Retete cu cartofi dulci: piureuri si supe pentru bebelusi

Cartoful dulce poate avea mai multe culori - poate fi portocaliu, alb sau mov/violet. Este o legumă foarte bogată în vitamine, minerale, antioxidanți și fibre, așa că nu este de mirare că el poate fi folosit inclusiv în mâncarea bebelușilor.

Beneficii cartofi dulci

Cartofii dulci, potrivit experților în nutriție, sunt extrem de hrănitori. Nu doar că sunt o sursă bună de fibre, însă conțin foarte multe vitamine (A, C, B6, niacină) și minerale (mangan, potasiu, cupru).
Cartofii dulci sunt deosebit de bogați în beta-caroten - un nutrient pe care organismul îl transformă în vitamina A, de care bebelușii au nevoie pentru o vedere și piele frumoase și un sistem imunitar puternic. Cartofii dulci au în compoziție și vitamina B6 pentru dezvoltarea creierului și fibre pentru a susține sănătatea digestivă.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cartofii dulci, ca și alte culturi alimentare, conțin urme de metale grele (cum ar fi plumbul și arsenul) din sol, ca urmare a poluării industriale. Atâta timp cât oferi bebelușului o mare varietate de alimente fără să te bazezi foarte mult pe alimentele care sunt bogate în metale grele, cum ar fi orezul și cartofii dulci, nu trebuie să îți faci griji în privința metalelor grele. 

Sunt cartofii dulci un pericol comun de sufocare pentru bebeluși?

Dacă sunt gătiți până când capătă o consistență moale, cartofii dulci nu ar trebui să fie un pericol de sufocare pentru bebeluși. Pentru a minimiza riscul de sufocare, ai grijă ca mereu cartofii dulci să fie complet fierți și moi înainte de a-i servi bebelușului. Totodată, când oferi mâncare bebelușului, asigură-te că ești lângă copil, pentru a-i oferi primul ajutor în care de nevoie.

Cum introduci cartofii dulci în alimentația bebelușului

Experții spun că poți introduce cartoful dulce în alimentația micuțului tău în jurul vârstei de 6 luni (ideal ar fi după ce a împlinit 6 luni), cam în aceeași perioadă în care începi să introduci alimentele solide în dieta lui.

Curăță și gătește cartofii dulci până când se înmoaie (adică furculița pătrunde ușor în cartof), zdrobește-i ușor sau pasează-i până se transformă în piure. De asemenea, înainte de servire, poți adăuga în cartoful dulce lichide, cum ar fi lapte matern sau formulă sau o grăsime precum untul, uleiul sau iaurt. Dacă dorești să încurajezi folosirea unui tacâm, preîncarcă o lingură și așeaz-o lângă mâncare pentru ca bebelușul să încerce să o ridice.

Există câteva modalități prin care poți include cartofii dulci în alimentația bebelușului. Discută cu medicul pediatru înainte de a introduce cartoful dulce, pentru că el îți va explica în detaliu ce alte alimente sunt permise în alimentația bebelușului, după ce ai început diversificarea de ceva timp. 

În plus, începe prin a oferi copilului o cantitate mică de cartofi dulci. Dacă nu prezintă nicio reacție adversă, crește treptat cantitatea la mesele viitoare.

Alimente pe care le-ai putea combina cu cartofii dulci

  • Legume verzi – varză, spanac, avocado, mazăre
  • Legume portocalii – dovleac, dovleac, morcov
  • Legume albe – conopidă
  • Fructe – mango, pere, banane, mere, banane
  • Lactate – iaurt, brânză de vaci, brânză ricotta
  • Cereale – quinoa, ovăz, orez brun
  • Carne – pui, vită

Combinații potrivite pentru bebeluși

  • Măr, scorțișoară și cartofi dulci
  • Cartofi dulci, morcov, măr și banane
  • Broccoli, cartofi dulci și dovleac
  • Fasole neagră, cartofi dulci și chimen
  • Cartofi dulci și spanac
  • Cartofi dulci și sfeclă

Iată câteva rețete cu cartofi dulci pentru bebelușul tău!

