HPV-ul si alaptarea – exista riscuri?

HPV, adica virusul papiloma uman, poate infecta epiderma si membranele mucoase. Acesta poate provoca mai multe forme de cancer – cancer cervical, vaginal, anal ori cancer la nivelul penisului (n.r. cancer penian).

Exista peste 100 de forme ale acestui virus identificate de oamenii de stiinta pana acum. Insa numai o parte dintre acestea au potential cancerigen. Pentru ca nu provoaca simptome, de cele mai multe ori persoanele infectate cu HPV nu au idee de prezenta acestui virus in organism.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Virusul HPV este un virus extrem de frecvent in randul persoanelor active din punct de vedere sexual, relatiile intime fiind una dintre cele mai comune cai prin care acest virus se raspandeste. Statistic vorbind, in jur de 80% dintre femei intra in contact cu cel putin o forma a virusului pe parcursul intregii vieti. Infectia se trateaza, de multe ori, de la sine, virusul HPV fiind eliminat in 2 ani de la infectare.

Infectarea cu virusul HPV nu vine, insa, la pachet cu contraindicatia de alaptare. Oamenii de stiinta nu au reusit sa gaseasca dovezi care sa ii determine sa interzica alaptatul femeilor care sunt infectate cu HPV. Mai mult decat atat, alaptatul este recomandat chiar si acestora, intrucat beneficiile laptelui matern sunt mai mari decat riscul de infectare cu HPV. Anticorpii care se regasesc in laptele de mama ajuta copilul sa se protejeze de virusuri, bacterii si alti agenti invadatori.

Cum se poate detecta HPV-ul

In prima faza, testul Papanicolau este cel care descopera anomalii ce pot fi asociate cu infectia cu HPV. Ulterior, medicul poate recomanda testarea ADN-ului pentru depistarea tulpinii virusului.

Femeile active sexual ar trebui sa isi faca testul Papanicolau din 3 in 3 ani pana la varsta de 29 de ani, iar apoi, intre 30 si 65 de ani, testarea ar trebui sa fie facuta din 5 in 5 ani.

In cazul in care medicul depisteaza o tulpina a virusului HPV care are potential cancerigen, va monitoriza modificarile cervicale pentru diagnosticarea precoce a cancerului. Astfel, pacienta va repeta testarea o data la 6 luni, pentru a vedea daca infectia persista sau daca a provocat modificari semnificative la nivelul colului uterin.

Daca medicul depisteaza virusul HPV si esti in perioada alaptarii, discuta cu acesta despre nelinistile si temerile pe care le ai, pentru a te asigura ca este in regula sa iti hranesti copilul cu lapte matern. Nu lua decizia de a opri alaptarea daca singurul tau motiv de ingrijorare este infectia cu HPV.

 

 

Ce beneficii are alaptarea

Hranirea copilului cu lapte matern are beneficii mai importante decat riscul de infectare cu HPV.

Laptele matern reprezinta amestecul ideal de vitamine, proteine si grasimi, precum si de anticorpi care il protejeaza pe cel mic de virusuri, bacterii si de imbolnavire, in general.

Printre beneficiile alaptarii se numara:

  • Cresterea imunitatii sugarului
  • Intarirea sistemului osos al celui mic
  • Reducerea riscului de aparitie a bolilor, inclusiv a celor cronice precum astmul sau diabetul
  • Reducerea riscului de supraponderabilitate
  • Reglarea tranzitului intestinal al bebelusului
  • Reducerea riscului de diaree
  • Crearea unei legaturi speciale intre mama si sugar
  • Reducerea riscului de moarta subita.


Si mama are de castigat de pe urmele alaptarii, nu numai sugarul – iata ce beneficii exista pentru proaspata mamica a carei alegere este sa alapteze:

  • Revenirea mai rapida la greutatea de dinainte de sarcina, intrucat alaptatul arde calorii
  • Elibereaza oxitocina, care ajuta uterul sa revina la forma initiala
  • Reduce riscul de cancer la san si cancer ovarian
  • Reduce riscul de osteoporoza
  • Intareste conexiunea cu bebelusul
  • Este mai simplu, intrucat nu implica prepararea laptelui praf, sterilizarea biberoanelor si programarea plecarilor in oras in functie de ora de masa a copilului.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0