Totul despre progesteron: rol, valori, complicatii

1. Progesteron – informații generale

● Ce este progesteronul

● Tipuri de progesteron

● Progesteron analiză

● Progesteron valori normale

● Produse farmaceutice pe bază de progesteron

● Rolul și funcțiile progesteronului în organism

● Factori care influentează producția de progesteron

● Progesteron mărit

● Progesteron scăzut

2. Efectele produselor farmaceutice pe bază de progesteron

● Beneficiile terapiei pe bază de progesteron

● Progesteron reacții adverse

● Cum se administrează tratamentele pe bază de progesteron

3. Remedii și produse cu acțiune similară progesteronului

Progesteron – informații generale

Progesteronul este un hormon secretat de sistemul reproducător feminin, care funcționează în principal pentru a regla starea mucoasei care căptușește în interior uterul (numită endometru).

Ce este progesteronul

Progesteronul este un hormon care este produs în mod natural de organism, atât în cazul femeilor, cât și în cazul bărbaților. Specialiștii spun că bărbații și femeile au aproape aceleași niveluri de progesteron care se mențin pe parcursul vieții. Singurul moment în care nivelul progesteronului diferă este în faza luteală a ciclului menstrual al femeii și în timpul sarcinii. Progesteronul este un hormon produs de către ovare, placentă și glandele suprarenale.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Este important să reținem că termenul "progestin" este folosit pentru a descrie progesteronul și hormonii steroidieni sintetici cu proprietăți asemănătoare celor ale progesteronului. În ovare, locul unde are loc producția de progesteron se numește corpul luteal (acesta este o structură care se dezvoltă în ovare și care produce hormonul progesteron).

Placenta produce și ea progesteron, în perioada sarcinii. În organismul femeii, există mai mulți hormoni care îndeplinesc roluri importante. Pe lângă estrogen, progesteronul are și el un rol esențial. Așa cum știi, ovarele, glandele suprarenale și placenta produc progesteron. Nivelul progesteronului crește în timpul ovulației și atinge un vârf (valori mari) în timpul sarcinii.

De ce sunt necesare injecții cu progesteron în sarcină, la unele femei

Injecțiile cu progesteron sunt adeseori prescrise în cazul acelor femei însărcinate care au avut un avort spontan sau care au avut multiple pierderi de sarcină. Chiar dacă progesteronul îndeplinește numeroase funcții importante în timpul sarcinii (ajută la întărirea pereților uterului, crește țesutul mamar, asigură că producția de lapte a organismului femeii nu începe până când nu se naște bebelușul), nu toți experții sunt de acord că injecțiile cu acest hormon sunt eficiente.

În cazul unor femei însărcinate, medicul poate decide prescrierea unor injecții cu progesteron. În unele cazuri, hormonul poate să ajute femeia să nu piardă sarcina. Totodată, tratamentele cu progesteron injectabil sunt folosite și în cazul femeilor care au risc mare de a naște înainte de termen.

Progesteronul la bărbați

Progesteronul este cunoscut mai ales pentru că este unul dintre hormonii importanți feminini, însă și bărbații au nevoie de el pentru a produce testosteron. Glandele suprarenale și testiculele, în cazul bărbaților, sunt cele care produc progesteron. La bărbați, nivelul progesteronului este similar cu cel al femeilor în faza foliculară a ciclului menstrual, când foliculul de pe un ovar se pregătește să elibereze un ovul.

Când în organismul unui bărbat nivelul progesteronului scade extrem de mult, pot să apară simptome ce indică această carență, cum ar fi:
• libidou scăzut
• căderea părului
• creșterea în greutate
• oboseală
• depresie
• ginecomastie (dezvoltarea glandele mamare la bărbați)
• disfuncții erectile
• impotență
• scăderea densității minerale osoase
• scăderea masei musculare.

Pe măsură ce bărbatul înaintează în vârstă, producția de testosteron intră în declin, nivelul de estrogen crește, iar concentrația de progesteron scade dramatic. Așadar, progesteronul este un hormon important nu doar în cazul femeilor și gravidelor, ci și pentru bărbați.