Piure de morcovi și cartofi dulci pentru bebeluși

Ingrediente:

  • 1-2 cartofi dulci mici
  • apa sau supă de legume (fără sare)
  • 1-2 morcovi

Mod de preparare

Curăță morcovii și taie cartofii dulci în bucăți mai mici. Fierbe ingredientele împreună, în aceeași cratiță cu apă, până se înmoaie. Când s-a răcit, pune legumele într-un blender sau într-un robot de bucătărie și amestecă până la omogenizare. Toarnă apă sau puțină supă de legume, pentru a subția piureul și omogenizează până când acesta ajunge la consistența dorită.

Piure de cartofi dulci pentru bebeluși

Ingrediente

  • 1-2 cartofi dulci mici
  • apă sau supă de legume (fără sare)

Mod de preparare

Cartofii dulci îi prepari fie prin coacere, la cuptor, într-o tavă, fie la aburi. Mută-i într-un vas și ia un tel, apoi începe să pasezi cartofi, turnând puțină apă sau supă de legume, în funcție de cât de mult lichid este necesar.

Nu subția piureul prea mult și nu pasa cartofii prea tare, pentru că este în regulă să aibă o consistență mai groasă. Acum că ai obținut un delicios piure de cartofi dulci, îl poți oferi bebelușului tău, când s-a mai răcit compoziția.

Supă de pui cu cartofi dulci, pentru bebeluși

Ingrediente:

  • 100 g carne de pui
  • 5 căni de apă
  • 1 cană de cartofi dulci, fierți și tăiați cuburi

Mod de preparare

Fierbe carnea de pui într-o oală cu apă, până se înmoaie. Pune cartofii fierți într-un blender sau robot de bucătărie și apoi adaugă puiul și o parte din supă (apa în care a fiert). Amestecă la blender până obții consistența dorită a supei. Dacă vrei să mai diluezi supă, mai toarnă în compoziție puțină apă în care a fiert carnea de pui.

Orez cu lapte și cartofi dulci, pentru bebeluși

Ingrediente:

  • 1 cană orez
  • 4 cartofi dulci mici (curățați de coajă, tăiați cuburi)
  • 3 căni de apă
  • 1 cană de lapte

Mod de preparare

Pune cartofii dulci și orezul într-o cratiță. Toarnă laptele și apa și lasă compoziția să înceapă să fiarbă, apoi continuă să fierbi la foc mic, aproximativ 10-15 minute. Odată ce vezi că orezul a fiert bine (timpul poate să difere, în funcție de tipul de bob), poți să îți hrănești bebelușul.

Dacă micuțul tău suferă de intoleranță la lactoză sau are reacții neplăcute la laptele de origine animală, întreabă medicul pediatru cu ce alt tip de lapte îl poți înlocui.

Piure de pere și cartofi dulci, o altă mâncare delicioasă pentru bebeluși

Ingrediente:

  • 1/2 cană de piure de cartofi dulci
  • 1/4 cană piure de pere
  • Sau, daca vrei, poți folosi 1 cartof dulce mare și 1 pară.

Mod de preparare

Toate ingredientele trebuie pregătite la aburi. Amestecă ingredientele în același vas, până la omogenizare, cu un blender sau cu lingură, până obții o pastă, apoi poți hrăni bebelușul.

Cum alegi și păstrezi cartofii dulci

Când ești la cumpărături și nu știi cum să alegi cartofii dulci pentru a prepara piureuri și supe pentru cel mic, alege cartofi care sunt tari, fără crăpături și fără lovituri sau zone moi pe suprafața lor.  
După ce ai gătit și făcut piureul de cartofii dulci, pune-l într-un recipient de sticlă sau de plastic fără BPA și păstrează-l la frigider până la trei zile. Când servești bebelușului piure de cartofi dulci, poți adăuga lapte matern sau formulă pentru a subția piureul de cartofi dulci.

