Grupele de sange si factorul Rh: tipuri si incompatibilitati

1. Ce sunt grupele de sânge?
     a. Clasificare
     b. Compatibilitate între grupe
     c. Caracteristici
2. Ce este Rh-ul?
     a. Clasificare
     b. Diferențe
3. Incompatibilitatea de Rh în sarcină
    a. Impactul Rh-ului asupra sarcinii
    b. Simptome
    c. Diagnostic
    d. Tratament

Dacă ai nevoie de o transfuzie de sânge sau de un transplant, medicul tău trebuie să afle dacă sângele tău este compatibil cu al donatorului de sânge sau al celui care donează organe. Totodată, dacă vrei să rămâi însărcinată, este vital să știi ce înseamnă factorul Rh și cât contează acesta în sarcină, pentru a nu pune viața bebelușului în pericol.

Ce sunt grupele de sânge?

Grupele sanguine scot la iveală ce tip de sânge ai. Acest lucru depinde de prezența anumitor antigene care există pe suprafața globulelor roșii din sângele tău, numite și eritrocite. Antigenele sunt proteine care declanșează sistemul imunitar și îl fac să producă anticorpi.

 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Clasificare

Sistemul de clasificare ABO al sângelui se împarte în patru categorii, și anume:

-    Tipul A, ce conține antigenul A
-    Tipul B, ce conține antigenul B
-    Tipul AB, ce conține atât antigenul A, cât și antigenul B
-    Tipul 0, care nu conține nici antigenul A, nici antigenul B

Dacă sângele cu antigene străine, pe care organismul tău nu le deține, ajunge în circulația sanguină, corpul va crea anticorpi împotriva acestora. 

Cu toate acestea, anumite persoane pot primi în siguranță transfuzii cu sânge care nu corespund grupei lor sanguine. Atât timp cât sângele primit nu conține antigene pe care sistemul imunitar le-ar interpreta ca fiind străine, corpul nu le va ataca. 

Compatibilitate între grupe

Prin urmare, donarea de sânge funcționează în felul următor:

-    Persoanele cu grupa 0 pot dona sânge oricui, deoarece sângele lor nu conține antigene. Cu toate acestea, ele nu pot primi sânge decât de la donatori cu grupa de sânge 0, pentru că sângele cu antigene este interpretat ca agent străin de către corp.
-    Persoanele cu grupa de sânge A pot dona celor cu grupele A și AB. Acestea pot primi, la rândul lor, sânge de la donatori cu grupele de sânge A și 0. 
-    Persoanele cu grupa de sânge B pot dona către cei cu grupele B și AB, și pot primi sânge de la donatori cu grupele B și 0. 
-    Persoanele cu grupa de sânge AB pot dona sânge doar indivizilor cu aceeași grupă sanguină, dar pot primi de la donatori cu oricare grupă de sânge. 

Caracteristici

În concluzie, dacă ai grupa de sânge AB, ești cunoscut sub denumirea de "primitor universal", astfel încât poți primi sânge de la orice grupă sanguină. Dacă ai grupa sanguină 0, ești cunoscut ca "donator universal" și, astfel, orice pacient, indiferent de grupa lui, poate primi sânge de la tine.

Ce este Rh-ul?

Factorul Rh, sau Rhesus, este o proteină specifică localizată pe suprafața celulelor de sânge roșii. La fel ca grupa de sânge, factorul Rh este moștenit de la părinți. În timp ce majoritatea persoanelor au Rh pozitiv, un procent mic din populație are Rh negativ, adică le lipsește proteina Rh. 

Clasificare

Așadar, grupele de sânge sunt organizate în funcție de factorul Rh, după cum urmează:

-    Persoanele cu Rh pozitiv prezintă antigene Rh pe suprafața eritrocitelor și acestea pot primi sânge de la donatori cu Rh pozitiv sau Rh negativ. 
-    Persoanele cu Rh negativ nu prezintă antigene Rh și pot primi sânge numai de la persoanele cu Rh negativ. 

Prin urmare, sistemele de grupare ABO și Rh oferă informații complete cu privire la tipul tău de sânge. 

Există opt tipuri de sânge posibile, și anume: 0-pozitiv, 0-negativ, A-pozitiv, A-negativ, B-pozitiv, B-negativ, AB-pozitiv și AB-negativ. În timp ce persoanele cu grupa de sânge 0-negativ au fost considerate, de-a lungul timpului, donatoare universale, cercetări recente sugerează că, în aceste cazuri, sunt prezenți anticorpi suplimentari care pot da reacții severe în timpul transfuziilor.  