Progesteronul la menopauză

Este important să reținem că atât bărbații, copiii, cât și femeile postmenopauzale au niveluri mai scăzute de progesteron decât cele ale femeilor aflate la o vârstă fertilă. Desigur, ceea ce este considerat un nivel "normal" al acestui hormon depinde de mai mulți factori, cum ar fi vârsta și sexul persoanei. Ovarele care nu funcționează la parametri normali pot cauza o producție mult prea scăzută de progesteron, iar în timpul menopauzei, așa cum bine știm, este absolut natural ca nivelul de estrogen și de progesteron să scadă.

Este important ca femeile aflate la menopauza sa stie ca simptomele pot fi ameliorate cu terapia potrivita. De exemplu, pentru simptomele severe ale menopauzei, medicul poate prescrie o terapie hormonala, care implica, de regula, o combinatie de hormoni (estrogen si progesteron). De ce este important ca acesti hormoni sa fie luati impreuna? Pentru ca femeile care administreaza estrogen fara progesteron au un risc crescut de a dezvolta cancer endometrial.

Totuși, o meta-analiză la nivel mondial a constatat că femeile care au apelat la terapia hormonală în timpul menopauzei au un risc crescut de cancer de sân, dar erau disponibile puține informații despre efectele diferitelor tipuri de terapii sau despre efectele pe termen lung, precum și despre riscurile după încetarea utilizării acestui tratament 1.

De atunci, multe informații noi au devenit disponibile, inclusiv rezultate din studiile randomizate, care arată în general riscuri mai mari de cancer de sân cu preparatele care conțin atât estrogen, cât și progesteron decât cu preparatele care conțin doar estrogen. Totuși, informațiile publicate privind efectele pe termen lung ale utilizării anterioare au rămas limitate.

Organismele de reglementare din Europa și SUA recomandă ca terapiile hormonale să fie utilizate pentru o scurtă perioadă de timp.

Progesteronul și ciclul menstrual

Experții explică faptul că progesteronul ajută la stabilizarea ciclurilor menstruale și pregătește corpul femeii pentru o sarcină. Când o femeie are un nivel scăzut de progesteron, acest hormon poate duce la menstruații neregulate, la dificultatea de a concepe un bebeluș și la un risc mai mare de complicații în timpul sarcinii. La jumătatea ciclului menstrual al femeii, se observă o creștere a nivelului unui alt hormon (numit hormonul luteinizant sau LH), care duce la ovulație - eliberarea unui ovul din unul dintre cele două ovare.

Odată ce ovulul este eliberat, corpul luteal se formează și începe să producă hormonul progesteron. Dacă însă ovulul nu este fecundat (deci femeia nu rămâne însărcinată), corpul luteal se distruge, ducând la o scădere a valorii progesteronului. Această scădere determina distrugerea endometrului îngroșat, cauzând începutul unei menstruații.

Tipuri de progesteron

În esență, progesteronul poate fi natural ori sintetic.

Progesteron natural

Progesteronul natural este un hormon endogen, care este produs de organismul uman, hormon implicat în ciclul menstrual, sarcină și embriogeneză.

Progesteron sintetic

Progesteronul se găsește în mod natural în organismul femeii, al bărbatului și al copiilor, cât și al femeilor la menopauză, însă el poate fi produs și în laborator de oamenii de știință. Hormonii steroidieni sintetici cu proprietăți asemănătoare celor pe care le are progesteronul se numesc progestin. Acest progestin sau progesteron sintetic este disponibil sub formă de capsule, se găsește în geluri cu administrare vaginală, în dispozitive intrauterine și sub formă injectabilă etc.

Progesteronul sintetic este folosit ca tratament pentru: împiedicarea unei sarcini nedorite, ca terapie de substituție hormonală, pentru dereglările ciclului menstrual, sângerările uterine anormale, pentru amenoree (absența menstruației), endometrioză, hiperplazia endometrială etc.

Progesteron analiză

Testul de sânge pentru determinarea progesteronului îl poate ajuta pe medic să determine dacă valorile acestui hormon sunt prea scăzute. Este vorba de un simplu test de sânge, de o analiză simplă, care nu necesită vreo pregătire specială în prealabil. Analiza de sânge care determină ce valoare are progesteronul poate fi indicată în mai multe situații, pentru că rezultatele acestui test pot să arate de ce o pacientă nu reușește să rămână însărcinată, de exemplu.