Dacă intenționezi să congelezi cartofii dulci, pune piureul răcit și pasat în tăvi pentru cuburi de gheață, obținând porții perfecte. Odată congelate, scoate cuburile și păstrează-le într-o pungă pentru congelarea alimentelor timp de până la trei luni.

Pentru a dezgheța cuburile cu piure de cartofi dulci, pur și simplu pune într-un bol cuburile congelate, acoperă vasul și ține-l la frigider peste noapte. Odată dezghețate, poți adăuga lapte matern, formulă sau alte adaosuri precum fructe, scorțișoară sau orez.

Cartofii dulci sunt un alergen comun?

Nu, cartofii dulci nu sunt o cauză comună a alergiilor mediate de IgE, deși au fost raportate câteva alergii la cartofi dulci 1

Sindromul de alergie orală

În teorie, oricine poate fi alergic la orice aliment. Specialiștii spun că în cazul cartofilor dulci a fost raportat sindromul de alergie orală (numit și sindrom de alergie alimentară la polen). Acest sindrom se caracterizează prin mâncărime de scurtă durată la nivelul gurii și este puțin probabil să aibă ca rezultat o reacție periculoasă. Gătitul cartofului dulci poate minimiza acest sindrom.

Sindromul de alergie orală este, în general, considerat a fi o formă ușoară de alergie alimentară. Rareori, acesta poate provoca umflarea severă a gâtului, ducând la dificultăți de înghițire sau de respirație. La o persoană care este foarte alergică, o reacție sistemică, numită anafilaxie poate fi cauzată de un fruct sau de legume crude cu reacție încrucișată la polen, dar acest lucru este foarte puțin frecvent. 

Deși nu există un test definitiv pentru sindromul de alergie orală, persoanele afectate au adesea un test de alergie pozitiv al pielii sau un test de sânge pentru polen specific, împreună cu un istoric de simptome după ingestia alimentelor suspectate.

Sindromul de enterocolită indusă de proteinele alimentare

În plus, cartofii dulci pot fi un declanșator al sindromului de enterocolită indusă de proteinele alimentare, o alergie alimentară relativ neobișnuită la copii, care poate fi severă și care poate să pună viața în pericol. Spre deosebire de majoritatea reacțiilor alergice alimentare care apar în câteva minute de la contactul cu un anumit aliment declanșator, reacțiile alergice ale sindromului de enterocolită indusă de proteinele alimentare apar la câteva ore după consumarea unui anumit aliment. 

Din acest motiv, sindromul de enterocolită indusă de proteinele alimentare este uneori cunoscut ca o alergie alimentară întârziată. Simptomele includ vărsături întârziate (de obicei la 1-4 ore după ingerarea declanșatorului alimentar) și/sau diaree la 5-10 ore după ingestie. 

Printre alte simptome ale acestui sindrom se numără tensiune arterială scăzută, temperatură scăzută a corpului, paloare extremă, vărsături repetitive și deshidratare semnificativă.  Copiii care au fost diagnosticați cu sindromul de enterocolită indusă de proteinele alimentare trebuie urmăriți îndeaproape de un alergolog sau imunolog.  

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthy Children - Heavy Metals in Baby Food
https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/feeding-nutrition/Pages/Metals-in-Baby-Food.aspx
1 Studiul „Identification of a thermal stable allergen in yam ( Dioscorea opposita) to cause anaphylaxis”, Asia Pac Allergy. 2018, Ying-Yang Xu, Jia Yin
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29423371/
American Academy of Allergy Asthma & Immunology - Oral allergy syndrome (OAS)
https://www.aaaai.org/Tools-for-the-Public/Conditions-Library/Allergies/Oral-allergy-syndrome-(OAS)
International consensus guidelines for the diagnosis and management of food protein-induced enterocolitis syndrome: Executive summary-Workgroup Report of the Adverse Reactions to Foods Committee, American Academy of Allergy, Asthma & Immunology
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28167094/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0