Contraceptia dupa nastere – cele mai folosite metode

Femeile pot ramane insarcinate la scurt timp dupa nastere, de aceea este extrem de importanta contraceptia in aceasta perioada.

Specialistii in planificare familiala recomanda femeilor sa aleaga metoda de contraceptie cea mai potrivita pentru corpul lor inaintea nasterii. In timpul sarcinii, impreuna cu medicul ginecolog, femeia ar trebui sa stabileasca care este metoda contraceptiva pe care o va folosi dupa nastere pentru a evita o noua sarcina.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Din punct de vedere medical, femeia care a nascut natural ar trebui sa astepte 4-6 saptamani dupa nastere, inainte de a intretine raporturi sexuale. In aceasta perioada, femeia se va reface complet dupa nastere. Atunci cand femeia naste prin cezariana, e posibil sa fie nevoie de mai mult de 6 saptamani pentru refacerea completa, insa medicul ginecolog va analiza situatia la controlul de 6 saptamani. 

Alaptarea nu este considerata o metoda de contraceptie eficienta, la fel cum nici faptul ca menstruatia nu a revenit nu este relevant. Ovulatia se petrece cu doua saptamani inainte de menstruatia propriu-zisa, asa ca e posibil ca femeia sa ramana insarcinata inainte ca menstruatia sa revina.

In functie de starea de sanatate si de preferintele fiecarei femei, se poate alege cea mai potrivita metoda pentru prevenirea unei sarcini.

Pilula contraceptiva

Pilulele anticonceptionale pot fi folosite imediat dupa nastere, insa in general acestea se administreaza dupa controlul ginecologic de dupa nastere, control care este programat cam la 6 saptamani dupa aducerea pe lume a unui copil. Aceasta metoda contraceptiva inhiba ovulatia si are o eficienta de 995 daca este folosita in mod corect.

Femeile care alapteaza vor fi sfatuite de medic sa ia anticonceptionale pe baza de progesteron intrucat acestea sunt singurele care nu afecteaza productia si calitatea laptelui.

Dispozitivul intrauterin (sterilet)

Acest dispozitiv impiedica contactul spermei cu ovulul, insa totodata impiedica si implantarea ovulului in cazul in care acesta este totusi fecundat.

Steriletul are o eficienta de 99% si este preferat de multe femei intrucat nu necesita o atentie zilnica acordata contraceptiei. Mai mult decat atat, steriletul este o metoda contraceptiva complet reversibila, indepartarea acestuia fiind suficienta pentru ca femeia sa fie din nou apta sa ramana insarcinata.

Avantajul steriletului pentru femeile care abia au nascut consta in faptul ca aceasta metoda contraceptiva nu necesita atentie zilnica.

Prezervativul

Prezervativul, atunci cand e folosit in mod corect, are o eficienta de 98% si reprezinta o varianta demna de luat in seama pentru proaspetele mamici care nu vor sa ia pilule, dar nu sunt de acord nici cu injectia contraceptiva sau cu steriletul. Aceasta metoda nu prezinta niciun risc pentru proaspetele mamici.

Injectia contraceptiva

Injectia contraceptiva contine o doza de progesteron care actioneaza precum anticonceptionalele, insa pe o perioada de 3 luni. Aceasta metoda are eficienta de 99% si este preferata de proaspetele mamici care se tem ca uita sa isi ia pilula zilnica si prefera sa faca o injectie la fiecare 3 luni.

Inelul vaginal

Inelul contraceptiv se introduce in vagin o data pe luna. Acesta asigura o cantitate de hormoni constanta, care suprima ovulatia impiedicand formarea unei sarcini. La 3 saptamani dupa ce este introdus in vagin, inelul se indeparteaza si, dupa menstruatie, se introduce unul nou. Intrucat contine estrogen, inelul vaginal nu e recomandat femeilor care alapteaza.

Diafragma

Metoda contraceptiva de bariera, la fel ca si prezervativul, diafragma este o metoda care nu afecteaza alaptatul deloc intrucat nu contine hormoni.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Diafragma este introdusa la primul control de dupa nastere, insa medicii sustin ca in cazul proaspetelor mamici nu e o metoda extrem de sigura de contraceptie. Asta pentru ca forma colului uterin se schimba pe perioada sarcinii si diafragma poate da gres.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0