Zona zoster in sarcina: ce complicatii pot sa apara daca nu ai avut varicela

Daca se intampla sa dezvolti aceasta infectie virala in sarcina, boala are de regula o forma usoara si nu exista vreun risc pentru tine ori pentru bebelusul tau.

zona zoster sarcina

Retine, insa, ca ar trebui sa iti contactezi medicul ginecolog ori pe cel de familie pentru a-i cere sfatul, deoarece este posibil sa ai nevoie de tratament antiviral pentru zona zoster.

Cum poti sa faci zona zoster?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Poti face aceasta boala doar daca ai avut deja varicela (infectia cu virusul varicelo-zoster). Ambele boli sunt cauzate de acelasi virus, retine: VZV sau virusul varicelo-zosterian.

Dupa ce te recuperezi dupa ce ai avut varicela, virusul acesta ramane latent in corpul tau si poate sa devina din nou activ, mai tarziu, sub forma bolii zona zoster. Acest lucru se poate intampla in orice moment dupa ce ai avut varicela, uneori chiar si dupa mai multi ani. Nu poti lua zona zoster de la altcineva, pentru ca boala nu se transmite asa.

Ce se intampla daca ai avut deja varicela?

Cele mai multe femei insarcinate au avut in trecut varicela, in copilarie, asa ca astazi sunt imune in fata virusului VZV. Daca esti imuna in ce priveste virusul varicelo-zosterian, nu poti lua din nou varicela de la cineva bolnav de zona zoster.

Cand sa ceri sfatul medicului ginecolog

Ia legatura cu medicul tau imediat daca dezvolti orice fel de urticarie cand esti insarcinata, inclusiv o eruptie cutanata care se dezvolta dupa ce ai intrat in contact cu cineva care are zona zoster sau varicela.

Ce se intampla in situatia in care esti insarcinata, dar nu ai avut varicela in copilarie?

Daca esti in prezent gravida si nu ai fost bolnava, in copilarie, de varicela sau nu esti sigura daca ai avut aceasta boala, evita contactul cu persoanele care au varicela sau zona zoster.

Daca, din pacate, ai intrat in contact si ai stat foarte aproape de o persoana cu varicela sau zona zoster, cere sfatul medicului tau imediat. Medicul poate efectua rapid un test de sange, pentru a verifica daca esti imuna la virusul varicelo-zosterian (VZV). Daca nu esti imuna, el poate recomanda vaccinul anti-varicela, o injectie ce contine imunoglobulina sau anticorpii produsi impotriva acestui virus (VZIG). Aceasta injectie va face ca infectia sa fie mai usoara, iar boala nu va dura atat de mult.

Care este tratamentul, daca nu esti imuna?

Tratamentul poate reduce riscul complicatiilor rare pe care varicela le poate cauza in timpul sarcinii. Injectiile cu acesti anticorpi VZIC iti stimuleaza sistemul imunitar pentru o perioada scurta de timp, dar nu vor impiedica neaparat varicela sa se dezvolte.

Potrivit specialistilor britanici, vaccinul poate fi efectuat pana la cel mult 10 zile dupa contactul cu persoana cu varicela, atat timp cat gravida nu a dezvoltat eruptii cutanate sau basicute. Injectia cu acesti anticorpi nu mai functioneaza odata ce varicela s-a dezvoltat.

Riscurile pe care le are varicela in sarcina

Infectia aceasta (varicela) in timpul sarcinii poate fi periculoasa atat pentru mama, cat si pentru bebelus, asa ca este important sa discuti cat mai repede cu medicul tau daca crezi ca este posibil sa suferi de varicela. Daca nu ai avut niciodata varicela sau nu esti sigura daca ai avut boala si intri in contact cu un copil sau cu un adult cu aceasta infectie virala, vorbeste cat mai repede cu medicul tau ginecolog sau de familie. Un simplu test de sange va arata daca esti imuna sau nu la virusul virusul varicelo-zosterian.

Ai un risc mai mare de complicatii din cauza varicelei daca esti insarcinata si:

  • fumezi;
  • ai o afectiune pulmonara (cum ar fi bronsita sau emfizemul pulmonar);
  • iei in prezent sau ai luat medicamente din clasa steroizilor, in ultimele trei luni;
  • sarcina ta are peste 20 de saptamani.

 

Exista un risc mic de complicatii la femeile insarcinate care au varicela. Aceste complicatii sunt rare si pot fi:

•    pneumonia
•    encefalita
•    hepatita.

Riscuri pentru bebelusul nenascut

Complicatiile pot afecta bebelusul in pantecele mamei, insa ele depind de cat de avansata este sarcina. Daca faci varicela:

  • Inainte ca sarcina sa aiba 28 de saptamani - nu exista dovezi ca ai un risc crescut de a suferi un avort spontan, insa exista un risc mic ca bebelusul sa dezvolte sindromul varicelei fetale. Acest sindrom poate afecta pielea bebelusului, ochii, picioarele, bratele, creierul, vezica sau intestinul.
  • Intre saptamana 28 si 36 de sarcina: virusul ramane in corpul bebelusului, dar nu ii cauzeaza niciun fel de simptome. Virusul poate deveni activ din nou in primii cativa ani de viata ai bebelusului, cauzand zona zoster la cel mic.
  • Dupa saptamana 36 de sarcina: bebelusul tau poate fi infectat si ar putea sa se nasca cu varicela.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • NHS Choices - https://www.nhs.uk/common-health-questions/pregnancy/what-are-the-risks-of-shingles-during-pregnancy/
  • NHS Choices - https://www.nhs.uk/common-health-questions/pregnancy/what-if-i-am-pregnant-and-i-have-not-had-chickenpox/
  • NHS Choices - https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pregnancy-infections/
  • NHS Choices - https://www.nhs.uk/common-health-questions/pregnancy/what-are-the-risks-of-chickenpox-during-pregnancy/

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0