Hemangiomul la bebeluși: ce este, unde apare, cum îl recunoști?

Hemangiomele sunt anomalii vasculare congenitale (există în momentul încare ne naștem), care reprezintă, de fapt, o aglomerare de vase capilare nou formate.

Dacă te afli în postura de părinte pentru prima dată, știi deja că este o perioadă care aduce foarte multă bucurie dar și neliniște din motivul nesiguranței. În primele luni de viață a bebelușului tău, vei descoperi o mulțime de lucruri despre dezvoltarea sa. Unul dintre aspectele cu care te-ai putea confrunta este apariția hemangiomului, o afecțiune cutanată destul de comună la sugari. 

Hemangiomele apar sub forma unei pete roșii-violet, având dimensiuni variate, pe mâini, pe față, pe buze etc. Hemangiomul este o tumoare necanceroasă a vaselor de sânge, așa că nu trebuie să ne îngrijoreze. Află din acest articol de pe doc.ro care sunt hemangioamele periculoase!

Recomandările experților DOC.ro

Este important să știi că majoritatea hemangiomelor sunt inofensive și nu necesită tratament, dar este întotdeauna bine să discuți cu medicul pediatru pentru a obține o evaluare adecvată.

Ce este hemangiomul și unde apare?

Hemangiomul este o creștere benignă a vaselor de sânge care apare de obicei pe pielea bebelușilor și copiilor mici. Un hemangiom este un semn din naștere, care cel mai adesea are aspectul unui nodul de culoare roșu-aprins, alcătuit din vasele de sânge din piele care s-au dezvoltat în exces. Această afecțiune poate varia în dimensiune și aspect, de la pete mici de culoare roșie până la umflături mai mari, ridicate, cu nuanțe de violet. 

Un hemangiom crește în timpul primului an de viață, iar apoi se retrage în timp ori dispare. Un copil care a avut un hemangiom în copilărie, de regulă, are o urmă abia vizibilă până când ajunge la vârsta de 10 ani.

Hemangiomul poate să apară oriunde pe corp, însă cel mai adesea apare pe față, scalp, gât, piept, spate sau zona inghinală.

Cum recunoști hemangiomul: semne și simptome

Un hemangiom poate fi un semn prezent la naștere, însă cel mai adesea apare în primele câteva luni de viață. El începe ca un semn plat, roșu, ce apare oriunde pe corp, de cele mai multe ori pe față, scalp, piept sau pe spate. De obicei, copilul are un singur semn de acest gen. Unii copii pot avea mai mult de un hemangiom, mai ales dacă fac parte dintr-o sarcină multiplă (gemeni, tripleți).

În primul an de viață al micuțului tău, semnul roșu crește rapid și devine o masă spongioasă, care pare că iese din piele (este proeminentă). Apoi hemangiomul întră într-o fază de repaus și, în cele din urmă, începe să dispară treptat.

Recunoașterea unui hemangiom poate fi destul de ușoară, mai ales dacă este unul superficial și este situat pe suprafața pielii. Iată câteva caracteristici care te pot ajuta să identifici un hemangiom la bebelușul tău:

Culoare și formă:

  • Hemangioamele superficiale sunt de obicei roșii sau roz și pot fi plate sau ușor ridicate.
  • Hemangioamele profunde pot avea o nuanță violetă sau albastră, fiind mai umflate și mai proeminente.

Dimensiune:

  • Hemangioamele pot varia în dimensiune de la câțiva milimetri până la câțiva centimetri în diametru.

Creștere:

  • Unele hemangioame pot să se dezvolte în primele săptămâni sau luni de viață ale bebelușului, pentru ca apoi să se micșoreze și să se estompeze treptat în următoarele luni sau ani.
  • În cazul altor hemangioame, acestea pot rămâne relativ neschimbate pe parcursul timpului.

Aproximativ jumătate dintre toate hemangiomele dispar până la vârsta de 5 ani și aproape toate hemangioamele sunt dispărute de pe piele până la vârsta de 10 ani. Deși, până și culoarea semnului din naștere dispare (se estompează), se poate să rămână o decolorare a pielii sau să rămână un surplus de piele în acea zonă.

Când să mergi la medicul pediatru

Medicul pediatru al copilului tău va monitoriza hemangiomul în timpul controalelor de rutină la cabinet. În majoritatea cazurilor, hemangiomul nu prezintă riscuri grave pentru sănătatea bebelușului și nu necesită tratament medical. Cu toate acestea, ia legătura cu medicul copilului dacă hemangiomul sângerează, se formează o rană sau leziune, sau pare că e infectat. Solicită îngrijiri medicale dacă hemangiomul afectează vederea copilului tău, respirația, auzul sau alte aspecte ale vieții lui. De asemenea, contactează medicul pediatru dacă hemangiomul cauzează disconfort sau durere bebelușului și dacă hemangiomul continuă să crească sau îți ridică preocupări în orice alt fel.

