Acizii grași Omega-3, eficienți în sarcină: dezvoltă atenția copiilor

O echipă de oameni de știință de la Institutul de Sănătate Mondială din Barcelona (ISGlobal) a studiat relația dintre consumul diferitelor tipuri de fructe de mare în timpul sarcinii și capacitatea de atenție la copiii de opt ani. Rezultatele, publicate în Jurnalul Internațional de Epidemiologie, arată că o dietă bogată în fructe de mare în timpul sarcinii este asociată cu creșterea capacității de atenție și concentrare la copii 1.

Studiul a fost efectuat pe 1.641 de perechi mamă-copil. Pe parcursul sarcinii, mamele au completat numeroase chestionare despre alimentația lor și cât de des au consumat anumite produse, inclusiv diverse tipuri de fructe de mare. Datele privind obiceiurile alimentare ale copiilor au fost, de asemenea, colectate folosind același chestionar la vârsta de un an, dar și la cinci și opt ani. La vârsta de opt ani, copiii au fost testați în vederea evaluării capacității lor de atenție. Mai exact, au avut rezultate bune la testul de atenție în rețea (ANT), care măsoară timpii de reacție la sarcini computerizate, precum atenționarea, orientarea. 

Acest studiu se bazează pe cercetări anterioare care au analizat copiii la cinci ani. Consumul de fructe de mare în primul trimestru de sarcină a avut un efect mai mare asupra capacității de atenție a copiilor decât consumul de fructe de mare mai târziu în sarcină sau la vârsta de cinci ani, moment în care unele procese neurologice au fost deja finalizate.

Importanța acizilor grași polinesaturați 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dezvoltarea creierului are loc mai ales în timpul sarcinii, prin procese biologice complexe precum formarea neuronilor, sinaptogeneza (adică formarea noilor sinapse) și mielinizarea (proces de formare și acoperire a fibrelor nervoase cu mielină). Nutrienții esențiali, cum ar fi acizii grași polinesaturați joacă un rol fundamental în aceste procese. Specialiștii susțin că acidul docosahexaenoic (DHA) și acidul eicosapentaenoic (EPA) sunt principalele tipuri de acizi grași Omega-3 implicate în dezvoltarea neurologică, iar fructele de mare sunt principala sursă de acizi grași Omega-3.

De altfel, acizii grași Omega-6 și Omega-3 sunt acizi grași polinesaturați cu catenă lungă, care joacă un rol crucial în dezvoltarea sistemului nervos central, în special în etapele ulterioare ale gestației. Acești acizi grași se obțin, în primul rând, prin dietă. Întrucât acizii grași Omega-6 și acizii grași Omega-3 au funcții fiziologice opuse este important un aport echilibrat al acestor acizi grași. 

Acești nutrienți au un rol important în definirea structurii și funcției creierului fetal, dar și asupra dezvoltării neuropsihologice ulterioare. Atenția este un comportament complex pe care toți copiii trebuie să îl învețe, deoarece precede alte funcții cruciale, cum ar fi memoria. Cercetătorii studiului spun că s-au concentrat pe funcția de atenție, deoarece tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție este frecventă la copiii de vârstă școlară.

De asemenea, studiul a evaluat diferențele dintre diferite tipuri de pește și fructe de mare: pește gras, pește slab, conserve de ton și scoici. Copiii ale căror mame au adoptat în sarcină o dietă bogată în diverse tipuri de fructe de mare au avut rezultate foarte bune la testele de atenție, la fel și copiii femeilor cu o dietă bogată doar în pești grași. Rezultate slabe au obținut  copiii ale căror mame au consumat mai degrabă conserve de ton sau crustacee, decât pește gras.

În ciuda rezultatelor promițătoare ale acestui studiu, autorii cercetărilor anterioare spun că există o legătură între consumul de pește în timpul sarcinii și obezitatea în copilărie și creșterea tensiunii arteriale. În consecință, experții insistă asupra necesității mai multor cercetări pe acest subiect pentru a determina exact ce specie de pește și ce cantități pot fi benefice pentru dezvoltarea fetală.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Maternal seafood consumption during pregnancy and child attention outcomes: a cohort study with gene effect modification by PUFA-related genes”, publicat în INternational Journal of Epidermiology, autori: Jordi Julvez, Sílvia Fernández-Barrés, Florence Gignac, Mónica López-Vicente, Mariona Bustamante, Raquel Garcia-Esteban, Jesús Vioque, Sabrina Llop, Ferran Ballester, Ana Fernández-Somoano 
Medical Xpress - Seafood consumption during pregnancy may improve attention capacity in children
https://medicalxpress.com/news/2019-10-seafood-consumption-pregnancy-attention-capacity.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter
International Journal of Epidermiology - Maternal seafood consumption during pregnancy and child attention outcomes: a cohort study with gene effect modification by PUFA-related genes
https://academic.oup.com/ije/advance-article-abstract/doi/10.1093/ije/dyz197/5579829?redirectedFrom=fulltext

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0