Specialistii explica de ce parintii isi tin bebelusii pe partea stanga

Probabil ca ai observat tendinta parintilor de a-si tine bebelusii sprijiniti pe soldul stang, nu pe cel drept. Daca esti si tu parinte, mai mult ca sigur si tie ti s-a intamplat sa iti tii copilul, instinctiv, mai mult pe partea stanga.

specialistii-explica-de-ce-parintii-isi-tin-bebelusii-pe-partea-stanga

Ceea ce nu stiai probabil este ca exista o explicatie stiintifica pentru tendinta de a-ti tine copilul pe aceasta parte. Potrivit unui studiu, un procent de pana la 85% dintre femei au tendinta de a tine copilul pe partea stanga, indiferent de mana dominanta a mamicilor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In majoritatea operelor de arta in care sunt reprezentati copiii si mamele lor, se poate observa cu usurinta ca mamele isi tin copiii in brate pe partea stanga a corpului.

Un studiu realizat in anul 2014 a dezvaluit motivul pentru care cei care au grija de bebelusi obisnuiesc sa ii tine pe micuti sprijiniti de soldul stang. Partea stanga a creierului comunica cu partea dreapta a creierului, adica cu emisfera responsabila cu chestiunile sociale, cu atentia, dar si cu construirea relatiilor.

Emisfera dreapta a creierului primeste semnale vizuale, auditive si tactile de la partea stanga a corpului, care analizeaza ceea ce se intampla in jur, scaneaza chipuri si transmite tot ce percepe sub forma de mesaje catre creier.

Observand un numar de peste 300 de copii aflati in dezvoltare, precum si alte mamifere, oamenii de stiinta au descoperit ca aproape toate mamele au tendinta de a-si tine copilul pe partea stanga.

Ceea ce este si mai interesant e ca si copiii au tendinta de a se orienta catre partea stanga a parintilor ori a celor care ii ingrijesc.

 

 

In ceea ce priveste barbatii, se pare ca, inainte de a deveni parinti, acestia nu au o preferinta atunci cand vine vorba despre tinut copiii in brate, insa odata ce devin tatici, in mod instictiv, aleg sa isi tina copilul rezemat de soldul stang.

Alte studii realizate pe aceasta tema au scos la iveala si alte aspect importante legate de preferinta mamelor de a-si tine copiii pe partea stanga. Spre exemplu, tinand copilul pe partea stanga, acesta este pozitionat aproape de inima mamei, ceea ce determina reglarea batailor inimii celui mic dupa bataile inimii mamei.

De asemenea, fiind tinut in brate pe partea stanga, bebelusul va avea urechea dreapta indreptata catre gura mamei, absobind toate informatiile pe care aceasta le spune. Urechea dreapta transmite mesaje catre partea stanga a creierului, adica catre emisfera care se ocupa cu limbajul si dezvoltarea abilitatii de vorbire. Daca urechea stanga este mai receptiva atunci cand vine vorba despre muzica si aspectele melodice ale zgomotelor din jur, urechea dreapta este mai receptiva atunci cand vine vorba despre aspectele structurale ale discursului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In concluzie, copilul beneficiaza de mai multe avantaje atunci cand este tinut de catre parinte sau cel care il ingrijeste, pe soldul stang, sau pe partea stanga a corpului. Legatura dintre copil si cel care il tine in brate, fie ca este vorba despre unul dintre parinti, fie ca este vorba despre un strain, se intareste daca este tinut pe partea stanga.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0