Impactul nasterii asupra sanatatii emotionale a parintilor

Poate fi dificil uneori pentru părinți, mai ales cei tineri, să se acomodeze cu nașterea unui copil. Mai ales dacă e vorba de o naștere dificilă, aceasta îi poate obosi emoțional și fizic încă din start și ulterior va fi stresant pentru amândoi să se adapteze la noile roluri și responsabilități. Află mai multe despre stresul de după naștere, depresie postpartum, problemele care pot apărea în relația de cuplu și modalitățile de gestionare a situației.

Nașterea unui copil, chiar dacă este un eveniment așteptat cu bucurie și entuziasm de un cuplu, poate avea efecte nebănuite atât asupra cuplului, cât și asupra fiecăruia dintre părinți în parte. În primul rând, după naștere, viața femeii devenită mamă se schimbă foarte mult, deoarece micuțul este dependent de ea. În al doilea rând, unii tați vor dori să le ofere proaspetelor mame sprijin și ajutor, dar ajung să ofere fie prea mult, fie prea puțin, punând în dificultate relația de cuplu, care deja trece prin multe provocări având în vedere apariția nou-născutului.

De aceea, vorbim astăzi despre psihoterapia folosită ca modalitate de a ajuta cuplul să se adapteze la schimbările viitoare încă din timpul sarcinii, dar și ca metodă de a gestiona probleme care apar individual sau în cuplu după naștere: depresia postpartum, oboseala cronică, iritarea care poate apărea între parteneri și așa mai departe.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Dificultăți întâmpinate de tinerii părinți după naștere

Atât proaspăta mamă, cât și partenerul ei tind să fie obosiți și să nu reușească să doarmă, datorită nevoilor bebelușului, iar lipsa somnului le poate slăbi sistemul imunitar, îi poate face mai iritabili și mai stresați. Chiar dacă este posibil ca un cuplu să-și poată comunica problemele și să le rezolve fără ajutor din exterior, implicarea unui profesionist în sănătatea mintală poate fi benefică acestui proces.

Unele femei care au născut de curând vor găsi dificil de acceptat anumite aspecte ale sarcinii și nașterii care nu s-au întâmplat așa cum se așteptau. O mamă care și-a plănuit nașterea dar nu a putut să își urmeze planul din cauza complicațiilor medicale poate regreta că nașterea nu s-a întâmplat așa cum își dorea.

Femeile care se recuperează mai greu vor resimți frustrare față de incapacitatea lor de a face anumite lucruri și vor face cu greu fața oboselii și durerilor. Unele mame care nu pot alăpta vor simți că au eșuat în rolul lor, iar asta le va frustra și le va cauza stres sau chiar depresie.

Când un copil nu poate fi adus la termen, este născut fără viață sau are un defect grav, suferința resimțită de pe urma acestor lucruri și rămasă netratată poate duce la probleme de sănătate mintală ca depresia. A vorbi cu familia și cu prietenii despre moartea unui copil, în loc de nașterea lui, poate fi un lucru incredibil de greu și care poate avea un efect de lungă durată asupra părinților, în special a mamei. Psihoterapia poate ajuta la tratarea acestor sentimente de suferință.

Psihoterapia, utilă pentru cuplul care are îngrijorări legate de sarcină și naștere

Sarcina, nașterea și îngrijirea copilului pot fi dificile chiar și când totul decurge fără mari probleme. Cuplurile care au o legătură solidă și care au sprijin din partea celor din jur pot chiar și acestea să întâmpine obstacole în ceea ce privește sănătatea sau banii, lucruri care le pot pune la încercare parteneriatul. Sprijinul familiei și prietenilor este considerat un aspect esențial pentru binele tinerilor părinți, în special al mamei, în această perioadă.

Psihoterapia poate fi utilă încă de dinainte de naștere; le poate ajuta pe femeile însărcinate, pe cele care se îngrijorează că ar putea face depresie postpartum și pe partenerii acestora să discute despre anumite probleme pe care sarcina și nașterea le pot cauza. Femeile care au avut probleme de sănătate mintală înainte de sarcină se pot teme că noile încercări ale maternității le vor agrava afecțiunile, dar ajutorul unui psihoterapeut le poate ușura perioada sarcinii și încuraja să se liniștească. Femeile care suferă de depresie postpartum sau psihoză vor descoperi că tratamentul terapeutic combinat cu cel medicamentos, la nevoie, are un efect benefic.

Tipul de terapie va fi diferit în funcție de grijile pe care le are fiecare femeie. Unele femei se descurcă greu cu stresul și noile responsabilități pe care le implică un copil, iar exprimarea acestor griji într-un grup de sprijin, în fața altor oameni care se află în aceeași situație, le poate ajuta.

Cele care suferă de depresie sau anxietate pot apela la terapia individuală. Terapia de cuplu poate fi utilă, de asemenea, când un cuplu descoperă că un copil le aduce mai multe provocări cu stres în relație. La terapie, cuplurile își pot exprima îngrijorările sau neînțelegerile și își pot rezolva orice probleme legate de relație.

Mamele singure cărora le lipsește sprijinul și asistența pot căuta și ele ajutorul unui psihoterapeut sau al unui grup de sprijin încă din timpul sarcinii.

