Ceai din frunze de mesteacăn: beneficii și proprietăți

Mesteacănul, a cărui denumire științifică este Betula, este un arbore întâlnit și la noi în țară, are o scoarță albă și netedă și crește până la o înălțime de 30 m. Cum este folosit pentru sănătate?

Seva și frunzele de mesteacăn sunt cunoscute în tradiția populară pentru potențialele beneficii pentru sănătate, de aceea sunt utilizate în scopuri terapeutice. Cercetările arată că frunzele de mesteacăn au în compoziție mai ales flavonoide, dar și alte substanțe chimice și rezine. Frunzele acestui copac conțin mari cantități de vitamina C și sunt întrebuințate la fabricarea medicamentelor.

TESTARE PCR COVID-19

Remediile din mesteacăn sunt utilizate pentru infecțiile de tract urinar, care afectează rinichii, vezica urinară, ureterele și uretra și pentru pietrele la rinichi. Totodată, ca plantă medicinală, mesteacănul este folosit ca diuretic, adică pentru a mări diureza (producerea și eliminarea urinei). 

Frunzele de mesteacăn sunt cele care conțin substanțe care sporesc eliminarea apei prin urină. Persoanele care au folosit remediile cu mesteacăn spun că acesta diminuează edemele, reduc albuminuria, calmează dispneea și pot contribui la combaterea celulitei și la reducerea mătreții.

Preparatele produse din frunze de mesteacăn, pe care le găsești în magazine naturiste ori farmacii, au acțiune în urolitiaze renale, în afecțiunile bacteriene ale căilor urinare inferioare, cât și în afecțiunile inflamatoare ale sistemului urinar.

[{ads-medicina-alternativa-first}]

Cum faci un ceai din scoarță de mesteacăn?

Ceaiul de mesteacă se poate face fie din coajă, fie din frunze. O lingură de ghimbir proaspăt dat pe răzătoare ajută la sporirea proprietăților mesteacănului și dă o savoare plăcută acestui ceai.

Ingrediente: ceai de scoarță de mesteacăn, ghimbir, stevia sau miere (opțional).
Mod de preparare: Pune 300 ml de apă la fiert într-un ibric, cu 1 cm de ghimbir ras. Când dă în clocot, pune o linguriță de scoarță de mesteacăn (sau un pliculeț cu ceai de scoarță de mesteacăn) în ceainic. Oprește focul, acoperă ibricul și lasă totul la infuzat 2-4 minute, apoi toarnă în cană (mai întâi strecori coaja dacă nu ai pus pliculeț și ghimbirul). Opțional, poți îndulci puțin ceaiul cu stevia sau cu miere sau îl poți bea ca atare.

Cum faci un ceai din frunze de mesteacăn?

Pune la fiert 250 ml apă, apoi adaugă în ibric o linguriță de frunze de mesteacăn. Lasă la infuzat un sfert de oră, apoi strecoară. Ceaiul din frunze de mesteacăn se bea pe stomacul gol, înainte de mese (maxim trei căni pe zi).

Frunzele și scoarța de mesteacăn pot fi folosite nu doar la prepararea ceaiurilor, ci și sub forma unui ulei care poate fi aplicat local, pentru calmarea durerilor (acest ulei trebuie folosit cu precauție și diluat într-un ulei purtător). Scoarța de mesteacăn poate să ajute la calmarea durerilor musculare, dacă este aplicată extern, cu partea internă (proaspăt desprinsă) a scoarței aplicată pe piele.

Cum folosești uleiul de mesteacăn?

Pe lângă ceaiul de mesteacăn se poate utiliza și uleiul esențial, care are beneficii precum prevenirea infecțiilor, gestionarea diabetului și ușurarea simptomelor artritei.

