Hernia inghinala si hernia ombilicala la bebelusi

Dacă bebelușul tău are o formațiune în jurul ombilicului, este posibil ca acesta să sufere de hernie ombilicală. Hernia poate fi și inghinală, dar, indiferent de zona în care apare la bebeluși sau copiii mici, poate fi tratată.

Hernia are loc când un segment al intestinului pătrunde printr-un punct slab din mușchii abdominali. O umflătură moale este observată sub pielea din aria în care a avut loc hernia. La copii, hernia are loc de obicei în una din două zone: în jurul ombilicului ori în partea inghinală. Hernia care se declanșează în zona buricului se numește hernie ombilicală, iar cea care se dezvoltă în zona inghinală se numește hernie inghinală.

Hernia ombilicală afectează aproximativ 15-23% dintre bebeluși la naștere. Hernia inghinală afectează cam 1-5% dintre bebeluși, fiind mai frecvent întâlnită la cei prematuri (10-30% dintre aceștia).

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cauzele herniei la bebeluși și copiii mici

Este posibil că hernia să se dezvolte în primele câteva luni după nașterea bebelușului, din cauză că există o zonă slabă în mușchii abdomenului, însă este important de reținut că aceste două tipuri de hernii se întâmplă să apară din cauze diferite.

Hernia inghinală la bebeluși

Pe măsură ce bebelușul de sex masculin se dezvoltă în uter, testiculele coboară în abdomen și apoi coboară și mai mult, în scrot, într-o zonă numită canal inghinal. La scurt timp după ce bebelușul se naște, canalul inghinal se închide, împiedicând testiculele să se întoarcă în abdomen. Dacă această zonă, însă, nu se închide complet, o parte din intestin poate pătrunde în canalul inghinal prin zona slăbită a peretelui abdominal inferior, cauzând o hernie.

Chiar dacă fetițele nu au testicule, ele au un canal inghinal, așa că și în cazul lor se poate dezvolta o hernie în această zonă. Herniile inghinale nu apar atât de des la fetițe pe cât apar în rândul băieților.

Hernia ombilicală la bebeluși și copii

În timpul sarcinii, când fătul se dezvoltă, există o mică deschizătură în mușchii abdominali, astfel încât cordonul ombilical să poată pătrunde, făcând legătura între organismul mamei și bebeluș.

După naștere, însă, deschizătura din mușchii peretelui abdominal se închide, pe măsură ce bebelușul crește. Uneori, acest mușchi nu se închide complet și este posibil să rămână o mică deschizătură în acea zonă. O parte din intestin poate să pătrundă în deschizătura aceasta dintre mușchii abdominali și poate duce la formarea herniei.

Factori de risc în hernia ombilicală și hernia inghinală

Experții subliniază că herniile apar mai des în cazul copiilor și bebelușilor care prezintă unul sau mai mulți factori de risc, precum cei de mai jos:

  • cei născuți prematur
  • cei care au un părinte sau un frate/o soră care a avut hernie în copilărie
  • cei cu fibroză chistică
  • bebelușii care au displazie de șold (provocată de dezvoltarea anormală a articulației șoldului)
  • băieții cu testiculele necoborâte în scrot
  • bebelușii cu malformații ale sistemului genito-urinar

Herniile inghinale se dezvoltă la copiii care au în familie antecedente de hernie inghinală, la sugarii și copiii mici cu alte anomalii ale aparatului genito-urinar și mai frecvent în zona inghinală dreaptă decât în cea stângă, însă chiar și așa, e bine de știut că hernia inghinală poate să apară în ambele părți. Herniile ombilicale apar mai des în cazul bebelușilor care s-au născut prematur.

Cum se diagnostichează hernia ombilicală și inghinală la bebeluși?

Hernia poate fi diagnosticată în urma examinării fizice, când micuțul este consultat de medicul pediatru. Copilul va fi examinat pentru a se stabili dacă hernia poate fi sau nu împinsă înapoi în cavitatea abdominală. Medicul poate recomanda o radiografie abdominală sau o ecografie în zona afectată.

Tratamentul pentru hernia inghinală și hernia ombilicală la bebeluși și la copiii mici

Dacă este necesar, hernia ombilicală poate fi tratată printr-o intervenție chirurgicală, pentru a se împinge înapoi formațiunea și pentru a se întări zona slăbită din peretele abdominal. Operația poate fi recomandată dacă hernia este mare sau dacă nu a dispărut până la momentul în care copilul a împlinit 3 sau 4 ani. Părinții sunt sfătuiți să aștepte până când copilul ajunge la această vârstă.

Până la vârsta de 1 an, multe hernii ombilicale se vor închide de la sine, fără să fie necesară operația. Aproape toate herniile ombilicale se vor închide, fără operație, până la vârsta de 5 ani.

Intervenția chirurgicală este necesară pentru a trata hernia inghinală și, în general, este bine ca părinții să știe că această problemă va trebui rezolvată pe cale chirurgicală cât mai curând după ce a fost descoperită, pentru că intestinul poate să se blocheze în canalul inghinal și pot să apară complicații.

În timpul operației, copilului i se va face o mică incizie în zona unde este hernia inghinală. Partea de intestin cu probleme este introdusă în cavitatea abdominală, mușchii sunt apoi cusuți, iar în unele cazuri, o meșă dintr-un material special este folosită pentru a întări zona unde se află mușchii „reparați” de medicul chirurg.