Există, așadar, numeroase motive pentru care medicul poate recomanda efectuarea unui test de sânge pentru a determina nivelul de progesteron, cum ar fi:

• pentru a se determina dacă pacienta a ovulat
• pentru a se evalua cauzele nedescoperite ale infertilității
• pentru a se determina dacă pacienta a avut avort spontan (a pierdut sarcina) sau a avut o sarcină ectopică (extrauterină)
• pentru a evalua pacientele cu o sarcină cu risc crescut sau pe cele care iau progesteron în timpul sarcinii
• pentru a afla cauzele sângerărilor uterine anormale
• pentru a diagnostica o afecțiune sau o tulburare a glandelor suprarenale.

Pe scurt, iată de ce se face analiza pentru aflarea valorilor progesteronului: pentru a ajuta medicul să determine cauza infertilității, pentru a urmări și monitoriza ovulația, pentru a-l ajuta pe medic să diagnosticheze o sarcină extrauterină sau o sarcină cu anomalii, pentru a monitoriza starea unei sarcini, pentru a monitoriza terapia de substituție a progesteronului ori pentru a-l ajuta pe medic să pună diagnosticul în cazul în care pacienta are sângerări uterine anormale.

Când (în ce momente) este indicat să se facă analiza pentru progesteron

Acest test de sânge, care nu necesită o pregătire specială a pacientei, se face:
• în anumite momente din timpul ciclului menstrual al unei femei, pentru a determina dacă sau când femeia ovulează (când se eliberează un ovul din ovar);
• la începutul sarcinii, când simptomele sugerează că ar fi o sarcină extrauterină sau o sarcină care are probleme;
• pe parcursul unei sarcini cu risc mare, pentru a ajuta medicul să determine starea placentei și starea de sănătate a fătului;
• periodic, atunci când o persoană urmează o terapie de substituție hormonală cu progesteron;
• când o femeie are sângerări uterine anormale.

Progesteron valori normale și anormale

Așa cum știi deja, valoarea progesteronului se măsoară prin intermediul unui test de sânge, efectuat pe o mostră de sânge din vena pacientei. Este important ca pacienta să își amintească, așadar, că nivelul progesteronului poate să fluctueze pe parcursul ciclului menstrual, așa că valorile acestui hormon pot să difere pe parcursul lunii. Valorile progesteronului sunt măsurate în nanograme pe mililitru de sânge.

Mai jos sunt enumerate valorile normale ale progesteronului pentru o femeie adultă, în diferite momente ale ciclului menstrual și ale sarcinii: 
• Înainte de ovulație: valoarea progesteronului este mai mică de 0,89 ng/ml
• La ovulație, valoarea progesteronului este mai mare sau egală cu 12 ng/ml
• După ovulație, valoarea progesteronului este cuprinsă între 1,8 și 24 ng/ml
• În primul trimestru de sarcină: valoarea progesteronului este cuprinsă între 11 și 44 ng/ml
• În al doilea trimestru de sarcină: valoarea progesteronului este cuprinsă între 25 și 83 ng/ml
• În al treilea trimestru de sarcină: valoarea progesteronului este cuprinsă între 58 și 214 ng/ml..

La bărbați, progesteronul se găsește în cantități mult mai mici și nu se testează, de regulă, nivelul acestui hormon, decât în situația în care medicul suspectează că pacientul ar avea o disfuncție la glandele suprarenale. Valorile normale ale progesteronului sunt mai mici de 0,20 ng/ml.

Este bine să reții că rezultatele analizei de sânge pentru determinarea progesteronului pot varia în funcție de laboratorul unde s-a efectuat testul, iar medicul tău este cel mai în măsură să îți interpreteze rezultatele analizei.

Care sunt valorile considerate "normale" pentru analiza progesteronului

În general, rezultatele ce arată valoarea normală a progesteronului seric intră în următoarele categorii:

• bărbați, femeile postmenopauzale și femeile aflate la începutul ciclului menstrual: 1 ng/ml sau sub această valoare;
• femeile care se află la jumătatea ciclului menstrual: între 5 și 20 ng/ml;
• femeile însărcinate în primul trimestru: între 11,2 și 90 ng/ml;
• femeile însărcinate în al doilea trimestru: între 25,6 și 89,4 ng/ml;
• femeile însărcinate în al treilea trimestru: 48,4 și 42,5 ng/ml.