  • Componentele responsabile pentru prevenirea infecțiilor bacteriene și fungice sunt acidul salicilic și salicilatul de metil. Aceștia pot proteja pielea atât de infecțiile bacteriene, cât și de cele fungice.
  • Persoanele care suferă de diabet trebuie să fie mai atente la răni și leziuni, deoarece se pot agrava ușor. Potrivit unor cercetări, scoarța de mesteacăn ar putea fi o opțiune eficientă pentru a ajuta vindecarea rănilor la persoane cu diabet, însă acest lucru trebuie confirmat prin studii clinice.
  • Uleiul de mesteacăn poate fi de ajutor în reducerea durerii la nivelul articulațiilor și mușchilor, precum și a durerii de cap și de dinți. Poate fi, de asemenea, antispastic și poate contribui la ușurarea crampelor în tot corpul.
  • Deoarece pare să stimuleze sistemul circulator și să îmbunătățească circulația, uleiul esențial de mesteacăn poate fi foarte util în gestionarea bolilor asociate cu circulația necorespunzătoare, cum ar fi edemul și artrita. Potențialul detoxifiant al uleiului de mesteacăn poate contribui, de asemenea, la o eliminare mai eficientă a deșeurilor din organism.
  • Uleiul de mesteacăn diluat într-un ulei purtător poate fi folosit ca tonic pentru piele. Aplicarea externă regulată (în doze mici) poate reduce în mod eficient ridurile fine și poate încetini lăsarea pielii și a mușchilor. Datorită astringenței, poate întări firul de păr. 
  • Uleiul de mesteacăn ar putea fi util în tratarea eczemelor și a infecțiilor pielii.

Sarcina, alăptarea și remediile cu mesteacăn

Nu există suficiente informații în legătură cu siguranța administrării remediilor din mesteacăn în caz de sarcină și alăptare. Cel mai bine este să se evite folosirea acestor remedii în perioadele respective.

Alergiile și mesteacănul

Polenul de mesteacăn ar putea cauza alergii la persoanele care sunt sensibile la anumite plante, precum morcovul, pelinul negru și țelina. Polenul de mesteacăn ar putea cauza alergii și în cazul persoanelor care sunt sensibile la alte vegetale, inclusiv la mere, arahide și alune de pădure.

Hipertensiunea arterială și frunzele de mesteacăn

Există unele motive de îngrijorare referitoare la frunzele de mesteacăn și anume că ar putea crește cantitatea de sare pe care o reține corpul. Așadar, e mai bine ca persoanele cu hipertensiune arterială să nu utilizeze acest remediu sau să ceară înainte sfatul medicului curant.

Ce efecte adverse au remediile cu mesteacăn?

Este important că persoanele care vor să apeleze la remedii pe bază de frunze de mesteacăn să știe că pot să apară interacțiuni minore dacă sunt luate în combinație cu pastilele diuretice. Mesteacănul pare să funcționeze pe aceleași principii ca medicamentele din clasa diureticelor, determinând organismul să elimine apă.

Dacă ceaiul de mesteacăn este administrat împreună cu diureticele, organismul ar putea să piardă prea multe lichide, și astfel să apară stările de amețeală ori momentele în care tensiunea arterială scade prea mult (deci există risc de hipotensiune arterială).

Atenție, dovezile științifice pentru utilizarea remediilor din mesteacăn sunt limitate, deci e bine să manifești precauție dacă vreo să le încerci. Ca regulă generală, înainte de a încerca orice fel de remediu natural, inclusiv cele pe bază de mesteacăn, e indicat să ceri sfatul medicului de familie, al medicului curant (dacă ai anumite boli cronice) sau al unui fitoterapeut, care îți pot explica în detaliu în ce afecțiuni ar putea fi util mesteacănul și dacă este potrivit pentru tine. 
 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 
WebMD - Birch
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-352/birch
Organic Facts - 10 Best Benefits Of Birch Essential Oil
https://www.organicfacts.net/health-benefits/essential-oils/health-benefits-of-birch-essential-oil.html

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0