Colesterolul in sarcina: este normal sa aiba un nivel ridicat?

Creșterea colesterolului în timpul sarcinii este esențială, dar dacă este combinată cu un nivel ridicat înainte de concepție, ar putea duce la hipertensiune arterială și la riscuri pentru viitoarea mamă. Ce înseamnă colesterol mărit în sarcină și ce spun cercetările științifice despre acest aspect?

Poate ai mai citit despre faptul că atunci când se vorbește despre colesterol mărit, de obicei este considerat un aspect negativ, care trebuie corectat. Valorile prea mari ale colesterolului total și ale colesterolului rău LDL pot duce la boli grave, de aceea este important ca acestea să fie menținute în limitele normale. Totuși, când vorbim de colesterol mărit în timpul sarcinii, lucrurile pot sta puțin diferit.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Colesterol mărit în sarcină: ce e bine să știi?

Nivelurile mari ale colesterolului în timpul sarcinii sunt necesare pentru producția de hormoni steroidieni, cum ar fi estrogenul și progesteronul, care sunt vitali pentru că femeia să poată duce sarcina la termen. Fătul din pântece, care este în continuă creștere, folosește colesterolul la o rată mare, pentru că îl ajută să aibă un creier sănătos și să își dezvoltare membrele.

Medicii specialiști spun că există „parteneriate” esențiale care apar în cele 9 luni de sarcină, pentru a veni în ajutorul dezvoltării fătului. Mama, placenta și fătul au enzime specifice pentru a altera și pentru a schimba colesterolul în hormoni funcționali. Așadar, colesterolul în sarcină poate fi mai mare decât de obicei.

În sarcină crește colesterolul bun (HDL)

Nivelurile colesterolului cresc în mod natural în cel de-al doilea trimestru de sarcină, atingând un vârf în cel de-al treilea trimestru. De obicei, colesterolul revine la normal după aproximativ 4 săptămâni de la naștere. Cei mai mulți cardiologi recomandă ca nivelul colesterolului LDL (considerat colesterolul rău) să fie sub 100 mg/dl, iar colesterolul HDL (numit și colesterolul bun) să aibă o valoare mai mare de 60 mg/dl. Atunci când o femeie este însărcinată, nivelurile colesterolului ei cresc cu 25% sau chiar cu 50% și, din fericire, nivelul colesterolului HDL pare să crească mai mult în timpul sarcinii.

Se tratează sau nu un colesterol mărit în sarcină?

În general, medicii nu tratează prea des colesterolul mărit în sarcină, doar dacă nu există motive de îngrijorare extreme, cum ar fi ca femeia să aibă un risc cardiovascular major. Sarcina este, după cum subliniază medicii ginecologi, o mică fereastră în timp, apărută în viața unei femei, iar potențialul unor tratamente care pot dăuna fătului trebuie cântărit foarte bine.

Pe de o parte, nivelul mare al colesterolului rău LDL în timpul sarcinii poate duce la hipertensiune, problemă care poate pune în pericol atât viața mamei, cât și viața fătului. Pe de altă parte, un nivel scăzut al colesterolului total poate duce la naștere prematură și la o greutate foarte mică a bebelușului la naștere.

Ce spun studiile despre colesterolul în sarcină?

În sarcină, lipidele sunt cruciale pentru dezvoltarea fătului și pentru menținerea funcției placentare, se menționează într-un studiu recent. Lipidele sunt substanțe grase care sunt fie absorbite din alimente, fie sintetizate de ficat și cuprind colesterol, trigliceride și lipoproteine. Pentru a facilita cerințele fătului în curs de dezvoltare, concentrațiile de lipide materne, cum ar fi trigliceridele și colesterolul total, cresc pe parcursul sarcinii.

Colesterolul prea mic în sarcină influențează creșterea fetală

Femeile însărcinate cu concentrații scăzute de colesterol au un risc mai mare ca fătul să sufere de restricție de creștere și să se confrunte cu naștere prematură, iar nou-născutul poate fi prea mic pentru vârsta gestațională. Femeile afectate de sindromul Smith-Lemli-Opitz, o boală metabolică moștenită care are ca rezultat o scădere a producției de colesterol, prezintă un risc mai mare de a da naștere unui copil prea mic pentru vârsta gestațională.

Nici colesterolul prea mare în sarcină nu este bun

Un număr tot mai mare de dovezi provenite din studiile pe animale și din cele cu participanți umani sugerează, de asemenea, consecințe adverse ale concentrațiilor crescute de lipide în timpul sarcinii. Un colesterol total mărit al gravidei și trigliceride mărite sunt asociate cu un risc crescut de tulburări hipertensive ale sarcinii, naștere prematură (indusă) și nou-născuți prea mari pentru vârsta gestațională.

Un mic studiu de dată recentă a sugerat că un colesterol matern prea mare în timpul sarcinii este asociat cu atacuri de cord mai grave la viitorul copil când va deveni adult. Colesterolul matern în timpul sarcinii a prezis severitatea atacului de cord independent de vârstă, sex, IMC, numărul de factori de risc și colesterolul seric după spitalizare.

Colesterolul mărit înainte de sarcină, nociv pentru viitorul copil

Alte studii au arătat că un colesterol mărit înainte de sarcină a avut efecte adverse asupra urmașilor unei mame, atât cât aceștia se aflau în uter, cât și mai târziu în viață. Potrivit Heart and Stroke Foundation of Canada, copilașii ale căror mame au un nivel mare al colesterolului înainte să rămână însărcinate și deci și în sarcină sunt de 5 ori mai predispuși să aibă colesterol mărit, ca adulți.

