sunt perturbatori hormonali puternici corelați cu probleme de fertilitate, precum și de agravarea afecțiunilor de alergie și astm.

Balsam cu factor de protecție solară chimic

Cum spuneam, este indicat să folosești un balsam de buze cu factor de protecție solară, însă atenție ce ingrediente conține. Dacă pe etichetă găsești oxibenzonă, e bine să știi că aceasta este un perturbator endocrin asociat frecvent cu endometrioza la femei.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Stylecraze - Top 18 DIY Homemade Lip Scrub Recipes
https://www.stylecraze.com/articles/diy-lip-scrub/
MDPI - Paraben Compounds—Part I: An Overview of Their Characteristics, Detection, and Impacts
https://www.mdpi.com/2076-3417/11/5/2307
Studiul „Paraben Compounds - Part I: An Overview of Their Characteristics, Detection, and Impacts”, apărut în Appl. Sci. 2021, 11(5), 2307; https://doi.org/10.3390/app11052307, autori: João Lincho et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0