Un motiv în plus pentru a alăpta bebelușul: este benefic pentru stomacul lui

Mămicilor li se spune de ani de zile că alăptatul este cel mai bun. În prezent, cercetătorii susțin că au descoperit un alt avantaj pentru bebeluși: faptul că li se transmit bacterii bune în sistemul digestiv.

Pentru realizarea acestui studiu, cercetătorii au evaluat 107 perechi de mămici și bebeluși alăptați exclusiv la sân. Cercetătorii au descoperit că 30% din bacteriile benefice din tractul intestinal al copilului provin direct din laptele mamei, iar 10% de pe pielea sânilor mamei.

Laptele matern este un lichid extraordinar care, după milioane de ani de evoluție, a ajuns să fie sănătos pentru copii, în special în ceea ce privește sistemul imunitar”, a precizat autorul studiului, Grace Aldrovandi. Aceasta este profesor de pediatrie și șefa secției de boli infecțioase în cadrul Spitalului de pediatrie Mattel al UCLA (Universității California din Los Angeles).
 
Studiul nostru a identificat un nou mecanism care contribuie la creșterea unor copii mai puternici și mai sănătoși”, a explicat aceasta într-un comunicat de presă al UCLA.

De asemenea, bebelușii care sunt alăptați în fiecare zi, chiar și după ce pot consuma mâncare solidă (după diversificare), continuă să beneficieze de avantajele laptelui mater. Acestea vin sub forma unei populații tot mai mari de bacterii benefice asociate cu o stare de sănătate mai bună, au precizat Aldrovandi și colegii săi.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cercetările anterioare au arătat că un echilibru bacterial la nivelul intestinelor joacă un rol esențial în protecția împotriva bolilor autoimune. Spre exemplu, copiii care dezvoltă diabet de tip 1 prezintă anomalii la nivelul culturilor de bacterii din intestine. Se pare că bacteriile sănătoase din intestine oferă o protecție pe toată durata vieții împotriva alergiilor, astmului și a bolii inflamatorii intestinale, după cum au subliniat autorii studiului.

Înțelegem din ce în ce mai bine cum aceste culturi de bacterii, în special, cele din intestine, ne protejează de factorii nocivi. Știm deja, ca urmare a testelor pe animale, că dacă bacteriile sănătoase ajung în intestine la începutul vieții, există o predispoziție mai mare spre o stare de sănătate mai bună”, a precizat Aldrovandi.

Studiul nu a examinat cum ajung copiii care sunt hrăniți doar cu lapte formulă să aibă bacterii sănătoase în intestine. 

Echipa lui Aldrovandi intenționează să desfășoare și alte cercetări în acest domeniu, inclusiv privind rolul crucial al alăptatului în reacțiile imunitare ale copilului, și ce bacterii benefice lipsesc la persoanele care suferă de anumite boli.

Care sunt beneficiile alăptării pentru bebeluși

Potrivit studiilor, beneficiile pe termen scurt și pe termen lung în ceea ce privește sănătatea copilului alăptat exclusiv la sân sunt multiple:

Infecție gastrointestinală 

S-a observat reducerea riscului de diaree în primul an de viață pentru sugarii care au fost hrăniți la sân, în comparație cu bebelușii care nu au fost alăptați.

Afecțiuni ale tractului respirator inferior 

S-a observat reducerea riscului de spitalizare pentru afecțiunile respiratorii în cazul sugarilor cu vârste sub 1 an, care au fost hrăniți exclusiv la sân pe o perioadă mai mare de 4 luni, în comparație cu bebelușii care au fost hrăniți cu lapte formulă.

Otita medie acută 

S-a observat un risc redus de otită când au fost comparați bebelușii hrăniți vreodată la sân cu cei care nu au fost hrăniți niciodată la sân și când au fost comparați sugarii hrăniți exclusiv la sân pe o perioadă mai mare de 3 luni cu cei care nu au fost niciodată alăptați.

 


Hipertensiunea arterială 

Studiile au arătat o reducere de <1,5 mm Hg în cazul presiunii sistolice și o reducere <0,5 mm Hg în cazul presiunii diastolice în rândul adulților care au fost alăptați întotdeauna, în comparație cu cei care au fost hrăniți cu lapte formulă.

