Rolul bacteriilor vaginale in imunizarea nou-nascutilor

In disputa dintre nasterea naturala versus nasterea prin cezariana, unul dintre punctele atinse este imunizarea nou-nascutilor, realizata prin intermediul florei bacteriene vaginale.

nastere-naturala-flora-vaginala

In cazul copiilor nascuti prin cezariana, acestia nu trec prin acest mediu cu bacterii benefice, iar anumite studii au aratat ca ulterior vor fi mai sensibili din punct de vedere imunitar. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Imediat dupa nastere, corpul nou-nascutului intra in contact cu germeni din aer si de pe suprafetele pe care le atinge. In cazul copiilor nascuti pe cale naturala, inainte de a lua contact cu aerul, pielea acestora se colonizeaza cu bacterii provenite din flora vaginala a mamei, flora cu un rol extrem de important in imunizare.

De multe ori, aceste bacterii intra si in cavitatea nazala si cavitatea bucala a copiilor si sunt inghitite, ajungand astfel si in sistemul digestiv, unde pun bazele florei digestive. 

Datele au aratat pana in prezent ca multi dintre copiii nascuti prin cezariana au un risc mai crescut de a dezvolta alergii, astm, diabet si obezitate, in special in primii ani de viata. Fiindca numarul de astfel de nasteri creste de la an la an, ajungand astazi la 1 din 3 in Statele Unite ale Americii, cercetatorii incearca sa gaseasca solutii pentru a ajuta artificial imunizarea copiilor.

 
 

Un mic studiu realizat in Puerto Rico, pe 18 copii, sustine posibilitatea de a coloniza pielea nou-nascutilor manual, cu secretii vaginale prelevate de la mama lor. Dintre cei 18 copii monitorizati, 7 copii s-au nascut pe cale naturala, iar 11 prin cezariana.

 

Dintre acestia, 4 au fost tamponati cu fluide din vaginul mamei, in primele 2 minute dupa nastere. In urmatoarea luna, toti copiii au fost monitorizati pentru a putea realiza comparatii intre flora microbiana dezvoltata de fiecare. In cazul copiilor nascuti prin cezariana fara a se fi intervenit cu secretii, bacteriile transportate erau provenite din mediul exterior, in care au intrat imediat dupa nastere. In cazul celorlalti copii, tamponati imediat dupa nastere cu secretie bogata in flora naturala vaginala, situatia lor era similara cu a celor nascuti pe cale naturala. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ca si in cazul femeilor, unde flora vaginala bogata in lactobacili are rolul de a proteja vaginul de bacteriile provenite din exterior, asa si in cazul copiilor, reprezinta o prima bariera de aparare. Desi studiul este unul preliminar, deschide calea studiului in detaliu a importantei imunizarii copiilor inca din momentul nasterii, la fel cum este privita alaptarea, ca fiind esentiala pentru structurarea unui echilibru imunitar pretios pentru intreaga viata. 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0