Poliartrita reumatoida la femeile insarcinate

Poliartrita reumatoida este o artropatie cronica, cu caracter progresiv, distructiv si deformant, insotita de multiple manifestari sistemice. Incidenta este de aproximativ 1% in populatia generala, iar femeile sunt afectate intr-un numar de trei ori mai mare decat barbatii.

Conceperea unui copil este un eveniment major in viata fiecarei femei. Poliartrita reumatoida afecteaza femeile tinere aflate in perioada fertila, prin urmare aparitia unei sarcini la o femeie diagnosticata cu aceasta boala ridica mai multe intrebari:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

•    Care este evolutia bolii pe perioada sarcinii?
•    Cum influenteaza boala dezvoltarea bebelusului?
•    Care este tratamentul bolii de baza, ce poate fi administrat pe perioada sarcinii si a alaptarii?

Sarcina este o stare fiziologica in care balanta hormonala este modificata in asa fel incat sa se produca o imunosupresie controlata si o toleranta imuna fata de antigenele paterne si cele fetale. Toate acestea sunt necesare mentinerii si evolutiei normale a produsului de conceptie si permit sistemului imunitar al mamei sa se adapteze la prezenta fatului.

Este afectata fertilitatea la o femeie cu poliartrita reumatoida?

Scaderea fertilitatii la femeile cu poliartrita reumatoida este un fenomen cunoscut. Femeile cu poliartrita reumatoida au mai putini copii decat femeile care nu au aceasta boala. Scaderea fertilitatii la aceste femei se datoreaza mai multor factori, cum ar fi:

•    Inflamatia cronica secundara bolii de baza, prin mediatorii acesteia: citokine, chemokine si factori de crestere, joaca un rol important la nivelul endometrului (mucoasa uterina) in perioada de preimplantare si in interactiunea dintre blastocist (stadiu in dezvoltarea embrionului, cand acesta este ca o cavitate inconjurata de celule) si endometru.
•    Medicamentele administrate pentru controlul poliartritei reumatoide pot limita functia ovariana sau pot interfera cu ovulatia si implantarea produsului de conceptie.
•    De multe ori, pacientele cu poliartrita reumatoida, avand o boala cronica, amana momentul intemeierii unei familii si au varsta mai mare atunci cand isi doresc un copil.
•    Viata sexuala este afectata de durerile articulare si oboseala cronica secundara bolii (ii poti cere sfatul medicului tau, daca iti doresti sa iti recomande ceva pentru starile de oboseala).

Care este influenta poliartritei reumatoide asupra sarcinii?

Odata sarcina aparuta, marea majoritate a femeilor cu poliartrita reumatoida nu au evenimente deosebite sau complicatii semnificative legate de evolutia sarcinii. Femeile cu poliartrita reumatoida care-si doresc o sarcina trebuie incurajate sa aiba un copil in conditiile in care experienta clinica arata ca problemele aparute pe parcursul sarcinii si pe perioada nasterii sunt comparabile cu cele ale femeilor fara poliartrita. Principalii parametri care au fost luati in calcul au fost rata avorturilor si a nasterilor premature, patologia obstetricala, preeclampsia/ eclampsia.

Nasterea naturala este permisa la femeile cu poliartrita reumatoida. Daca exista afectare la nivelul soldurilor, cu limitarea importanta a mobilitatii, este recomandata nasterea prin cezariana.

poliartrita reumatoida sarcinaCare este influenta sarcinii asupra poliartritei reumatoide?

Sarcina aduce o ameliorare a activitatii bolii sau chiar se intra intr-o perioada de remisiune. Peste 50% din femeile insarcinate au ameliorare clinica a activitatii poliartritei inca din primul trimestru de sarcina, beneficiul maxim este in al doilea trimestru.

Pacientele au o ameliorare neta a durerilor si tumefactiilor articulare, acest fapt este datorat modificarilor hormonale din sarcina si cresterii secretiei de cortizol cu efect antiinflamator. Ameliorarea bolii se datoreaza si cresterii nivelului plasmatic al estrogenilor, progesteronului si prolactinei in sarcina, care determina toleranta imuna.