Colesterolul total 

S-a observat o reducere de 0,18 mmol/l și de 0,2 mmol/l în cazul colesterolului total și în cazul LDL-colesterolului, la adulții care au fost hrăniți vreodată la sân când erau bebeluși, în comparație cu adulții care au fost hrăniți cu lapte formulă când erau mici.

Supraponderalitate și obezitate

Cercetătorii arată că există un risc redus de obezitate în adolescență sau la vârsta adultă pentru copiii care au fost hrăniți întotdeauna la sân, în comparație cu cei care nu au fost niciodată alăptați, concluzii observate în două meta-analize. O altă analiză arată că persoanele care au fost vreodată hrănite la sân au avut o predispoziție mai mică de a fi supraponderale sau obeze, la vârsta adultă.

Diabet de tip 1

Copiii care au beneficiat de alăptarea la sân pe o perioadă mai mare de 3 luni, în comparație cu bebelușii care au fost hrăniți la sân mai puțin de 3 luni, au un risc redus de diabet de tip 1 în copilărie.

Enterocolita necrozantă 

Studiile arată un risc redus când au fost comparați copiii hrăniți cu lapte matern cu cei hrăniți cu lapte formulă, în cazul micuților născuți înainte de termen.

Dermatita atopică 

S-a observat un risc redus când au fost comparați copiii cu antecedente de atopie în familie, hrăniți exclusiv la sân pe o perioadă mai mare de 3 luni, cu copiii hrăniți la sân mai puțin de 3 luni.

Nutrienți lapte matern

Laptele matern conține tot ceea ce are nevoie copilul tău pentru a crește și a se dezvolta. Acesta oferă o formulă unică și specifică de vitamine, minerale și antioxidanți. Unele dintre beneficiile nutriționale ale laptelui matern sunt:

  • Este ușor de digerat pentru burtica și intestinele imature ale bebelușului.
  • Conține anticorpi care protejează împotriva infecțiilor și stimulează imunitatea.
  • Are cantitatea potrivită de grăsimi, zahăr, apă, proteine și vitamine pentru dezvoltarea bebelușului.
  • Promovează creșterea sănătoasă în greutate la sugari.
  • Se schimbă pentru a satisface nevoile nutriționale ale bebelușului pe măsură ce crește.
  • Conține substanțe care îl calmează în mod natural pe bebelușul tău.

Majoritatea organizațiilor de sănătate recomandă ca bebelușii să fie alăptați exclusiv la sân timp de cel puțin șase luni. Odată ce bebelușul este suficient de mare pentru alimente solide, poți introduce alimente și poți continua cu alăptarea până la doi ani sau mai mult.

Beneficii pentru mama care alăptează

Alăptarea la sân oferă mai multe beneficii și pentru mamă. Poate reduce riscul de a suferi de mai multe boli și afecțiuni, cum ar fi:

  • Cancerul de sân.
  • Cancer ovarian.
  • Cancerul endometrial.
  • Cancerul tiroidian.
  • Osteoporoză.
  • Diabet de tip 2.
  • Boli cardiovasculare, inclusiv tensiune arterială ridicată și colesterol ridicat.
  • Depresia postpartum.

Alăptarea vă poate ajuta, de asemenea, să vă recuperați mai repede după naștere. Alăptarea produce hormonul oxitocină. Oxitocina vă ajută uterul să se contracte după naștere. Acest lucru îl ajută să revină la dimensiunea sa normală și reduce cantitatea de sângerare vaginală după naștere.

Alăptarea este, de asemenea, un mod special și unic de a te simți conectată la copilul tău. Aceasta crește atât legătura fizică, cât și cea emoțională. Mulți oameni consideră că legătura care rezultă din alăptare poate ajuta la reducerea problemelor sociale și comportamentale atât la copii, cât și la adulți.
 
 
Sursa foto: Shutterstock 
Bibliografie:
"Breast feeding", autori: Pat Hoddinott, David Tappin, Charlotte Wright. - https://www.bmj.com/content/336/7649/881#:~:text=All%20health%20professionals%20should%20actively,the%20education%20of%20healthcare%20professionals. 
Benefits of breastfeeding - https://www.nhs.uk/conditions/baby/breastfeeding-and-bottle-feeding/breastfeeding/benefits/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0