Cauze hemangiom

Un hemangiom este alcătuit dintr-un grup de vase de sânge suplimentare, care este, de fapt, un grup anormal de dens. Nu este foarte clar ce anume determină vasele de sânge să se grupeze sau să se aglomereze în acea zonă, deși poate să existe o componentă ereditară care e implicată în apariția hemangiomului. Uneori, hemangioamele pot fi prezente încă din momentul nașterii, fiind cunoscute sub numele de "hemangioame congenitale". Alteori, acestea pot să apară în primele săptămâni sau luni de viață ale bebelușului.

Hemangiomul nu apare doar pe piele

Un hemangiom este o tumoare benignă (necanceroasă) care este alcătuită din vase de sânge. Există multe tipuri și subtipuri de hemangioame, iar acestea pot să apară oriunde pe corp, inclusiv în piele, mușchi, oase și în organele interne.

Cele mai multe hemangioame (semne din naștere) apar pe suprafața pielii sau imediat sub piele. De cele mai multe ori, ele se dezvoltă pe față și pe gât și pot varia foarte mult în ceea ce privește culoarea, forma și dimensiunea.

Cele două tipuri principale de semne din naștere (hemangioame) sunt:

  • semnele din naștere vasculare (de cele mai multe ori sunt roșii, violete/mov sau roz), cauzate de vasele de sânge anormale în piele sau sub pielea bebelușului
  • semne din naștere pigmentate (de obicei de culoare maro), cauzate de aglomerări (ca niște ciorchine) de celule care dau pigmentul pielii.

Semnele vasculare din naștere apar de cele mai multe ori pe cap și pe zona gâtului, în principal pe față, însă, reține că ambele tipuri de hemangioame pot să apară oriunde, inclusiv în interiorul corpului.

Dacă vasele de sânge de la suprafață sunt afectate, semnul din naștere vascular va avea aspect roșu, purpuriu/mov sau roz. Dacă vasele de sânge afectate sunt în profunzime, semnul din naștere va avea aspect albastru. Semnele din naștere pigmentate sunt niște semne pe piele de culoare maronie sau precum cea a bronzului.

Tratament hemangiom

Cele mai multe semne din naștere sunt inofensive și nu necesită tratament. Unele tipuri de hemangioame vor dispărea în timp, pe când alte tipuri (cum ar fi cele care seamănă cu petele de vin roșu) vor fi permanente dacă nu sunt tratate.

În unele cazuri, un hemangiom va trebui să fie tratat din motive medicale - dacă, de exemplu, acest hemangiom blochează căile respiratorii ale copilului, afectează vederea sau devine inflamat (are ulcerații). Uneori, decizia de a apela la tratament se face din motive estetice.

Iată câteva dintre cele mai frecvente metode de tratament pentru hemangioame:

Terapie cu laser 

În cazul hemangioamelor superficiale sau a celor aflate la suprafața pielii, terapia cu laser poate fi o opțiune de tratament. Acest procedeu distruge vasele de sânge care alimentează hemangiomul, determinând astfel micșorarea acestuia.

Administrare de medicamente 

Unele hemangioame pot răspunde la tratamentul medicamentos. Un exemplu ar fi propranololul, care este un beta-blocant utilizat adesea în tratarea tensiunii arteriale, dar care a demonstrat și eficacitate în reducerea dimensiunii hemangioamelor.

Corticosteroizi 

Injectarea de corticosteroizi direct în hemangiom poate reduce inflamația și dimensiunea acestuia. Aceasta este o opțiune de tratament mai rar utilizată din cauza riscului potențial de efecte secundare.

Excizie chirurgicală 

În cazul hemangioamelor mai mari sau care prezintă complicații, precum sângerare sau infecție, medicul poate recomanda îndepărtarea chirurgicală a acestora. 

Pe scurt!

Hemangiomul la bebeluși este o afecțiune cutanată frecventă și, în cele mai multe cazuri, inofensivă. În timp, majoritatea hemangioamelor se micșorează și dispar de la sine, fără a necesita tratament medical. Cu toate acestea, este esențial să fii atent la evoluția hemangiomului și să consulți medicul pediatru pentru a obține o evaluare adecvată. În cazul în care există îngrijorări legate de hemangiom sau acesta prezintă complicații, medicul va putea oferi sfaturi și opțiuni de tratament corespunzătoare.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time. 

Sursa foto: Shutterstock.com
Bibliografie: 
“Birthmarks” - https://www.nhs.uk/conditions/birthmarks/
“Hemangioma”, autori: Amal Chamli; Payal Aggarwal; Radia T. Jamil; Noureddine Litaiem - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538232/
“Infantile Hemangioma: An Updated Review”, autori: Alexander K C Leung, Joseph M Lam, Kin F Leong, Kam L Hon - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32384034/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 3