Activitatea bolii la pacientele cu poliartrita reumatoida se poate ameliora in mod spontan in timpul sarcinii. Cu toate acestea, masurarea corespunzatoare a activitatii bolii in timpul sarcinii este o provocare, deoarece dupa ameliorarea din perioada sarcinii, apare exacerbarea activitatii bolii dupa nastere.

Reactivarea bolii apare la majoritatea pacientelor si este semnalata in primele 3-6 luni dupa nastere. Se datoreaza scaderii secretiei de cortizol, supresiei axului hipotalamo-corticosuprarenal si modificarii profilului citokinic cu revenirea catre unul de tip proinflamator. Pacientele care au avut o evolutie buna a bolii pe parcursul unei sarcini au avut aceeasi evolutie si pe parcursul celei de-a doua.

Ce trebuie sa stie o pacienta cu poliartrita inainte de sarcina?

Cand o pacienta cu poliartrita reumatoida isi doreste un copil, este obligatoriu nevoie de un consult la medicul reumatolog si la medicul ginecolog. Medicatia de fond pentru poliartrita reumatoida trebuie revizuita, iar pacienta trebuie sa fie informata asupra riscului teratogen (care produce malformatii) al unora dintre acestea. Tratamentul cu metotrexat trebuie oprit cu 6 luni inaintea momentului conceptiei copilului. Leflunomid poate ramane in ser o perioada de pana la 2 ani, iar pentru a fi eliminate mai repede din organism se folosesc chelatori (care ajuta la eliminarea substantei). Terapia biologica nu se administreaza pe perioada sarcinii si alaptarii. Pe perioada sarcinii, pacientele pot avea tratament cu sulfasalazina sau cortizon in doze mici, sub supraveghere medicala periodica.

Sarcina influenteaza in mod favorabil poliartrita reumatoida pentru un timp, dar nu modifica evolutia bolii pe termen lung. Reactivarea bolii poate aparea uneori in ultimul trimestru de sarcina si mult mai frecvent la cateva luni dupa nastere si este explicata prin revenirea la un raspuns de tip proinflamator, caracteristic bolii.

O pacienta cu poliartrita reumatoida trebuie sa stie ca poate sa duca pana la termen o sarcina, dar si ca reusita pentru un eveniment atat de important in viata ei este obtinuta printr-o colaborare buna a echipei formata din pacienta, medic reumatolog si medicul ginecolog.

Te poti astepta ca simptomele poliartritei reumatoide sa se calmeze in timpul sarcinii

In mod interesant, sarcina are de regula un efect pozitiv asupra simptomelor poliartritei reumatoide, chiar daca este un efect temporar. Aproximativ 70%-80% dintre femei recunosc ca apare o imbunatatire in privinta simptomelor bolii, in timpul sarcinii.

La multe dintre aceste femei, dozele medicamentelor pentru poliartrita reumatoida pot fi reduse sau aceste medicamente pot fi eliminate in timpul sarcinii, in functie de decizia medicului specialist. La aproape 25% dintre femei, insa, activitatea poliartritei reumatoide continua in timpul sarcinii sau boala se agraveaza in aceste luni. Din pacate, aceasta perioada "de respiro" in ceea ce priveste simptomele poliartritei reumatoide in sarcina este de scurta durata, iar multe femei, dupa ce aduc bebelusii pe lume, se confrunta cu o perioada de activitate a bolii.

Simptome poliartrita reumatoida

Principalele simptome ale poliartritei reumatoide (boala care afecteaza articulatiile in mod simetric) sunt:

* durere articulara, este o durere pulsatila

* redoare (rigiditate) articulara

* tumefactie (articulatiile sunt umflate), zone calde la atingere si roseata; membrana articulatiilor afectate de boala este inflamata, de aceea ele devin mai calde si mai sensibile la atingere

* alte simptome: oboseala sau lipsa energiei, temperatura ridicata (febra), transpiratii, scaderea apetitului, scaderea in greutate, ochi uscati (daca ochii sunt afectati), durere in piept (daca sunt afectate alte organe, precum inima sau plamanii).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/rheumatoid-arthritis/symptoms/
  • WebMD - https://www.webmd.com/rheumatoid-arthritis/family-planning-and-rheumatoid-arthritis#2
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1