Diferențe

Așa cum a fost menționat mai devreme, diferența dintre Rh pozitiv și negativ constă în prezența acestuia pe suprafața celulelor de sânge roșii. Atunci când o femeie însărcinată are Rh-ul diferit de cel al fătului, pot apărea anumite complicații, pe care le-am detaliat în cele ce urmează. 

Incompatibilitatea de Rh în sarcină

Incompatibilitatea de Rh apare atunci când persoana însărcinată are un alt tip de Rh față de copil, mai precis, atunci când mama are Rh negativ, iar fătul Rh pozitiv. 

Factorul Rh nu îți afectează în mod direct sănătatea, însă el devine un aspect important de luat în calcul în timpul sarcinii. Dacă o femeie are Rh negativ, iar bebelușul are sânge cu Rh pozitiv, atunci corpul mamei va reacționa la această proteină ca la un corp sau o substanță străină.

Impactul Rh-ului asupra sarcinii

Atunci când incompatibilitatea de Rh apare în sarcină, globulele de sânge de la bebeluș pătrund în fluxul sanguin al mamei, lucru care se poate întâmpla pe parcursul sarcinii sau în timpul travaliului și al nașterii. Totodată, sistemul imunitar al mamei va produce anticorpi împotriva eritrocitelor din sângele bebelușului. Anticorpii sunt elemente ale sistemului imunitar al organismului uman, iar rolul lor este să distrugă substanțele străine, considerate un pericol pentru sănătatea corpului.

Dacă ai o grupă de sânge cu Rh negativ, acest lucru înseamnă că există un risc destul de mare ca organismul tău să livreze acești anticorpi dincolo de placentă, pentru a ataca eritrocitele din sângele bebelușului tău. Din fericire, există mai multe alternative de tratament în prezent care pot fi de ajutor în cazul incompatibilității de Rh în sarcină, pentru a nu exista niciun risc în ceea ce privește sănătatea ta și a celui mic.

Simptome

Simptomele copilului tău nenăscut pot varia de la unele mai ușoare și până la simptome care îi pot pune viața în pericol. Când anticorpii tăi atacă celulele de sânge roșii ale bebelușului tău, poate să aibă loc ceea ce se numește boala hemolitică a nou-născutului (sinonimă cu eritroblastoza fetală). Asta înseamnă că globulele roșii din sângele bebelușului tău sunt distruse.

Când eritrocitele sunt distruse, bilirubina se va acumula în fluxul sanguine al fătului. Atunci când se acumulează bilirubină în exces, acesta este un semn că ficatul, care este responsabil pentru procesarea vechilor globule sanguine, are probleme.

Nou-născutul poate avea unul sau mai multe dintre următoarele simptome, dacă, după naștere, nivelul bilirubinei este prea mare:

•    îngălbenirea pielii și a zonei albe a globului ocular, afecțiune care se numește icter
•    letargie
•    tonus muscular scăzut

Aceste simptome vor dispărea odată ce tratamentul pentru incompatibilitatea de Rh este administrat.

Diagnostic

Un test de sânge se folosește pentru a determina tipul tău de Rh, iar acest test, cel mai probabil, se va face la prima ta vizită prenatală la medicul tău obstetrician. Dacă ai Rh negativ, atunci și partenerul tău va fi testat. Dacă și partenerul tău are un Rh negativ, nu ai de ce să te îngrijorezi. Dacă, în schimb, partenerul tău are Rh pozitiv, iar tu ai Rh negativ, medicul tău va căuta anumite semne ale incompatibilității de Rh în sarcină.

Dacă ești însărcinată și medicul tău constată că ai dezvoltat deja anticorpi care acționează împotriva bebelușului tău și îi atacă sângele, sarcina ta va fi îndeaproape monitorizată de către medic.

Tratament 

Poți preveni efectele unei incompatibilități de Rh prin injectarea unor imunoglobuline cu Rh (Rhlg) în timpul primului trimestru de sarcină, în timpul unui avort sau în eventualitatea unor sângerări în timpul sarcinii. Aceste imunoglobuline conțin anticorpii pentru factorul Rh și ajută la remedierea simptomelor date de incompatibilitate. În funcție de gravitatea situației, bebelușul poate fi tratat fie în timp ce se află încă în uter, fie după naștere.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - Blood Typing
https://www.healthline.com/health/blood-typing 
Healthline - Rh Incompatibility
https://www.healthline.com/health/rh-incompatibility 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0