Ce pot să indice rezultatele anormale ale analizei progesteronului

Rezultatele acestui test de sânge sunt considerate anormale dacă se află în afara valorilor de referință, adică dacă sunt valori mai mari sau mai mici decât cele normale. În unele cazuri, un singur rezultat anormal al testului de sânge reflectă de fapt fluctuațiile normale ale valorilor progesteronului. Desigur, nivelul progesteronului poate varia mult, chiar și în decursul unei zile. Medicul va ști cel mai bine să interpreteze rezultatele, el va ști că un nivel anormal de mare sau anormal de mic al progesteronului poate fi un semn al unei probleme de sănătate ce nu a fost încă descoperită.

Pe de o parte, pe lângă sarcină, valorile mari ale progesteronului pot fi cauzate de: cancerul ovarian, cancerul glandei suprarenale, hiperplazia congenitală a glandelor suprarenale (este un grup de afecțiuni ale glandelor suprarenale). Pe de altă parte, valorile prea mici ale progesteronului pot fi cauzate de: lipsa menstruațiilor, de faptul că organismul nu are ovulație, de sarcina extrauterină, avortul spontan, decesul fătului.

Produse farmaceutice pe bază de progesteron

Opțiunile de tratament pentru a suplimenta cu progesteron o carență ce există în organismul femeii sunt multiple, începând de la: creme, geluri și până la ovule / supozitoare intravaginale, pilule, injecții etc. Așadar, în funcție de caz și de diagnostic, medicul poate prescrie:
• creme și geluri cu progesteron, care pot avea administrare topică (se aplică local) sau administrare intravaginală;
• supozitoare (ovule) intravaginale, care sunt folosite pentru a trata nivelul scăzut al progesteronului, care duce la apariția unor probleme de fertilitate;
• medicamente cu administrare orală, care au o anumită concentrație de progesteron; printre acestea se află și unele contraceptive orale, care conțin progesteron sintetic, în combinație cu estrogenul sintetic.

Terapia hormonală (fie doar estrogen, fie o combinație de estrogen și progesteron) poate să ajute la ameliorarea unor simptome, ca de exemplu: bufeurile, transpirațiile din timpul nopții și uscăciunea vaginală. În cazul anumitor femei, progesteronul prescris de medic poate să amelioreze starea de spirit (dispoziția). Progesteronul administrat oral poate avea un efect calmant, iar pacientele observă că adorm mai ușor.

Rolul și functiile progesteronului în organism

Progesteronul îndeplinește numeroase funcții și roluri în organismul femeilor:

• Acest hormon pregătește endometrul pentru o potențială sarcină, după ovulație. El face ca endometrul să se îngroașe pentru a accepta ovulul fecundat.
• În același timp, progesteronul împiedică / stă în calea contracțiilor musculare în interiorul uterului, astfel încât acestea să nu determine corpul să respingă un ovul. Cât timp organismul produce concentrații mari de progesteron, femeia nu va ovula.

• Dacă femeia, însă, nu rămâne însărcinată, corpul luteal se distruge, iar astfel scade nivelul de progesteron din organism. Această schimbare declanșează menstruația.

• Dacă, însă, are loc concepția, progesteronul continuă să stimuleze organismul, pentru a asigura crearea vaselor de sânge din endometru, care vor hrăni bebelușul care se dezvoltă în uter. Hormonul acesta, totodată, pregătește și mai mult aceste țesuturi ale uterului, astfel încât să poată accepta ovulul fecundat.

• Odată ce placenta se dezvoltă, ea începe să secrete progesteron, susținând corpul luteal. Acest lucru face ca valorile progesteronului să rămână ridicate pe durata sarcinii, astfel încât organismul să nu producă mai multe ovule.

• Totodată, progesteronul ajută la pregătirea glandelor mamare, astfel încât acestea să producă la momentul potrivit laptele pentru bebeluș.

Progesteronul circulă în sânge până la țesuturi, acolo unde se află receptorii acestuia. El se atașează de receptori, pentru a produce astfel anumite acțiuni în organismul femeii. Estrogenul și progesteronul sunt hormonii responsabili pentru eliberarea unui ovul din ovare, în timpul ovulației. Urmează apoi anumiți pași îndepliniți de progesteron:

• Progesteronul pregătește țesutul care căptușește uterul, pentru a permite implantarea ovulului fecundat.
• Acest hormon menține starea endometrului pe toată durata sarcinii.
• Împiedică eliberarea ulterioară a altui ovul, până când sarcina s-a încheiat.
• Împiedică fecundarea a mai mult de un ovul, deși ocazional, este posibil că ovarele să elibereze mai mult de un ovul.
• Stopează contracțiile musculare în trompele uterine, odată ce ovulul a fost transportat.
• Îndeplinește un rol important în dezvoltarea fătului în timpul sarcinii.
• Stimulează țesutul mamar să încurajeze lactația și determină glandele să fie pregătite la momentul optim pentru a produce lapte.
• Întărește mușchii planșeului pelvian, pentru a fi pregătiți pentru travaliu.
 