Ce complicații poate avea hernia ombilicală?

Hernia ombilicală la bebeluși este, în general, o condiție care poate fi gestionată în mod eficient și care, în multe cazuri, se rezolvă de la sine pe măsură ce musculatura abdominală se dezvoltă. Cu toate acestea, există potențial pentru complicații, cum ar fi:

Blocarea herniei

Uneori, țesutul sau intestinul care a pătruns în hernie poate deveni blocat sau înțepenit în sacul herniei. Acest lucru poate duce la durere, disconfort și roșeață în zona herniei și necesită o intervenție medicală de urgență.

Strangularea herniei

Strangularea este o complicație mai gravă în care fluxul sangvin către țesutul înghesuit în hernie este blocat. Aceasta poate provoca durere intensă, roșeață, umflături și pot apărea semne de necroză tisulară. Strangularea herniei ombilicale este o urgență medicală și necesită tratament imediat.

Durere și disconfort

Unele hernii ombilicale pot deveni dureroase pentru bebeluș. Acest disconfort poate afecta calitatea vieții bebelușului și poate necesita evaluare și gestionare medicală.

Infecții

În cazuri rare, o infecție poate afecta zona herniei ombilicale. Acest lucru poate provoca febră, roșeață, umflături și durere în zona herniei. Infecția necesită tratament medical.

Creșterea dimensiunii herniei

Unele hernii ombilicale pot crește în dimensiuni pe măsură ce bebelușul crește și devine mai activ. Acest lucru poate face gestionarea herniei mai dificilă și poate necesita intervenție chirurgicală ulterioară.

Ce complicații poate avea hernia inghinală?

Hernia inghinală poate fi asociată cu anumite complicații, care pot include:

Durere și disconfort

Hernia inghinală poate cauza durere și disconfort în zona inghinală, care poate varia de la ușor la sever.

Strangularea herniei

Aceasta este una dintre cele mai grave complicații ale herniei inghinale. Strangularea apare atunci când o parte a țesutului herniat devine blocată în deschiderea hernială, afectând fluxul sangvin către acea porțiune de țesut. Aceasta poate provoca durere intensă, roșeață, umflături și necroză tisulară (moartea țesutului). Strangularea herniei este o urgență medicală care necesită intervenție chirurgicală imediată.

Creșterea dimensiunii herniei

Herniile inghinale pot deveni mai mari în timp, pe măsură ce presiunea în cavitatea abdominală crește. Herniile mai mari pot fi mai dificil de gestionat și pot necesita intervenție chirurgicală ulterioară.

Complicații digestive

În unele cazuri, o hernie inghinală poate exercita presiune asupra tractului digestiv, ceea ce provoacă simptome digestive, cum ar fi grețuri, vărsături sau dificultăți la eliminarea scaunului.

Infecții

În cazuri rare, hernia se infectează, ceea ce duce la febră, durere și umflături în zona herniei.

Se poate preveni hernia inghinală la bebeluși?

Hernia inghinală poate fi o condiție congenitală sau poate să apară în primele luni sau ani de viață. Deși nu există modalități sigure de a preveni complet hernia inghinală la bebeluși, există câțiva factori care pot ajuta la reducerea riscului:

  • Nu trebuie să se aplice presiune excesivă asupra zonei inghinale a bebelușului. Manipularea cu grijă și evitarea mișcărilor bruște pot ajuta la reducerea riscului de hernie. 
  • Dacă există un istoric familial de hernie inghinală sau alte condiții care pot crește riscul de hernie (cum ar fi sindromul Down), se va discuta cu medicul despre aceste riscuri. Medicul poate monitoriza atent copilul și poate oferi sfaturi sau intervenții preventive, dacă este cazul. 
  • Dacă bebelușul dezvoltă o hernie inghinală, este important să fie dus la medic cât mai curând posibil. Tratamentul precoce poate preveni complicațiile și poate ajuta la evitarea unei hernii mai mari sau a strangulării țesutului.

Se poate preveni hernia ombilicală la bebeluși?

Deși nu există modalități garantate de prevenire a herniei ombilicale la bebeluși, există câțiva pași și recomandări care pot ajuta la reducerea riscului:

  • Se va manipula cu grijă zona ombilicală a bebelușului și se va evita presiunea excesivă. 
  • Pe măsură ce bebelușul crește și devine mai activ, susținerea dezvoltării musculaturii abdominale poate ajuta la reducerea presiunii asupra zonei ombilicale. 
  • Părinții ar trebui să monitorizeze cu atenție zona ombilicală a bebelușului pentru orice schimbări sau semne de hernie ombilicală. Dacă se observă umflături sau orice schimbări în zona ombilicală, se va consulta medicul.
  • Constipația severă sau tusea persistentă pot crește presiunea în zona abdominală, ceea ce crește riscul de hernie ombilicală. Se va cere sfatul medicului dacă bebelușul are oricare dintre aceste probleme pentru a primi îndrumări adecvate.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Stanford Medicine - Inguinal and Umbilical Hernias in Children
https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=inguinal-and-umbilical-hernia-90-P01998
NHS - Overview. Umbilical hernia repair
https://www.nhs.uk/conditions/umbilical-hernia-repair/


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 3