În condiții normale, medicii pot prescrie statine, pentru a reduce nivelul colesterolului rău. Cu toate acestea, studiile au arătat că aceste medicamente care reduc colesterolul sunt legate de anumite anomalii în ceea ce privește dezvoltarea fiziologică a fătului. Deși rezultatele studiilor pe această temă sunt limitate, medicii ginecologi recomandă întreruperea utilizării acestor medicamente în timpul sarcinii sau atunci când se încearcă obținerea unei sarcini.

Cum se menține colesterolul în limite acceptabile în sarcină?

În loc de tratamente medicamentoase, cele mai bune modalități prin care îți poți menține colesterolul în sarcină în limite normale este să adopți o dietă echilibrată, cu fructe, legume și fibre. De asemenea, ar trebui evitat consumul de produse din făină albă combinată cu grăsimi saturate și zahăr. În plus, e bine ca gravida să facă exerciții fizice la un nivel de efort aprobat de medicul său. 

Adoptă o alimentație echilibrată în sarcină

Este greșită ipoteza că în sarcină trebuie să mănânci „de toate”, indiferent că e sau nu sănătos. Dimpotrivă, dacă înainte de sarcină, femeia nu avea grijă deloc la alimentație, sarcina este o perioadă în care e bine să fie atentă la ce mănâncă pentru a oferi fătului cele mai bune șanse de a se dezvolta sănătos.

Nu uita că, în sarcină, organismul are nevoie doar de 300 de calorii în plus, pe zi, pentru a te susține atât pe tine, cât și dezvoltarea fătului, așa că excesele culinare nu trebuie să devină o regulă.

Optează, deci, pentru o alimentație sănătoasă, bogată în fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase. Evită alimentele procesate, bogate în grăsimi saturate și trans. Include alimente bogate în acizi grași Omega 3, precum peștele gras, semințele de in și nucile, care pot ajuta la menținerea unui nivel sănătos al colesterolului.

Monitorizează aportul de grăsimi saturate și trans

Limitează consumul de alimente bogate în grăsimi saturate, cum ar fi carnea roșie grasă și alimentele prăjite. Evită grăsimile trans, care se găsesc în alimente ultra procesate, prăjite și în unele margarine.

Consumă suficiente fibre

Fibrele alimentare, în special cele solubile, pot ajuta în caz de colesterol mărit. Include în meniul tău alimente bogate în fibre, cum ar fi fructele, legumele, leguminoasele (fasole, năut, linte, mazăre) și cerealele integrale.

Menține o greutate sănătoasă în sarcină

Creșterea excesivă în greutate în timpul sarcinii poate influența nivelul colesterolului. Discută cu medicul tău pentru a stabili un obiectiv de creștere în greutate adecvată în funcție de nevoile tale individuale. Dacă nu știi câte kilograme ar trebui să acumulezi în sarcină, e bine de înțeles că numărul diferă în funcție de cum erai înainte de a obține sarcina.

Dacă, de exemplu, înainte să rămâi însărcinată erai subponderală (aveai un IMC mai mic de 18,5), e recomandat să acumulezi între 12 și 18 kilograme în timpul sarcinii. Dacă erai normoponderală (IMC 18,5 - 24,9), în sarcină ar fi indicat să pui între 11 și 15 kg, iar dacă erai supraponderală, între 7 și 11 kg.

Fii activă fizic

Exercițiile fizice regulate în timpul sarcinii pot contribui la menținerea unui nivel sănătos al colesterolului. Cere sfatul medicului înainte de a începe sau de a continua un program de exerciții fizice și alege activități adecvate pentru starea ta de sănătate și trimestrul de sarcină în care te afli. De exemplu, e indicat ca în sarcină să nu faci sporturi care ți-ar putea pune fătul în pericol, cum ar fi artele marțiale.

Evită fumatul și consumul excesiv de alcool

Fumatul și consumul de alcool pot contribui la un colesterol mărit în sarcină și nu numai. În timpul sarcinii, este oricum important să eviți aceste substanțe nocive pentru tine și copilul tău.

Urmează recomandările medicului

Fii atentă la recomandările medicului tău și la testele de monitorizare a nivelului de colesterol. Dacă nivelul colesterolului este mult prea ridicat sau există alte preocupări pentru sănătatea ta, medicul poate decide dacă este necesară administrarea de medicamente sau alte intervenții specifice.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Heart UK - Pregnancy and blood fats 
https://www.heartuk.org.uk/cholesterol/pregnancy-and-blood-fats
BMC - Maternal lipid profile in pregnancy and embryonic size: a population-based prospective cohort study
https://bmcpregnancychildbirth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12884-022-04647-6
Studiul „Maternal lipid profile in pregnancy and embryonic size: a population-based prospective cohort study”, apărut în BMC Pregnancy Childbirth 22, 333 (2022). https://doi.org/10.1186/s12884-022-04647-6, autori: Gootjes, D.V., Posthumus, A.G., Wols, D.F. et al.
Oxford Academic - Maternal hypercholesterolaemia during pregnancy affects severity of myocardial infarction in young adults
https://academic.oup.com/eurjpc/article/29/5/758/6398375?login=false 
Studiul „Maternal hypercholesterolaemia during pregnancy affects severity of myocardial infarction in young adults”, apărut în European Journal of Preventive Cardiology, Volume 29, Issue 5, March 2022, Pages 758–765, https://doi.org/10.1093/eurjpc/zwab152, autori: Francesco Cacciatore et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0