Ședințele de mindfulness ar putea reduce numărul operațiilor de cezariană

Ședințele de mindfulness ar putea să scadă numărul femeilor care insistă să nască prin cezariană deși nu există motive medicale care să susțină această alegere.

Deși nașterile prin cezariană se practică frecvent și, în general, sunt proceduri sigure, acestea prezintă mai multe riscuri decât nașterea unui copil pe cale vaginală. Din acest motiv, medicii susțin nașterile vaginale și doar în anumite situații recomandă nașterea prin cezariană.  De exemplu, dacă fătul nu își schimbă poziția pe măsură ce se apropie data scadenței, medicul poate programa o cezariană.

O intervenție chirurgicală programată din motive nemedicale se numește cezariană electivă, iar medicul poate permite această opțiune. Unele femei preferă să nască prin cezariană, deoarece le oferă mai mult control în a decide când se naște copilul și le poate reduce anxietatea de dinaintea travaliului.

Avantejele nașterii prin cezariană sunt riscul mai mic de incontinență și disfuncție sexuală după nașterea copilului și riscul mai mic ca bebelușul să fie lipsit de oxigen în timpul nașterii și să sufere traume în timp ce trece prin canalul de naștere. Dezavantajele nașterii prin cezariană sunt riscul mai mare de complicații, o spitalizare mai lungă (până la cinci zile) și o perioadă mai lungă de recuperare, precum și probabilitatea necesității unei nașteri prin cezariană și la următoarele sarcini.

Se pare, însă, că ședințele de mindfulness efectuate la nivel de grup în cazul femeilor însărcinate și al partenerilor acestora, pot reduce cu 50% ideea de a naște prin cezariană când operația nu este necesară din punct de vedere medical și dublează șansele de a naște natural. Aceasta este concluzia unui studiu¹ realizat la Universitatea din Amsterdam, publicat în jurnalul științific Birth.

Frica de naștere poate fi alungată prin ședințe de mindfulness

Concret, mindfulness este un termen care desemnează abilitatea fundamentală a unei persoane de a fi angrenată în momentul prezent, de a fi conștientă unde este și ce face și de a nu se comporta exagerat în legătură cu ce se întâmplă în jur. Nu este nimic misterios, pur și simplu orice persoană are această calitate, trebuie doar să o scoată la iveală. 

Avem deja capacitatea de a fi angrenați în prezent și de a nu dramatiza lucrurile și putem cultiva aceste calități înnăscute prin practici simple, despre care s-a demonstrat științific că aduc beneficii pentru persoana care practică mindfulness-ul, dar și pentru realațiile acesteia cu persoanele dragi, cu colegii de muncă și cu lumea, în general.

Se pare că aceste practici pot fi de mare ajutor și când este vorba de naștere. Multe femei se tem de acest moment final al sarcinii, iar unele pot dezvolta o teamă absolut exagerată. Metoda „Nașterea și creșterea copiilor bazate pe mindfulness” (MBCP) a fost dezvoltată de către o moașă americană și este destinată acelor femeilor însărcinate care sunt deosebit de speriate de momentul nașterii.

Studiul de față a fost realizat pe un grup de 140 de femei însărcinate și partenerii lor. Jumătate din acest grup a făcut ședințe de mindfulness oferită de moașe acreditate, iar cealaltă jumătate a primit îndrumări suplimentare legate de temerile lor corelate cu nașterea în cadrul îngrijirii prenatale obișnuite. 

Diferențele pe care cercetătorii le-au găsit între cele două grupuri au fost semnificative. Aceste diferențe au fost evidente atât în ceea ce privește gradul de anxietate pe care îl aveau femeile însărcinate înainte, cât și după antrenarea atenției (măsurat prin chestionare recunoscute și validate la nivel internațional), precum și în modul în care femeile au născut în cele din urmă (pe baza dosarelor medicale).

Riscul de frică excesivă de naștere, în conformitate cu scara larg utilizată W-DEQ, a scăzut cu 36% pentru femeile care au beneficiat de ședințele de mindfulness. Gândurile negative în ceea ce privește durerea din timpul travaliului au scăzut semnificativ în grupul care a făcut ședințe de mindfulness comparativ cu grupul de control, iar acceptarea fiziologiei durerii corelată cu travaliul a crescut substanțial.

În timpul nașterii, femeile din grupul de mindfulness au folosit anestezie epidurală cu 36% mai puțin decât grupul de control, iar 51% dintre participante au evitat nașterea prin cezariană care nu era o urgență din punct de vedere medical. Scorul Apgar (un test pentru a obține o impresie rapidă asupra stării generale a unui nou-născut) al sugarului după un minut de la naștere a fost mai mare în grupul de femei care făcuseră ședințe de mindfulneess, dar acest efect nu a mai fost semnificativ după cinci minute.

Potrivit investigatorilor, rezultatele studiului au o mare importanță la nivel mondial pentru îngrijirea femeilor însărcinate și a nou-născuților. Unul dintre principalele obiective ale Organizației Mondiale a Sănătății în acest domeniu este reducerea fricii de naștere, care la rândul său reduce numărul de intervenții care nu sunt necesare din punct de vedere medical în timpul travaliului. 

Utilizarea intervențiilor medicale în timpul nașterii la nivel mondial a crescut enorm. Desigur, acesta este un lucru bun atunci când vine vorba de accesul femeilor la îngrijiri medicale de urgență, dar este îngrijorător când vine vorba de nașteri prin cezariană nejustificate din punct de vedere medical, deoarece acestea pot avea consecințe nefaste pentru mamă și copil.

Cercetătorii subliniază faptul că o naștere prin cezariană are întotdeauna riscuri pentru sănătate în ceea ce privește gravida și crește riscurile de complicații pentru următoarea sarcină. De asemenea, copiii născuți prin cezariană prezintă un risc crescut de probleme alergo-imunologice, astm și obezitate mai târziu în viață.

Jumătate dintre copiii din China și Brazilia și o treime dintre copiii din SUA se nasc în prezent prin cezariană. În Olanda, unde a avut loc acest studiu, a existat, de asemenea, o creștere a recomandărilor pentru naștere prin cezariană deși acestea nu erau justificate medical. Rezultatele studiului indică o metodă simplă de reducere a fricii de naștere, care le permite femeilor și partenerilor lor să aibă mai mult control asupra nașterii și să reducă semnificativ tratamentele medicale non-urgente.

Oamenii de știință concluzionează că studiul lor ar putea oferi o nouă perspectivă pentru consolidarea serviciilor oferite de moașe și pentru integrarea aspectelor de îngrijire medicală și psihosocială în perioada prenatală și mai ales în apropierea nașterii.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Wiley Online Library - Fear of childbirth, nonurgent obstetric interventions, and newborn outcomes: A randomized controlled trial comparing mindfulness-based childbirth and parenting with enhanced care as usual 
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/birt.12571
1. Studiul „Fear of childbirth, nonurgent obstetric interventions, and newborn outcomes: A randomized controlled trial comparing mindfulness‐based childbirth and parenting with enhanced care as usual”, apărut în Birth (2021). DOI: 10.1111/birt.12571, autori: Irena K. Veringa‐Skiba et al.
NHS - Overview-Caesarean section
https://www.nhs.uk/conditions/caesarean-section/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0