Cresterea in greutate in timpul sarcinii: prea mult sau prea putin este nesanatos

Potrivit cercetatorilor, cresterea in greutate prea mult sau prea putin in timpul sarcinii poate dauna atat mamei, cat si fatului.

Potrivit unei analize a peste 1,3 milioane de sarcini, oamenii de stiinta au descoperit ca 47% dintre femei au luat in greutate prea mult. Iar 23% nu au luat in greutate suficient pentru a atinge nivelul recomandat.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

„Cresterea in greutate recomandata in timpul sarcinii depinde de momentul in care mama incepe sa ia in greutate, iar femeilor mai inalte li se recomanda sa ia mai putin in greutate in timpul sarcinii” a precizat liderul echipei de cercetare, dr. Helena Teede. „Indiferent de momentul in care mama incepe sa ia in greutate, cresterea in greutate nesanatoasa in timpul sarcinii este des intalnita si comporta riscuri semnificative pentru mama si fat” a spus Teede, profesor in cadrul Univeristatii Monash din Melbourne, Australia.

Conform cercetatorilor, cresterea in greutate sub nivelul recomandat a fost asociata cu un risc mai mare de subdezvoltare a copilului si de nastere prematura. Pe de alta parte, cresterea in greutate peste nivelul recomandat a fost asociata cu un risc crescut de a naste un copil cu o greutate prea mare (afectiune cunoscuta ca macrosimie fetala) si de a naste prin cezariana. Prevalenta obezitatii si cresterii excesive in greutate in timpul sarcinii este in crestere la nivel mondial. Aproximativ 4 din 10 femei din Statele Unite sunt obeze, potrivit notelor de informare ale studiului.

Pentru realizarea studiului, Teede si colegii sai americani si din strainatate au revizuit 23 de studii publicate anterior din diferite tari dezvoltate din lume. Acest tip de studiu poarta denumirea de meta-analiza, in care cercetatorii centralizeaza datele diferitelor studii pentru a separa tendintele comune. Cercetatorii au analizat mai exact cat de mult au crescut femeile in greutate in timpul sarcinii si daca s-au incadrat in nivelul recomandat de U.S. Institute of Medicine (Institutul American de Medicina). 

Orientarile Institutului de Medicina recomanda ca femeile subponderale sa ia in greutate intre 13 si 18 kg in timpul sarcinii. Femeile cu greutate normala li se recomanda intre 11 si 15,5 kg. Femeile supraponderale nu ar trebui sa ia in greutate mai mult de 6,8 - 11 kg. Iar femeile obeze ar trebui sa se limiteze la 5 - 9 kg. Raportul a fost publicat pe 6 iunie in revista American Medical Association (Asociatiei Medicale Americane).

 

 

Teede sustine ca medicii ar trebui sa monitorizeze cresterea in greutate a femeilor in timpul sarcinii si sa le ajute sa manance sanatos si sa mentina un stil de viata activ. „Femeile trebuie sa stie cat este recomandat si sanatos sa creasca in greutate si sa tina cont de faptul ca vechile povesti de izolare, odihna si mancat pentru doi in timpul sarcinii nu sunt sanatoase pentru mame si bebelusi” a spus aceasta. Si alti specialisti au fost de acord.

„Femeile nu trebuie „sa manance pentru doi” in timpul sarcinii, ci sanatos si sa faca miscare” a spus dr. Aaron Caughey, seful sectiei de obstetrica si ginecologie in cadrul Oregon Health and Science University.

Eforturile depuse pentru a le ajuta pe femei in ceea ce priveste regimul alimentar si miscarea au aratat doar beneficii minore, in cel mai bun caz, sustine Caughey, autor al unui editorial care a insotit studiul. „Am avea nevoie de idei noi legate de consilierea si energizarea femeilor insarcinate pentru a obtine rezultate mai bune” a spus acesta. Un alt specialist sustine ca cel mai bine ar fi bine sa aveti o greutate normala inainte de a ramane insarcinata.

„Medicii ar trebui sa-le ajute pe paciente sa ajunga la o greutate optima inainte de a ramane insarcinate” precizeaza dr. Jill Rabin de la Northwell Health din New Hyde Park, New York. „Daca va ingrijiti inainte de sarcina, veti avea un copil sanatos” a spus Rabin, unul dintre sefii sectiei de ingrijire ambulatorie din cadrul programelor de sanatate pentru femei, desfasurate la Northwell Health.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0