Factori care influențează producția de progesteron

Valorile progesteronului sunt relativ scăzute înainte de ovulație și, de regulă, nivelul acestui hormon crește atunci când un ovul este eliberat din ovar. Valorile progesteronului cresc pe o perioadă de câteva zile și fie continuă să crească dacă s-a obținut o sarcină, fie vor scădea, pentru a iniția menstruația.

Dacă nivelul progesteronului nu crește și nu scade lunar, acest lucru ar putea indica faptul că există o problemă în ce privește ovulația, menstruația sau ambele ori poate fi o cauză a infertilității.

Factori care duc la creșterea nivelului de progesteron

Printre factorii sau motivele care pot duce la o creștere a nivelului de progesteron se află și:

• chisturile ovariene
• sarcinile care nu sunt viabile
• o formă rară de cancer ovarian
• supraproducția de progesteron din glandele suprarenale
• cancerul glandelor suprarenale
• hiperplazia congenitală a glandelor suprarenale.

Factori care reduc producția de progesteron

Producția sau cantitatea de progesteron poate să scadă din cauza mai multor factori, cum ar fi:

• toxemia de sarcină sau preeclampsia (în stadii avansate ale sarcinii)
• funcția ovariană este redusă
• amenoreea
• sarcina ectopică
• pierderea sarcinii (avortul spontan).

Progesteron mărit: ce efecte are în organism

În cazul în care vă întrebați ce efecte are o producție prea mare de progesteron, este important să știți că nivelurile mari ale acestui hormon, de regulă, nu determină niciun fel de efecte negative pentru starea de sănătate. Așadar, faptul că ai o valoare mare a progesteronului nu va cauza vreun efect negativ asupra sănătății tale.

Reține că progesteronul atinge valori foarte mari în mod natural, în timpul sarcinii. De fapt, progesteronul este prezent în contraceptivele orale deoarece el poate "păcăli" organismul femeii și îl poate convinge să nu ovuleze.

Chiar și așa, progesteronul mărit în cazul unei persoane care nu este însărcinată ar putea fi un semn că există o problemă de sănătate ori o tulburare ce nu a fost încă diagnosticata, cum ar fi:
• chisturile ovariene
• hiperplazia congenitală a glandelor suprarenale
• cancerul ovarian
• cancerul glandei suprarenale.

Progesteron scăzut: cum se manifestă lipsa de progesteron

Când valoarea progesteronului este prea scăzută, este posibil ca organismul femeii să nu poată fi capabil să susțină procesele complexe care au loc în timpul menstruației și sarcinii.

Semnele ce indică lipsa de progesteron, adică o cantitate prea mică de hormoni pot fi:

• menstruațiile anormale
• menstruațiile absente ori menstruațiile ce întârzie
• pierderea sarcinii
• infertilitate
• spotting (sângerări ușoare) sau crampe în timpul sarcinii.

Procesul natural de îmbătrânire face ca nivelul hormonilor, inclusiv valorile progesteronului, să intre în declin, adică să scadă. Aceasta scădere a producției de progesteron poate duce la ovulație neregulată și la menstruații neregulate.

Efectele produselor farmaceutice pe bază de progesteron

Progesteronul este un hormon ovarian esențial pentru multe funcții din corpul femeii. Însă în anumite situații, organismul nu produce o cantitate suficientă de progesteron, așa că medicul specialist poate decide să prescrie o formă sintetică a acestuia (numită progestin).

Așadar, progesteronul sintetic este prescris în mod frecvent pentru contracepție ori în cazul terapiei de substituție hormonală în perioada postmenopauzala, iar în aceste situații, progestinul este combinat cu estrogenul, fiind un mijloc de a bloca îngroșarea endometrului.

Produsele farmaceutice pe baza de progesteron pot avea, însă, efecte neplăcute la unele paciente, așa că este important să ai în vedere și reacțiile care pot să apară în urma administrării acestui hormon.

