Uterul retrovers: semnificatie si implicatii in timpul sarcinii

Uterul retrovers este cel care are o pozitie diferita decat cea normala. Pozitia fireasca a uterului ar trebui sa fie una anteversa (uterul sa fie adus spre fata). Cand vorbim despre uterul retrovers, acesta are o pozitie nefireasca, el fiind orientat spre posterior.

Ce inseamna daca o femeie are uterul retrovers?

Uterul retrovers este situatia in care acest organ este orientat spre posterior, adica spre coloana vertebrala a femeii. Aceasta situatie este in contrast cu pozitia normala, cand uterul este in usoara anteversie (indoirea sau pozitionarea este anterioara, inspre fata), asa cum se intampla la majoritatea femeilor. In mod normal, uterul este indoit sau intors anterior, inspre fata, in directia vezicii urinare, iar capatul anterior este usor concav. Statisticile de peste hotare arata ca 1 din 3 femei ori 1 din 5 femei are uterul retrovers, adica acesta este indoit catre coloana vertebrala.

Expertii spun ca pozitionarea atipica a uterului poate fi cauzata nu doar de endometrioza, ci si de salpingita sau de presiunea cauzata de o tumora care se dezvolta in acea zona.

Daca vorbim despre complicatiile asociate, uterul retrovers poate avea o incidenta mai mare in ceea ce priveste avortul spontan, deoarece la inceputul sarcinii, uterul trebuie sa se roteasca complet pentru a se dezvolta in cavitatea abdominala.

Simptomele intalnite la femeile cu uterul retrovers

Unele dintre femeile care au uterul retrovers nu prezinta niciun fel de simptome. Asta inseamna ca este posibil ca pacienta sa nu stie ca are o pozitie nefireasca a uterului. Daca, insa, femeile au simptome, acestea pot fi:

  • durere in vagin sau in zona lombara in timpul sexului
  • durere in timpul menstruatiei
  • dificultate la introducerea tampoanelor intravaginale
  • frecventa urinara sporita sau senzatia de presiune in vezica urinara
  • infectii de tract urinar
  • o usoara incontinenta urinara
  • zona inferioara abdominala este usor iesita in afara.


O afectiune asociata cu uterul retrovers, cum ar fi endometrioza, poate cauza aparitia unor simptome precum:

  • durere in timpul raportului sexual,
  • pozitia din timpul sexului, cand femeia sta deasupra, provoaca de obicei cel mai accentuat disconfort
  • durere in timpul menstruatiei, mai ales daca pozitia anormala a uterului e asociata cu endometrioza.

Ce implicatii poate avea uterul retrovers in cazul fertilitatii

Un uter retrovers nu afecteaza, de obicei, sansele femeii de a concepe un copil. Aceasta conditie este uneori asociata cu alte diagnostice care ar putea afecta fertilitatea, cum ar fi: endometrioza, boala inflamatorie pelvina (anexita) si fibroamele uterine.

Endometrioza si fibroamele uterine sunt, adeseori, afectiuni ce pot fi tratate sau corectate prin intermediul procedurilor chirurgicale minore. Daca boala inflamatorie pelvina este depistata precoce, ea poate fi tratata cu antibiotice.

Ce implicatii are uterul retrovers in sarcina

Faptul ca o femeie are uterul retrovers nu inseamna neaparat ca acesta ii afecteaza viabilitatea unei sarcini, insa e important sa retii ca uterul retrovers poate pune mai multa presiune pe vezica in primul trimestru de sarcina. Din aceasta cauza, gravida va avea fie o incontinenta urinara sporita, fie dificultati la urinare. De asemenea, uterul retrovers poate cauza dureri de spate in cazul unor femei.

In plus, uterul va fi mai greu de observat in timpul ecografiilor din sarcina, pana cand incepe sa isi mareasca volumul, odata cu dezvoltarea fatului. Pentru a urmari evolutia sarcinii, retine ca este posibil ca medicul sa foloseasca ecografia transvaginala in primul trimestru.

Prin ce schimbari va trece uterul in timpul sarcinii

Uterul femeii ar trebui sa se extinda si sa se pozitioneze in fata, catre sfarsitul primului trimestru de sarcina, de obicei intre saptamanile 10 si 12. Aceasta modificare va face ca uterul sa se "ridice" din pelvis si sa nu mai fie orientat spre posterior. In unele cazuri, insa, uterul nu va putea sa faca aceasta modificare. Uneori, acest lucru este cauzat de anumite aderente, care mentin uterul "ancorat" in pelvis.

Daca uterul nu isi schimba pozitia si nu este orientat spre fata (asa cum ar fi normal), riscul de avort spontan poate creste, insa situatia aceasta (numita si incarcerare uterina) este rara.

Diagnostic si tratament in cazul femeilor cu uterul retrovers

Examinarea pelvina va arata care este pozitia uterului. Chiar si asa, uneori, uterul retrovers poate fi confundat cu o formatiune ce se dezvolta in zona pelvina sau cu un fibrom uterin in crestere. Daca este necesar, medicul va efectua examenul rectovaginal, pentru a putea face diferenta intre o formatiune (benigna sau maligna) si un uter retrovers. Ecografia poate fi utilizata pentru ca medicul ginecolog sa poata vedea pozitia exacta a uterului.

De cele mai multe ori, tratamentul nu este necesar, insa afectiunile care contribuie la pozitionarea anormala a uterului, cum ar fi endometrioza sau aderentele ar trebui tratate corespunzator.

Prognosticul este unul bun, mai ales ca in majoritatea cazurilor, uterul retrovers nu cauzeaza probleme.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: U.S. National Library of Medicine - https://medlineplus.gov/ency/article/001506.htm

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0