Reducerea stresului pe timpul sarcinii

O viitoare mamă își poate îmbunătăți starea de sănătate psihică și poate preveni anumite complicații dacă își reduce nivelul de stres, un factor foarte important. Cauzele stresului pe timpul sarcinii variază de multe ori, de la o persoană la alta.

O femeie poate fi stresată de modul în care corpul ei începe să se schimbe, din cauza hormonilor și efectelor acestora asupra corpului sau din cauza temerilor și a anxietății legate de sarcină și naștere. Cele care trec în timpul sarcinii prin evenimente negative sau catastrofe sau care suferă de stres cronic, de sindrom posttraumatic sau alte probleme de sănătate mintală pot, de asemenea, să aibă o stare psihică foarte proastă.

Un medic ginecolog își va sfătui cel mai probabil pacienta să renunțe pe cât posibil la activități stresante în perioada sarcinii, să-și îngrijească sănătatea și să rămână în formă prin consumul de alimente hrănitoare și păstrarea unui program activ, să-și păstreze rețeaua de sprijin și să rămână în legătură cu prietenii și familia, să ceară și să accepte ajutor la nevoie, să participe la cursuri prenatale și să încerce tehnici de relaxare, precum yoga sau meditația. Dacă viitoarea mamă are tulburări de sănătate mintală, acesta îi poate recomanda chiar și ajutorul unui psihoterapeut.

Ce mai poate face un cuplu după nașterea unui copil pentru a nu își strica relația?

Cum am discutat, nașterea unui copil poate și va aduce cu sine numeroase schimbări în viața unui cuplu, iar menținerea unei relații sănătoase după acest eveniment poate necesita eforturi suplimentare. Iată câteva sfaturi care v-ar putea ajuta să vă mențineți relația bună în timpul perioadei post-natale:

Mențineți deschise liniile de comunicare 

Discutați deschis despre schimbările prin care treceți și pe care le simțiți fiecare în felul lui, precum și despre cum vă afectează separat și împreună. Comunicarea eficientă este cheia unei relații sănătoase în general, și cu atât mai mult în perioade tensionate cum este cea de după naștere. Acordați-vă sprijin emoțional reciproc și fiți deschiși să vă exprimați sentimentele. Păstrați un spațiu sigur pentru a vorbi despre emoțiile și grijile fiecăruia.

Sprijiniți-vă reciproc

Încurajați-vă și sprijiniți-vă reciproc în rolurile de părinți. Mai ales la primul copil, ambii membri ai cuplului pot fi copleșiți de responsabilități și pot avea reacții exagerate, pentru că pot fi luați prin surprindere de lucruri care se întâmplă și la care poate nu s-au așteptat. Implicarea egală a părinților în creșterea copilului poate reduce tensiunile și poate consolida legătura de cuplu.

Faceți-vă timp pentru cuplu

În contextul nașterii unui copil, în primă fază nu va putea fi vorba de timp pentru voi doi, însă încercați să vă alocați totuși un timp minim, chiar dacă este doar o oră sau două pe săptămână. Acest timp dedicat exclusiv relației voastre poate consolida conexiunea. Foarte important, nu uitați să râdeți: situațiile amuzante vă pot aduce bucurie fie doar și de moment și vă pot reduce stresul.

Nu ezitați să delegați responsabilitățile

Împărțiți între voi - și, dacă aveți și ajutoare precum bunici sau prieteni, cu atât mai bine - sarcinile legate de îngrijirea copilului și de gospodărie. În ce privește cuplul, sentimentul de echitate poate contribui la evitarea tensiunilor și a neînțelegerilor.

Învățați să acceptați schimbările

Fiecare partener poate simți presiuni și schimbări în timpul perioadei post-natale. Înțelegerea reciprocă și acceptarea schimbărilor pot ajuta la menținerea armoniei.

Căutați ajutor dacă simțiți că este nevoie

Nu ezitați să cereți ajutor de la persoanele din familie sau dintre prietenii care au crescut și ei copii și știu ce înseamnă greutățile de după naștere sau chiar de la un psiholog, dacă simțiți că psihoterapia e cea mai bună soluție. Uneori, sprijinul exterior poate oferi o perspectivă obiectivă și soluții practice la care nu v-ați gândit.

Aveți grijă la ce așteptări aveți

Gândiți-vă că, după naștere, se pot ivi provocări și momente dificile și că oricât v-ați fi plănuit înainte și luat în calcul scenarii, lucrurile pot sta cu totul altfel practic. E bine ca amândoi să aveți așteptări realiste și fiți pregătiți să faceți față schimbărilor împreună.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Coping with stress after having a baby
https://www.nhs.uk/conditions/baby/support-and-services/coping-with-stress-after-having-a-baby/
Cleveland Clinic - Postpartum Depression 
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9312-postpartum-depression
NCBI - Mothers’ and fathers’ lived experiences of postpartum depression and parental stress after childbirth: a qualitative study
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7034451/
Studiul „Mothers’ and fathers’ lived experiences of postpartum depression and parental stress after childbirth: a qualitative study”, apărut în Int J Qual Stud Health Well-being. 2020; 15(1): 1722564. Published online 2020 Jan 28. doi: 10.1080/17482631.2020.1722564, autori: Maude Johansson et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0