Beneficiile terapiei hormonale pe bază de progesteron

La anumite paciente, terapia hormonala este prescrisa de medic și tot acesta va decide dacă este nevoie de progesteron ori de varianta lui sintetică, în combinație cu estrogenul. Când ovarele pacientei nu mai produc cantități suficiente din acești hormoni, estrogen și progesteron, așa cum se întâmplă la menopauză, terapia hormonală poate fi administrată, pentru a oferi organismului concentrațiile adecvate de estrogen și progesteron.

Progesteronul este folosit în combinație cu estrogenul, de exemplu, la femeile cărora nu le-a fost îndepărtat chirurgical uterul. La aceste paciente, estrogenul (dacă este luat fără progesteron) crește riscul acelei paciente de a dezvolta cancer endometrial. Estrogenul este cel care poate cauza o dezvoltare în exces a celulelor din uter, iar din aceasta cauză, el poate duce la cancer, atrag atenția specialiștii.

Progesteronul reduce riscul de cancer uterin (numit și endometrial), făcând acest țesut - endometrul - cât mai subțire. Femeile cărora li se administrează progesteron pot avea sângerări lunare sau pot să nu aibă deloc sângerări menstruale, în funcție de modul în care este administrată terapia hormonală. Specialiștii americani spun că femeile care au suferit o histerectomie (îndepărtarea chirurgicală a uterului), de regulă, nu au nevoie de terapie cu progesteron.

Progesteron reacții adverse

Așa cum știi, progesteronul poate fi produs și în laborator, obținându-se o formă sintetică numită de experți progestin. Hormonii aceștia sintetici sunt disponibili sub formă de capsule, geluri cu administrare intravaginala, implanturi, se găsesc în unele dispozitive intrauterine (sterilete) și sub formă de injecții.

Pe lângă faptul că progesteronul sintetic poate fi folosit în anumite metode contraceptive (cum ar fi anticoncepționalele), acest hormon se folosește și pentru a trata:
• cancerul uterin, cancerul mamar sau cancerul renal
• modificările apărute în ce privește creșterea părului
• modificările apărute în ce privește dorința sexuală (libidoul)
• ca terapie hormonală anticancer
• durerea de sâni
• pentru a preveni nașterea prematură
• acneea
• ca tratament pentru infertilitate
• producția laptelui matern.

Însă progesteronul sintetic are și unele reacții adverse ori efecte mai puțin plăcute, iar printre acestea se află:
• durerile de cap
• sensibilitatea sânilor sau durerea de sâni
• stomacul deranjat, vărsături, diaree și constipație
• schimbări legate de pofta de mâncare
• creșterea în greutate
• retenția de lichide
• oboseală
• dureri musculare, articulare sau ale oaselor
• schimbări de dispoziție și irascibilitate
• îngrijorare excesivă
• rinoree, strănut și tuse
• scurgeri ori secreții vaginale
• probleme în timpul urinării.
 

Cui îi este contraindicat progesteronul sintetic

Forma sintetică de progesteron nu este indicată în cazul pacientelor care au un istoric medical ce include următoarele afecțiuni (cu excepția situației în care medicul recomandă ca pacienta să utilizeze forma sintetică de progesteron pentru a trata boala respectivă):
• tumorile hepatice
• cancerul genital
• cancerul mamar
• o boală arterială gravă
• sângerări vaginale nediagnosticate
• porfiria acută
• icterul idiopatic
• pruritul sever ce apare în timpul sarcinii.
 

Cum se administrează tratamentele pe bază de progesteron

Progesteronul produs în laborator este un hormon folosit în numeroase tipuri de medicamente, iar modul de administrare poate să difere de la o pacientă la alta, în funcție de nevoile acesteia. În cazul în care medicul depistează un dezechilibru hormonal, o versiune artificială (sintetică) a progesteronului poate ajuta pacienta să ducă o viață normală. Tratamentele pe bază de progesteron se împart în mai multe clase:

Anticoncepționalele

Sunt medicamente cunoscute și sub numele de "contraceptive orale" sau "contraceptive hormonale"; în compoziția lor se găsește și progesteronul acesta sintetic.

• Există pilule anticoncepționale care conțin estrogen și progesteron - numite contraceptive orale combinate. Acestea se administrează pe cale orală, zilnic, după o schemă specifică de tratament, 21 de zile cu o pauză de 7 zile.

