Sfaturi pentru siguranța celor mici acasă

Nimic nu te poate pregăti pentru sosirea primului tău copil, asta e sigur. Totuși, ceea ce poți face este să îți securizezi casa pentru el. Copilul va dori să descopere tot ce-l înconjoară, așă că trebuie să crească într-un mediu sigur. 

Linia de 1 metru

Adulții văd totul de la o înălțime de aproximativ 1,70 metri. Pentru copii, această linie este considerabil mai mică, de aproximativ 1 metru. Așadar, abordează securitatea casei tale dintr-un alt unghi. Dacă este necesar, stai ghemuit și privește în jurul tău în fiecare cameră. Vei vedea că există o mulțime de lucruri pe care trebuie să le securizezi sub linia de 1 metru. Ai îndoieli? Copiii sunt mult mai inventivi decât poți prezice.

Bucătăria 

 Ai grijă ca cei mici să stea cât mai mult în afara bucătăriei. Plasează o barieră, trage o linie pe sol pe care nu o pot traversa. În bucătărie, riscurile sunt omniprezente, mai ales în timpul gătitului. Ai grijă ca cei mici să nu aibă acces la electrocasnice, la prize ori la detergenții de vase. Blochează dulapurile unde sunt așezate tacâmurile sau alte obiecte care se pot sparge și astfel cei mici se pot tăia. Ai grija și la soluțiile care pot fi inflamabile (inclusiv chibriturile). Acestea trebuie puse la înălțime, atfel încât copiii să nu poată ajunge ușor. De asemenea, asigură-te că blochezi accesul la coșul de gunoi și înlătură fețele de masă lungi de pe masă. O simplă tracțiune poate provoca prăbușirea farfuriilor sau paharelor peste cei mici.

Baia  

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Testează întotdeauna apa din baie ca să te asiguri că nu este prea caldă înainte de a pune copilul în apă. Scufundarea cotului în apă este o modalitate bună ca să o testezi. Nu lăsa niciodată copilul nesupravegheat în cadă, durează doar câteva secunde pentru ca un bebeluș să se înece. Depozitează aparatele mici, cum ar fi uscătorul de păr, departe de apă. Nu lăsa aceste aparate deconectate și la îndemână atunci când nu le folosești. 

Sufrageria

Pentru  ca cei mici să nu se lovească de marginile ascuțite ale mobilei, pune protecție la colțurile mobilei. Fixează bine biblioteca în perete și îndepărtează orice tip de mobilier care nu este stabil, pentru a preveni un posibil accident. 

Dormitorul

În dormitor, așază patul și scaunele la o distanță de siguranță de jaluzele și draperii. Iar pentru un somn liniștit pentru copilul tău, alege lenjerie din bumbac. Materialele sintetice pot provoca copiilor alergii. Renunță și la jucăriile de plus, perne sau pături ca să previi asfixierea copilului.

Ai grijă la cablurile de alimentare!

Micile cutii albe din perete sunt irezistibile și perfecte pentru înălțimea copilului. Asigură-le cu mici capace de plastic. Nu uita nici de cablurile de alimentare. Aceste cabluri sunt conectate cel mai adesea la un aparat sau o lampă grea, iar copiii trag de bunăvoie totul.

Verifică ce plante ai în casă

Ai o plantă frumoasă pe care ai primit-o într-o zi cadou, dar habar nu ai despre ce este exact? Caută informații despre ea. Cei mici pot să atingă sau să înghită frunze sau flori ale unor plante toxice pentru ei, cum ar fi leandrul, filodendronul sau asparagusul. Acestea provoacă vărsături, diaree, alergii, urticarie probleme digestive sau chiar comă.

Atenție la jucăriile pe care le alegi

Inspectează cât mai des jucăriile copilului tău. Asigură-te că jucăriile sunt în stare foarte bună, că nu sunt rupte, deteriorate și că nu au părți ascuțite. Folosește casete de jucărie fără capace sau cu suporturi care țin un capac deschis în orice poziție. Piesele și jucăriile trebuie să fie mai mari decât gura copilului. De asemenea, unele jucării pot conține substanțe periculoase – adezivi ieftini, cum ar fi formaldehida. Le poți depista după mirosul intens.

Depozitează obiectele periculoase 

Păstrează obiectele ascuțite (cuțite, foarfece, lame, aparate de ras) și pe cele periculoase (monede, obiecte din sticlă, mărgele, ace) într-un loc sigur, unde copilul tău nu poate ajunge. Același sfat se aplică și în cazul medicamentelor, obiectelor de curățenie, pungilor și cosmeticelor.

Și nu în ultimul rând, închide sau rabatează ferestrele, ușile de la balcon și nu lăsa scaune lângă geamuri!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.webmd.com/parenting/guide/baby-safety#1
https://www.passeportsante.net/fr/Actualites/Dossiers/DossierComplexe.aspx?doc=conseils-enfants-securite-maison

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0