Scaderea ponderala si cancerul: cand ne indica pierderea in greutate un diagnostic de cancer?

Pierderea in greutate este un simptom frecvent intalnit la pacientii diagnosticati cu cancer. Nu de putine ori este principalul semn distinctiv de boala oncologica. In principiu, mai mult de 40 % dintre pacienti sesizeaza o scadere inexplicabila in greutate inainte de diagnosticul de cancer si mai mult de 80% dintre pacientii cu cancer avansat sau metastatic prezinta o scadere ponderala semnificativa sau chiar casexie. Casexia inseamna scadere ponderala extrema care asociaza in plus topirea maselor musculare.

Pierdere in greutate poate fi total asimptomatica sau, din contra, poate asocia o serie intreaga de simptome printre care:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

- oboseala

- slabiciune

- pierderea energiei

- incapacitatea de a efectua activitatile cotidiene

In general, pacientii casectici fac fata cu dificultate atat activitatilor obisnuite de zi cu zi cat si tratamentelor oncologice administrate. Nu de putine ori, efectele secundare, inerente multor dintre tratamentele oncologice( chimioterapie, radioterapie, imunoterapie, terapie target, etc)sunt mult mai greu receptate de catre un organism destabilizat semnificativ asa cum este situatia pacientilor cu scadere ponderala si cu atat mai mult in cazul pacientilor casectici.

Cauzele pierderii ponderale

La inceput, pacientii oncologici isi pierd pofta de mancare. Pierderea poftei de mancare este secundara fie evolutiei cancerului, fie consecutiva terapiilor oncologice.

Frecvent, pacientii diagnosticati cu cancer prezinta modificari ale sistemului imun precum si tulburari de metabolism. De asemenea greata si varsaturile secundare bolii sau terapiilor oncologice, constipatia, ulceratiile la nivelul cavitatii bucale(mucozita), dificultatile de masticatie sau dificultatile de a inghiti, precum si pierderea gustului, durerea sau depresia sunt tot atatea cauze posibile pentru scaderea ponderala cu elementul extrem -casexia neoplazica. De foarte multe ori, se asociaza mai multe cauze in acelasi timp.

Managementul scaderii ponderale

Procedurile terapeutice de ameliorare a scaderii ponderale se regasesc in cadrul tratamentelor paleative si reprezinta o parte importanta in managementul cancerului si a efectelor secundare ale acestuia. Tratamentul suportiv sau paleativ vine in intampinarea nevoilor fizice, emotionale sau sociale ale pacientilor oncologici.

In general, mentinerea unui nivel constant al statusului ponderal reprezinta un deziderat pentru identificarea si sustinerea starii de confort si de bine. Acest lucru se poate obtine prin :

- cresterea cantitatii de hrana, si accentuarea principiilor alimentare bogate caloric

- administrarea de mese mai mici cantitativ si mai sarace proteic in zilele premergatoare, in ziua de tratament si in zilele imediat urmatoare celor de tratament oncologic. Dietele hiperproteice pot accentua sau intretine greata si voma

- tinerea unui jurnal al hranei cu insemnarea tipului de aliment, a cantitatii, a momentului alimentatiei precum si simptomatologia asociata ingestiei diverselor tipuri de alimente. Este important ca pacientul sa informeze medicul curant sau specialistul in ingrijiri paleative daca apare greata, cand apare aceasta, daca are legatura cu aportul alimentar in general sau cu un anumite alimente, daca sunt modificari ale gustului in sensul pierderii sau a pevertirii acestuia, etc

- consultarea obligatorie a unui dietetician sau nutritionist cu expertiza in nutritia pacientilor oncologici.

Nu de putine ori, in afara sfaturilor legate de dieta, medicul oncolog recomanda tratamente specifice care stimuleaza apetitul si cresterea ponderala. In general se recomanda un progesteron(Medroxiprogesteron acetate- Megesin) care poate creste apetitul, amelioreaza pierderea poderala si confera o stare generala de bine.

Medicamentele steroidiene (derivatii de cortizon), folositi pe intervale scurte de timp, pot creste apetitul si amelioreaza starea generala. Nu de putine ori, cortizonul amelioreaza greata, starea de slabiciune generala sau durerea, fiind un medicament frecvent asociat in profilaxia primara sau secundara a gretii si a vomei sau in terapia casexiei sau a durerii.

Adjuvantele digestive de genul Metoclopramidului, administrat inainte de masa, a enzimelor pancreatice sau a unor derivate de cannabis pot stimula apetitul si ameliora digestia.

Alimentatia pe gastrostoma(administrare de alimente direct in stomac pe sonda de alimentare) este o procedura standard de alimentatie la pacientii cu afectiuni oncologice ale regiunii ORL, esofag, stomac superior, etc. Pe aceasta cale se administreaza direct in stomac principii alimentare proteice, de consistenta lichida sau semilichida.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In anumite situatii se recurge la nutritie parenterala(endovenoasa). Aceasta consta in administrarea de scurta durata, perfuzabil, de complexe de aminoacizi sau lipide. Acest tip de alimentatie nu poate suplini insa nutritia enterala.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0