• Pe lângă acestea, există și metode contraceptive hormonale care se bazează doar pe progesteron (contraceptive orale doar cu progestin); ele pot fi: minipilule contraceptive (care se administrează oral), implanturi și injecții cu progesteron.

Terapia hormonală

Cunoscută și sub denumirea de "terapie de substituție hormonală", aceasta ajută la restabilirea echilibrului hormonilor feminini. În cadrul terapiei hormonale, organismului i se poate oferi progesteron, estrogen sau o combinație ce conține ambii hormoni. Este vorba de medicamente disponibile sub formă de pilulă, spray nazal, plasture, gel ce se aplică pe piele, injecție, cremă vaginală sau inel vaginal.

Este bine de știut că terapia hormonală poate să calmeze simptomele perimenopauzei (numită uneori și premenopauză), cum ar fi: bufeurile, uscăciunea vaginală, durerea pe care femeia o simte în timpul sexului, schimbările de dispoziție, tulburările de somn, anxietatea, libidoul scăzut.

Remedii și produse cu acțiune similară progesteronului

Progesteronul este un hormon secretat de ovare, iar nivelurile modificate ale acestuia pot contribui la menstruații anormale și apariția simptomelor menopauzei. Totodată, progesteronul este necesar pentru implantarea ovulului fecundat în uter și pentru menținerea sarcinii.

Pe lângă progesteronul care există în mod natural în corpul femeii, medicul poate prescrie în anumite situații o forma de progesteron produsă în laborator (sintetică). Acest hormon sintetic este folosit pentru a imita funcțiile progesteronului secretat de ovare.

Există mai multe remedii care au o acțiune similară cu cea a progesteronului, produse în laborator. Printre acestea se află contraceptivele orale și terapia de substituție hormonală.

• Există produse topice (care se aplică local, extern) pe bază de progesteron; aceste produse farmaceutice sunt niște preparate speciale, pe care pacienta le aplică pe piele.

• Progesteronul este folosit și în combinație cu hormonul estrogen, ca parte din terapia de substituție hormonală, în cazul anumitor categorii de femei.

• Cremele ce conțin progesteron sunt folosite uneori în cadrul terapiei de substituție hormonală și pentru a trata simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile.

• Gelul cu progesteron este folosit uneori în interiorul vaginului, pentru a trata durerea de sâni în cazul femeilor cu o afecțiune benignă a glandelor mamare (necanceroasa), pentru a preveni și trata îngroșarea normală a mucoasei care căptușește uterul (hiperplazia endometrială) și pentru a preveni nașterea prematură.

• Totodată, progesteronul sintetic este folosit intravaginal sau sub formă de injecție, pentru a trata infertilitatea și simptomele sindromului premenstrual.

Este necesar sau nu progesteronul la menopauză?

În general, progesteronul din organism nu este suplimentat cu hormoni din exterior, în cazul femeilor care se confruntă cu simptome ale menopauzei date de un dezechilibru hormonal. De ce? Pentru că, în cea mai mare parte, simptomele menopauzale sunt cauzate de nivelurile scăzute ale estrogenului. La unele femei, însă, există și alte metode prin care poate fi crescută concentrația prea mică de progesteron:

• Se recomandă creșterea aportului de vitamine B și de vitamina C, care sunt necesare pentru menținerea nivelului optim al progesteronului;

• Se recomandă ca femeia să mănânce mai multe alimente bogate în zinc, precum crustaceele;

• Este indicat să se țină sub control nivelul de stres, pentru că organismul eliberează cortizol în loc de progesteron atunci când femeia este stresată.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Type and timing of menopausal hormone therapy and breast cancer risk: individual participant meta-analysis of the worldwide epidemiological evidence”, 2019, The Lancet
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(19)31709-X/fulltext#%20
European Medicines Agency - Guidelines on clinical investigation of medicinal products for hormone replacement therapy of oestrogen deficiency symptoms in postmenopausal women
www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Scientific_guideline/2009/09/WC500003348.pdf
US Food and Drug Administration - Menopause
www.fda.gov/consumers/womens-health-topics/menopause
Cleveland Clinic - https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/15245-hormone-therapy
Encyclopædia Britannica - https://www.britannica.com/science/progesterone
American Association for Clinical Chemistry - https://labtestsonline.org/tests/progesterone
Endocrine Society - https://www.hormone.org/your-health-and-hormones/glands-and-hormones-a-to-z/hormones/progesterone
 

 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0